"Miza existentei pilonului II de pensii este in primul rand legata de prosperitatea viitoare a romanilor si deasemenea este legata de dezvoltarea economiei" mentiona Radu Craciun – presedintele APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania), la evenimentul organizat de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, care reuneste reprezentanti ai investitorilor romani si straini in Romania.

Romania este saraca si batrana

"Romania se confrunta cu un risc major, acela de a fi batrana, inainte de a fi bogata. Cu alte cuvinte, de a fi saraca si batrana. Si acesta este un lucru care trebuie sa fie evitat.
Romania nu poate fi bogata consumand, Romania nu poate fi bogata decat economisind, decat acumuland pe care sa-l foloseasca la dezvoltare. Nu poate fi bogata prin pe termen lung, nu poate fi bogata indatorand generatiile viitoare de dragul consumului prezent"


"Nu spargeti pusculita copiilor"

Acest sistem de pensii pe trei piloni este benefic atat in prezent, cat si pentru viitor, pentru copiii nostri. si el nu trebui atacat, ci dimpotriva consolidat.

De asemenea, este necesar sentimentul de incredere si predictibilitate si orice schimbare trebuie sa fie pozitiva si dupa dezbatere publica.

Avem nevoie si de educatie si de a nu ne atinge de acea pusculita care reprezinta viitorul copiiilor nostri, mentiona Dragos Anastasiu, Coalitia pentru Desvoltarea Romaniei.

"Pusculita copiilor nostri este obligatorie si sacra. Niciun parinte nu se atinge de acea pusculita. Pe de alta parte pusculita nu este optionala. Trebuie sa invatam copiii sa puna bani acolo", fiindca altfel copiii isi vor cumpara bomboane astazi si nu vor avea pentru lucruri importante in viitor.


Pensii private: Obiective de sustinut

In prezent exista o mobilizare fara precedent si o solidaritate cu sistemul pensiilor private, atat a mediului de afaceri, a companiilor indiferent daca sunt romanesti sau straine, cat si a presei, a tinerilor carora le pasa de viitorul lor in aceasta tara.

Este un moment de interactiune maxima acum cu administratorii de pensii private. Este si perioada in care se trimit scrisorile anuale catre viitorii beneficiari, cu sumele acumulate in cont.


Dar, in ultimele 10 luni, gradul de interactiune s-a dublat, pe fondul discutiilor privind viitorul pilonului II de pensii.


Este esential ca aceasta solidaritate sa continue si ar trebui sa aiba in vedere patru obiective:

1. revenirea la calendarul initial al contributiilor, la 6% din salariul brut asa cum era initial (nu 3.75% cat este in prezent)
2. in persectiva chiar cresterea contributiei, pentru ca sistemul sa fie din ce in ce mai relevant
3. largirea orizontului investitional (in ce investesc fondurile de pensii administrate privat)
4. extrem de important, o legea a platii pensiilor, ultima veriga lipsa pentru a intregi lantul pensiilor private din Romania.

Plata pensiilor private


Oamenii nu se gandesc inca la pensie, li se pare ca este departe acest moment.

Intrebari la call centerele administratorilor de pensii private, legate de plati, se pun doar cand apar evenimente nefericite si suna persoanele din familia beneficiarului sa vada cum intra in posesia banilor in calitate de mostenitori.

Fiindca acest lucru este de retinut in momentul in care vorbim de pensii private: contributiile se mostenesc (spre deosebite de pensia din pilon I, pensia de la stat).


"Multi dintre parlamentari nu stiu ca exista un proiect de lege pentru plata pensiilor. Acum ca au aflat, poate il vor pune pe ordinea de zi a legislativului" mentiona Radu Craciun