Romania este tara din Uniunea Europeana cu cei mai multi proprietari de locuinte (96%), conform Eurostat, oficiul european de statistica al Comisiei Europene. Asfel, principala avutie a romanilor este casa proprie.

Conform BNR, activele imobiliare reprezinta 77% din avutia neta a romanilor, iar doar 23% reprezinta alte active financiare: depozite/conturi (cea mai mare parte), titluri de stat, pensii private, piata de etc.

Investitie directa pe piata imobiliara locala?

Confruntati cu dobanzile foarte mici oferite de banci in ultimii ani si inflatia mare, tot mai multi romani aleg sa investeasca in imobiliare pentru chirii.
Insa nu orice roman isi permite sa cumpere un apartament, pentru a-l revinde apoi mai scump sau a-l inchiria apoi convenabil.

Unii chiar s-au imprumutat la banci pentru acest lucru, dar s-au trezit in plina criza financiara cu apartamente care nu se mai vindeau sau carora li s-a redus pretul la jumatate, sau ca nu mai gaseau chiriasi dispusi sa plateasca macar cat sa-si acopere ratele la banca.

Astfel, pe langa faptul ca investitiile in imobiliare presupun sume considerabile de bani si sunt nelichide, criza din 2007-2008 a lasat urme adanci in mentalul colectiv, romanii intelegand ca valoarea investitiilor in imobiliare poate sa si scada.

Romanii au acum acces la piata imobiliara internationala

Pornind de la faptul ca romanii au un profil de risc moderat si isi doresc randamente real pozitive pentru investitiile si economiile lor (in cazul imobiliarelor focusul fiind pe incasarea regulata a unei chirii, a unui venit), OTP Asset Management a lansat in premiera in Romania un fond care investeste in piata imobiliara internationala (eliminand astfel riscul local si de tara) si care plateste trimestrial dividende (un venit regulat, ca in cazul inchirierii unei proprietati).

Spre deosebire de investitia in imobiliare, nu este necesar sa detii sume foarte mari pentru a cumpara unitati din acest fond (suma minima initiala fiind 500 lei, apoi depunerile ulterioare de minim 50 lei), iar unitatile de fond le poti rascumpara oricand (lichiditate mare).

In plus, promotional, fondul are comisioane pentru subscrierea si rascumpararea unitatilor de fond, direct si prin orice unitate OTP Bank.


Conform statisticilor, randamentul net din inchiriere in Romania este de 4,5% (dupa scaderea cheltuielilor cu acel imobil si a perioadelor cand nu este inchiriat).

OTP Asset Managemet a facut o simulare de investitie pentru ultimii 5 ani (cum ar fi evoluat portofoliul de actiuni daca ar fi investit in 2013) si plata de dividende trimestriale, si a rezultat ca fondul ar fi avut un brut de 36%. In plus, daca dividendele ar fi fost reinvestite, randamentul ar fi crescut la 86%. Randamentul dividendului in perioada analizata a fost 9.33%.

Atentie! Performantele trecute nu sunt o garantie pentru performante sau randamente viitoare!

Fondul investeste pe piata imobiliara din SUA si Europa, in spatii comerciale si rezidentiale, proprietati inchiriate de guvernul US, constructii, inginerie civila etc

De ce OTP REC? Comparatie cu achizitia unui imobil

Achizitie imobil OTP Real Estate & Construction
Expunere pe piata imobiliara din orasul tau (risc de zona, stagnarea sau deprecierea pretului activului imobiliar datoriata dezvoltarii urbane) Expunere pe piata imobiliara globala (riscurile sunt diminuate prin diversificare regionala si flexibilitatea portofoliului imobiliar)
Expunere pe un singur activ imobiliar de tipul apartament/garsoniera Expunere diversificata pe diferite tipuri de active imobiliare: Mall-uri, spatii de birouri, spatii logistice si de depozitare, case si apartamente rezidentiale
Suma investita initial semnificativa (cel putin 30.000 Euro) Suma initiala investita de 500 RON (o unitate de fond) Posibilitatea investitiilor ulterioare incepand cu 50 RON, la fiecare tranzactie
Cost de tranzactionare ridicat - cheltuieli notariale, etc Fara cost de tranzactionare (comision de subscriere/rascumparare zero)
Expertiza personala la momentul alegerii si achizitiei Companii de Imobiliare si Constructii administrate de profesionisti cu zeci de ani de experienta la nivel international
Venit lunar din chirie Venit trimestrial din dividende si cupoane
Impozit de 10% pe valoarea contractului de chirie Impozit de 5% pe venitul distribuibil
Costuri generate de proprietatea imobiliara: cheltuieli cu reparatii, imbunatatiri, dotari, cheltuieli cu taxele locale, asigurare, etc. Cheltuielile fondului, ca orice alt tip de fond deschis de
Risc de incasare a venitului asteptat (chiriei) datorita lipsei de chiriasi in anumite momente Veniturile distribuibile sunt dependente de dividendele si cupoanele incasate de fond (portofoliu diversificat mult mai echilibrat)
Aparitia unor cheltuieli neprevazute: chiriasul nu isi plateste intretinerea, facturile curente, aparitia de pagube si stricaciuni, etc. Portofoliu diversificat format din companii specializate de real estate si constructii
Lichiditate scazuta. Cu cat vrei sa lichidizezi mai repede activul, cu atat discount-ul cu care vinzi este mai mare. Lichiditate imediata - prin rascumpararea unitatilor de fond primesti banii in contul curent in cateva zile.