Ionut Balan Ionut Balan

Functionarea cu jumatati de masura a capitalismului nu arata ca e falimentar, ci doar ca a fost prost implementat. E o blasfemie sa dai vina pe economia de piata in conditiile in care am trecut la capitalism doar cu numele. Toate formatiunile politice se prevaleaza de faptul Romania e un stat social. Indiferent ca se autointituleaza ca fiind de stanga sau de dreapta, partidele recurg la aceasta sintagma pentru a avea initiativa legislativa.

Iata de ce nu se poate discuta nici de doctrine, nici de partide, ci doar de grupuri de interese. Fiindca, reiterez, cei ce isi zic politicieni enunta la unison ca Romania este un stat social. Afirma ca doresc sa puna in aplicare aceasta prevedere constitutionala, care le permite sa faca hazard moral si selectie adversa ca sa-si poata satisface interesele.

Avand in vedere cele spuse pana acum nu e prea greu de vazut ca niste formatiuni care nu sunt unite de ideologie seamana mai mult cu niste structuri mafiote decat cu niste organizatii politice.

Iar cand cei care se succed la conducerea Romaniei sunt din ce in ce mai slabi, atat de slabi incat cei ce au administrat defectuos anterior par geniali, stau si ma gandesc ce ar fi fost daca, in ultimii 15 ani, ar fi gestionat tara unii care sa inteleaga realitatile economice si care sa porneasca de la ideea ca nu interesele personale si de grup ale politicului conteaza. Mai ales ca era limpede inca din urma cu trei cincinale ce trebuie facut.

Rezultatele slabe ale economiei au fost explicate prin greseli punctuale. S-a pornit de la premisa ca politicile economice promovate au fost bune si doar anumite masuri gresite, cand, de fapt, au existat slabiciuni de fond.

Prima era si este ca nu credem suficient in economia de piata. Am refuzat sa recunoastem ca interventiile nepotrivite ale statului au avut un rol in esecurile din economie. Din cauza neincrederii in institutiile si mecanismele pietei, am adoptat de prea multe ori solutii constand in noi si noi combinatii de interventii guvernamentale, care n-au facut decat sa agraveze problemele. In loc sa stimulam interesul pentru restructurare, am creat scheme guvernamentale, bazate pe iertarea de datorii. Ceea ce a dus inclusiv la deteriorarea finantelor publice, pe care le-am folosit pentru a ascunde ineficienta din economie.

Si pentru ca nu am privatizat suficient de repede, intreprinderile de stat au continuat sa fie sursa de risipa. Numirile in consiliile de administratie s-au facut pe criterii politice. Directorii si membrii consiliilor si-au dat mana pentru a-si creste salariile si indemnizatiile, indiferent de rezultate. Conducerile companiilor publice si-au urmat propriile interese, ignorand proprietarul difuz, care este statul.

Nu am fost consecventi pe calea reformelor, acestea au alternat cu antireformele. De aceea am avut cresteri economice nesanatoase insotite de recesiuni profunde.

Iar in loc sa stimulam productivitatea am contat si contam pe redistribuire. Concurenta pe piete a fost inlocuita de competitia pentru o portie cat mai mare de redistribuire.

Prin interventii ale statului, inconsecventa in reforme, redistribuire, nu am facut altceva decat sa incurajam grupuri de indivizi sa caute rente de pe urma economiei de stat. Cei ce s-au imbogatit in acest fel sfideaza reformele si lupta sa le dilueze sau sa le impiedice.

Punand emotiile in locul deciziei rationale n-am facut decat sa ocolim solutiile care ne scot din impas.

La astfel de provocari solutia e ca Romania sa mearga spre bunastare prin crestere economica, nu prin redistribuire, pentru ca aceasta din urma nu poate sa ne faca pe toti bogati. Adevarata bunastare si cresterea economica durabila sunt inseparabile. Atunci cand economia creste, oamenii gasesc locuri de munca. Si romanii nu trebuie sa se confrunte cu niciun obstacol in a-si valorifica potentialul creativ in scopul bunastarii individuale si, pe aceasta baza, al bunastarii Romaniei.

Economia ar fi mers mult mai bine daca spiritul antreprenorial al romanilor n-ar fi fost inhibat de un mediu de afaceri neprietenos. Investitiile, atat interne, cat si straine, cresc doar daca e asigurat un climat favorabil pentru afaceri. Investitiile contribuie la crearea si intarirea clasei de mijloc, fara de care o Romanie prospera nu poate exista, mediul de afaceri favorabil stimuleaza intreprinderile mici si mijlocii si crearea de noi locuri de munca.

Confundarea statului cu interventionismul statal este daunatoare. Nu mai trebuie sa trisam raspunzand la nevoia legitima a populatiei de a avea un stat cu autoritate prin interventii discretionare. Rolul statului nu e sa aleaga perdantii si castigatorii, ci sa aiba grija ca toti concurentii sa joace corect.

Asa cum bunastarea nu poate fi conceputa fara crestere economica, la fel cresterea nu poate fi sustinuta pe termen lung fara reforme. Iar reformele e necesar sa nu fie oprite ori de cate ori costurile politice sunt mari. Pentru a duce lucrurile la bun sfarsit este esentiala increderea in economia de piata adevarata, functionala, drepturi clare de proprietate.

Pierderile din economie sunt, in cele din urma, suportate de noi toti printr-o povara mai mare a impozitarii. Daca dorim sa nu le mai avem e necesar sa finalizam privatizarea.

Reforma utilitatilor – electricitate, incalzire, gaze, apa, transport public – este o prioritate deoarece reprezinta singura cale de a beneficia de servicii de calitate la preturi accesibile, care sa nu absoarba o parte insemnata a veniturilor.

Ca prioritate a efortului de transformare economica, asigurarea transparentei surselor si a utilizarilor banului public e nevoie sa includa controlul deficitului bugetar, administrarea optima a datoriei publice, continuarea reformei fiscale, restructurarea cheltuielilor bugetare pe proiecte viabile vizand dezvoltarea capitalului uman. Romania are un mare potential la acest capitol, dar, care, din cauza ignorantei, este desconsiderat.

Educatia nu trebuie sa ne inchida in turnul de fildes al excelentei sterpe, ci sa ne ofere capacitatea de a ne asuma destinele individuale intr-o societate libera. O societate moderna, eficienta si echilibrata este o societate morala.