Pentru Banca Nationala a Romaniei evolutia Bursei de Valori Bucuresti reprezinta un domeniu de interes atat din motive care tin de stabilitatea financiara si macroeconomica, cat si pentru a incuraja o forma alternativa de finantare, alta decat creditul bancar.

BNR a sprijinit constant eforturile BVB de a promova de la stadiul de piata de frontiera la stadiul de piata emergenta, ceea ce ar permite o crestere substantiala a volumului investitiilor pe .

OUG 114/2018 afecteaza investitiile si fondurile de pensii

In cadrul unei conferinte organizata de Bursa de Valori Bucuresti, Valentin Lazea, economistul sef al BNR, declara: "Din pacate, efectele OUG 114/2018 par sa incetineasca, daca nu chiar sa inverseze acest proces de ajungere a bursei la stadiul de piata emergenta pentru ca sunt afectate trei categorii de interese si anume:
  1. Investitiile pe bursa
  2. Pensii decente pentru 7 milioane de participanti
  3. Finantarea guvernului de catre fondurile de pensii"
Pilonul II de pensii are un rol important in cele trei domenii

Economistul sef al BNR atragea atentia asupra faptului ca documentele privind aderarea la zona euro, recent adoptate de catre Guvernul Romaniei, recunosc rolul important al Pilonului II de pensii in toate aceste trei domenii.

"Se recunoaste acolo ca investitiile pe Bursa de Valori Bucuresti asigura cel putin 15% din lichiditatea acesteia, ca fondurile de pensii vor asigura pensii decente pentru peste 7 milioane de participanti, ca aceleasi de pensii asigura peste 20% din finantarea Guvernului prin titlurile de stat pe care le detin".

De altfel, tot din raportul de fundamentare a adoptarii monedei euro reiese ca, in ceea ce priveste Bursa de Valori, avand calitatea de investitori pe termen lung, fondurile de pensii private au un rol pozitiv in stabilitatea pietei financiare din Romania. Investitiile realizate urmaresc cresterea capitalului iar echilibrarea portofoliului se face in mod strategic, si nu speculativ".

Volumul pensiilor a crescut. Pilonul II a crescut mai mult decat Pilonul III

Economistul sef preciza ca datele prezentate releva faptul ca in decembrie 2017 fondurile private de pensii au avut in actiuni in valoare de 8,24 miliarde de lei (19,8% din totalul activelor), majoritatea tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti.

"In ceea ce priveste asigurarea unei pensii decente pentru populatie, acelasi document de trecere la euro spune urmatoarele: valoarea totala a activelor administrata de intregul sistem de pensii private a crescut in 2017, mentinand tendinta pozitiva din ultimii ani. Astfel, la 31 decembrie 2017, sistemul a ajuns la 41,5 miliarde de lei, respectiv 8,9 miliarde de euro, adica 5,1% din PIB".

Conform datelor furnizate, ritmul anual de crestere al Pilonului II a fost mai inalt decat la Pilonul III, si anume de 26% fata de 18,5%.

"In ceea ce priveste finantarea Guvernului prin achizitionarea de titluri de stat, documentul respectiv mentioneaza ca ale fondurilor de pensii private in titluri de stat reprezinta o sursa importanta de finantare a cheltuielilor guvernamentale care stimuleaza indirect sectorul real al economiei prin intermediul alocarilor bugetare. Mai mult decat atat, recent, ministrul Muncii a facut cunoscut faptul ca, in anul 2019, suma transferata la Pilonul II de pensii va creste la peste 8 miliarde de lei".

Ordonanta 114 din 2018 genereaza efecte negative. Se vor retrage administratorii de de pensii din Romania?

In opinia lui Valentin Lazea cerintele impuse administratorilor de de pensii (majorare de , reducerea comisioanelor ce poti fi percepute) afecteaza atat participantii la sistemul de de pensii, cat si Bursa de Valori.

"Problema este ca Ordonanta 114 din 2018 le cere administratorilor de de pensii din Pilonul II sa aduca, pe parcursul unui singur an, 2019, majorari de de circa 800 de milioane de euro, o suma de 11 ori mai mare decat capitalul social existent in prezent. Totodata, aceasta suma de 800 de milioane de euro este de doua ori mai mare decat suma tuturor comisioanelor brute incasate in ultimii 11 ani. In acelasi timp, Ordonanta 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor ce pot fi percepute.

Si, in aceste conditii, din ce inteleg eu din discutia cu Asociatia pentru Pensii Administrate Privat din Romania, marea majoritate, daca nu cumva chiar toate cele sapte societati de administrare ale Pilonului II se gandesc sa se retraga din Romania, deoarece conditiile li se par excesiv de oneroase, un efort financiar mare pentru un aproape inexistent.

Cine ar avea de suferit? Exact categoriile mentionate anterior, cei 7,25 de milioane de participanti la sistem (vorbim de cifrele de la finalul anului 2018). Ar avea de suferit Bursa de Valori Bucuresti, care in loc sa faca un pas spre piata emergenta, ar face un pas inapoi. Ar mai avea de suferit bugetul prin disparitia unui finantator major.

Citeste si: Fondurile de pensii private din Pilonul II au depasit in mod constant inflatia

In aceste conditii, ceea ce se impune desigur, este un dialog intre autoritati si Asociatia pentru Pensii Administrate Privat pentru a gasi solutii de compromis care sa nu duca la disparitia acestei forme de finantare".