Cei mai importanti jucatori din piata imobiliara, s-au reunit pe 21 noiembrie la cea de-a saptea editie a evenimentului "Real Estate & Construction Forum", organizat la Bucuresti de Business Mark.

Masura BNR ce limiteaza gradul de indatoarere la a fost unul dintre subiectele aduse in discutie de speakerii evenimentului.

Conform reprezentantilor din piata de imobiliare, aceasta propunere este vazuta ca fiind pozitiva.


Mauricio Mesa Gomez, Director general, Cordia Romania: "Din punctul meu de vedere, masurile ce se intampla acum, sunt masuri sanatoase, deci este foarte important sa transmitem ca piata are o tendinta de maturizare, asta inseamna ca nu este o piata care creste excesiv, dupa coboara, dupa creste. In momentul de fata putem sa observam ca are o crestere mai constanta, toate masurile de protectie impotriva bulei, sunt pozitive".


Bogdan Oslobeanu, Director general, Impact Developer & Contractor: "Este cea mai buna masura la timpul potrivit. Din punct de vedere al impactului direct, noi nu am vazut o diminuare, dimpotriva vanzarile noastre, ajustate sezonier, au fost mai mari de la o luna la alta. Probabil ca in functie de segment, exista efecte diferite, cu siguranta va tria un pic calitatea dezvoltarilor, probabil ca se va reaseza piata intre buy si rental, o parte dintre cumparatorii care ar fi avut direct acces la cumpararea unei locuinte aproape de servici, sa foloseasca o inchiriere aproape de servici si sa-si inchirieze locuinta mai departe, in asa fel incat sa fie servita si nevoia lui si nevoia celui care ocupa casa veche. Noi vedem masura BNR ca fiind pozitiva".


Grad de indatorare scazut – consumatori de mai responsabili

Andreea Hamza, Head of Sales & Marketing, Hagag Development Europe: "Sunt foarte sanatoase aceste masuri date de BNR, nu fac decat sa responsabilizeze consumatorii finali de si ne ajuta si pe noi sa avem cumparatori cu un grad de risc mult mai mic".