In cadrul evenimentului "Banii tai Expo", organizat de Bursa de Valori Bucuresti, Enache Jiru a vorbit despre programul Fidelis Centenar, emisiunea de titluri de stat pentru populatie.

Citeste si: FinZoom.ro a lansat doua calculatoare de economisire la Banii Tai Expo

In luna iulie Ministerul Finantelor Publice va lansa o emisiune aniversara de titluri de stat pentru populatie ce va avea scadenta in 2018 (la 100 de ani de la Marea Unire).

Valoarea totala a titlurilor de stat este de 100 milioane lei, la o valoare nominala de 100 lei.

Citeste si: Studiu de caz: Titluri de Stat vs Depozite Bancare

Conditii de eligibilitate
  • persoane fizice rezidente sau nerezidente
  • varsta minima – 18 ani
Cumpararea de titluri de stat are costuri asociate?

Raspunsul este NU! Conform informatiilor prezente pe site-ul MFP, "la subscrierea titlurilor de stat prin bancile intermediare nu vor exista costuri pentru cumparatori".

Banci intermediare: BCR, BRD, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank

Intr-un comunicat de presa al MFP se arata ca pentru tranzactiile de vanzare/cumparare pe piata secundara prin mecanismul BVB, comisionul maxim perceput de banci este de 0,1% din valoarea tranzactiei.

"Pentru stimularea unei mai bune distribuiri a emisiunii, MFP va plati fiecarei banci intermediare un comision de administrare de 0,2% aplicat la volumul vanzarilor de titluri de stat realizat pe piata primara de fiecare in parte" se mai precizeaza in comunicat.

Titlurile de stat pot fi vandute inainte de scadenta ,oricand prin bancile intermediare, care furnizeaza cotatii zilnice de pret.

Important! Dobanda va fi stabilita in momentul lansarii emisiunii.

Un avantaj major al acestor titluri de stat este faptul ca dobanda este fixa 2 ani, in conditiile in care dobanzile bancare sunt in continua scadere.

Compara pe FinZoom.ro la Sectiunea Depozite la Termen

Un beneficiu important al titlurilor de stat! Pentru aferenta titlurilor de stat nu se plate?te impozit (ca in cazul castigului din depozite sau conturi de economii).

Important! La scadenta, MFP va organiza o loterie speciala cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire.

In cadrul acestei loterii 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ai emisiunii, vor primi un premiu de cate 1000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.