Parintii mei mi-au spus inca de mic copil ca pentru a avea succes in viata un lucru este foarte important: sa fii disciplinat. Indiferent daca vorbim de rezultate bune in perioada de scoala, sau daca vorbim de o conditie fizica buna, secretul este de a fi disciplinat, de a repeta si de a avea un anumit program care sa fie respectat pe termen lung. Tot la fel si in afaceri, nu poti sa construiesti un bussines de succes daca nu ai o anumita rigoare si disciplina. La fel stau lucrurile si in privinta economisirii. Disciplina este cheia succesului!

Daca vorbim despre economisire, lucrurile sunt destul de complicate. Pentru cei mai multi dintre noi este foarte greu sa economisim. Indiferent cat de mult castigam, tentatiile sunt mari si intotdeauna parca mai este ceva de cumparat, ne mai dorim ceva, o experienta sau un obiect, de care, parca avem neaparata nevoie.

COMPARA randamente si APLICA on-line gratuit la un FOND de INVESTITII

Mai ales cand suntem tineri, castigam primii bani si avem atat de multe lucruri de cumparat, atatea destinatii de vazut, atatia prieteni care vor sa iasa la o cafea sau intr-un bar, cum poti sa te mai gandesti la economii? Acest lucru este valabil atat la +20 ani, cat si la +30 de ani. Avem la banca, poate gradinita privata a copilului, mai trebuie bani pentru concediu de vara din Grecia/Turcia si pentru cel din Austria la ski. Poate mai facem si un city-break la Viena sau undeva in Italia, ca doar biletele de avion sunt relativ ieftine. De unde atatia bani sa mai economisim?

Si mai ales cum sa ne gandim la economii regulate si pe termen lung cand avem atatea cheltuieli si cand sunt luni in care finalul de luna este dificil.

Economiile nu sunt altceva decat o functie egala cu diferenta dintre venituri si cheltuieli. Cei mai multi dintre noi avem venituri lunare, poate din sau chirie. In acelasi timp si cheltuielile sunt tot lunare, unele dintre ele fixe si obligatorii cum ar fi intretinerea, utilitatile, telefonul sau rata la banca. Alte cheltuieli sunt legate de cosul zilnic. Cum bugetul nostru este unul lunar, economisirea ar trebui sa fie tot lunara.

Cum putem oare rezolva problema lipsei banilor pentru economii la sfarsitul lunii? Raspunsul este foarte simplu, incepand chiar din ziua salariului, punand deoparte o anumita suma de bani sau un procent fix din venitul lunar. Aceasta suma nu trebuie sa fie impovaratoare, nu trebuie sa ne schimbe stilul de viata. Poate fi 5% sau 7% sau chiar 10% din venitul lunar, fiecare poate incerca cu ce suma vrea si se simte confortabil.

Si aici intervine disciplina de care vorbeam la inceput. Cred ca este nevoie sa invatam disciplina si sa economisim in fiecare luna aceeasi suma. Sa spunem ca incepem cu 7% din venit. Nu cred ca o reducere de 7% a venitului disponibil ne va schimba in mod radical viata. Nu cred ca vom trai mai prost sau ca nu vom putea sa avem acelasi ritm al vietii.

Economisirea regulata la inceputul lunii ne ajuta sa nu cheltuim prea mult. Cu totii trebuie sa recunoastem ca, de multe ori, atunci cand ajungem la , avem tendinta sa cheltuim mai mult decat ne-am propus, devenind cumparatori impulsivi. Acest lucru se intampla pentru ca avem bani disponibili pe si ne este foarte usor sa incepem sa cheltuim pe lucruri pe care ni le dorim si care nu sunt neaparat necesare.

Pe de alta parte, daca ne propunem sa economisim regulat, o suma mica de bani vom descoperi, in timp, ca suma stransa este din ce in ce mai mare si ca in timp, cu ajutorul ei putem finanta o nevoie din viitor. Viitorul copiilor sau de ce nu al nostru, cand vom iesi la pensie, poate reprezenta o miza foarte importanta.

COMPARA randamente si APLICA on-line gratuit la un FOND de INVESTITII

Vestea buna este ca, in era digitala, exista servicii bancare, solutii tehnice care ne ajute sa fim disciplinati. Solutia este reprezentata de un program de economisire automata (Automatic Saving Tool – AST). Acest produs bancar este foarte simplu de folosit. Setezi suma pe care o vrei sa o economisesti si data la transferului din contul curent catre produsele de economisire/Investitii alese. In acest fel, iti incepi propriul tau portofoliu de economisire/Investitii in care suma este transferata in mod regulat, luna de luna.

Care ar fi cel mai bun moment, cea mai buna zi in care sa iti setezi transferul de bani? Din proprie experienta va pot spune, imediat dupa ziua de . Atunci cand exista sigur bani pe cont si inca nu ai apucat sa cheltuiesti impulsiv.

Astfel, incepi prin a te plati pe tine insuti in fiecare luna, urmand ulterior sa ii platesti pe ceilalti.

Consider ca este cea mai simpla si sanatoasa forma de acumulare pe termen lung, economisirea/investirea regulata fiind din punctul meu de vedere un lucru facil pentru oricare dintre noi si care nu tine decat de vointa noastra.

Sursa: OTPfonduri.ro