Privatizarea economiei romanesti a inceput inca din anul 1991, cand 18.750.498 de romani au devenit actionari.

Procesul de privatizare s-a realizat prin transferul gratuit al unei parti din actiunile statului si prin vanzarea actiunilor ramase dupa transfer.

Transferul gratuit a presupus distribuirea de certificate de proprietate. Acestea au fost transformate in actiuni la societatile comerciale de natura financiara (Fonduri ale Proprietatii Private), care ulterior au devenit Societati de Investitii Financiare (SIF).

In prezent in evidentele Depozitarului Central se afla 8.5 milioane de actionari.

Etapele privatizarii

Privatizarea in masa s-a realizat in 2 etape astfel:
  1. In prima etapa tuturor cetatenilor care aveau 18 ani impliniti la data de 31.12.1990 le-au fost distribuite in mod gratuit certificate de proprietate.
  2. Ulterior, s-au facut recalculari si s-au emis cupoane nominative in mod gratuit, pentru toti cetatenii care aveau 18 ani la 31.12.1995 si care nu isi transformasera din proprie initiativa certificatele de proprietate in actiuni in prima etapa.
Atentie! Certificatele de proprietate si cupoanele transformate in actiuni au fost reflectate in certificatul de actionar.

Ce s-a intamplat cu companiile la care am devenit actionari?

De-a lungul timpului, anumite societati comerciale au fost privatizate total sau partial.

In perioada 1992 - 1996 au fost privatizate peste 2.800 de intreprinderi comerciale.

Desigur, se impunea tinerea evidentei detinatorilor de actiuni. Astfel, societatile privatizate au fost obligate sa transmita lista propriilor actionari pentru Registrul unic computerizat al Agentiei Nationale pentru Privatizare.

Ulterior (in perioada 1996 - 2007) evidenta detinatorilor de actiuni a fost tinuta de societati de registru independente, dupa care aceasta a fost preluata de catre Depozitarul Central.

In articolul Si tu poti afla daca ai actiuni de la Marea privatizare! aratam ca puteti obtine informatii cu privire la actiuni si dividende de la Depozitarul Central.

Citeste si: