Romanii nu economisesc sau economisesc prea putin si asta se vede in nivelul de trai la batranete.

Mai saraci la pensionare

Conform unui studiu realizat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), 38% dintre romani nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru inca 39% putinele economii vizeaza cu totul alte aspecte si nu suplimentarea pensiei.

Tot APAPR arata ca un procent covarsitor, circa 75% dintre romani isi doresc o pensie la batranete de peste 500 de euro, dar in prezent, doar 2% dintre pensionari incaseaza aceasta suma.

In aceste conditii, Pilonul II este singura sursa suplimentara de economisire pentru un procent mare al populatiei active din Romania, iar pentru romanii cu venituri mici, este si singura sursa suplimentara de economisire.

Populatia imbatraneste

Populatia Romaniei este imbatranita, astfel ca fata de acum 60 de, numarul pensionarilor a depasit pe cel a presoanelor active.

ONU atrage atentia ca Romania va inregistra cea mai drastica reducere a populatiei in perioada 2017-2050 la nivel mondial: de la 19,7 mil. locuitori in 2017 la 16,4 mil. locuitori in 2050 (-17%).

Cine va mai plati pensiile viitoare?

Sursa: INS

Pilonul II si III raman cea mai buna solutie

Sfatul specialistilor este acela de a nu ne pune toate "ouale in acelasi cos" si sa avem si alte surse de venit la batranete.

Compara pe FinZoom.ro Fondurile de Pensii din Pilon II si III.

Cei trei piloni de pensie au fost ganditi sa fie complementari

Pilonul II si III sunt sisteme de pensii complementare Pilonului I – ele nu au fost create ca sa inlocuiasca pensia de la stat, ci sa dispuna oamenii de bani suplimentari la pensie, care sa vina in completarea pensiei de la stat.

Citeste si: Afla unde si cat ai cotizat pentru pensie

Citeste si: Pensiile private pot fi incasate si lunar din aprilie 2018. Ghid Pensii Private [VIDEO]

Pensii mai mici pentru romani

Chiar daca initial, valoarea contributiei trebuia sa ajunga la 6% in 2016, dupa mai multe intarzieri, contributia a ajuns la 5,1% in 2016 si 2017 si a scazut la 3,75% in 2018.

Citeste si: UE despre afectarea Pilonului II din Romania

"Din cauza nerespectarii legii, romanii au acum, dupa 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici in contul personal decat ar fi avut daca legea ar fi fost respectata. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro (contributii nevirate)", arata APAPR.

Dupa scaderea contributiei la 3,75%, Guvernul, prin vocea premierului Viorica Dancila, a anuntat ca pilonul II de pensii va deveni optional, iar proiectul va fi gata pana in iunie.

Citeste mai mult: Pilonul II de Pensii devine optional?

Cati bani au acumulat romanii in conturi?

Conform APAPR, la sfarsitul lunii februarie, valoarea contului mediu "activ" (alimentat luna de luna) era de 11.475 lei, iar circa 1,2 milioane de romani au conturi individuale in valoare de peste 10.000 lei.

Citeste si: Pensii mai mici cu minim 20% prin Pilonul II

Sistemele publice sunt sub o mare presiune in toata lumea

In ultimii 20 de ani, sistemele publice au suferit modificari substantiale, unele au crescut contributia la sistemul public de pensii, altele au crescut pragul varstei de pensionare sau chiar au redus pachetul de beneficii pentru actualii pensionari (inclusiv Romania).

Spre deosebire de Pilonul I, unde nu exista , banii romanilor nu sunt investiti, asa cum fac administratorii fondurilor private, ci sunt virati direct pensionarilor de acum.

Conform APAPR, randamentul investitional (pe baza VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adica o medie de 8,8% pe an de la lansare pana in prezent.

Totodata, totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 mld. RON (feb. 2018), unde 7,2 mld. RON (1,5 mld. EUR) reprezinta castigul net obtinut de participanti prin investirea banilor lor.

Avem nevoie de investitii

Fondurile de pensii sunt principalul investitor institutional din Romania, arata APAPR, iar 92% din activele de cca. 9 mld. EUR ale Pilonului II sunt investite in economia romaneasca.

APAPR spune ca este intoarcerea la graficul initial de contributie avand in vedere impactul negativ pe care modificarile legislative intempestive le au deja asupra sumelor stranse de romani in conturile de pensii si totodata sa fie utila diversificarea universului investitional astfel incat sa fie permisa investirea in imobiliare, infrastructura, private equity si alte clase de active.

Calitatea administrarii Pilonului II din Romania este recunoscuta international

Pilonul II din Romania ocupa de 3 ani consecutiv prima pozitie cu cele mai bune randamente reale (ajustate cuinflatia si comisioanele), asa cum arata un studiu realizat de Better Finance.