Incepand cu 1 iulie, romanii pot cere eliberare de numerar direct de la POS-ul comerciantului de unde isi fac cumparaturile, conform HG nr. 949/2017 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, ce a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 11 din 5 ianuarie a.c.

Update 12 iunie 2018: Comisia pentru buget, finante si banci din cadrul Camerei Deputatilor a votat, marti, cresterea pragului cifrei de afaceri anuale de la 10.000 de euro la 50.000 de euro a comerciantilor ce trebuie sa permita plata cu cardul.

Nu toti comerciantii sunt obligati sa elibereze numerar la cererea clientului, doar comerciantii cu vanzari anuale de minim 50.000 euro (in ianuarie Hotararea a fost publicata cu 10.000 euro).


Citeste si: Legea cash-back: POS-ul devine bancomat

Avansul va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 lei.

"Avansul in numerar se acorda utilizatorilor de , in limita prevazuta de ordonanta de urgenta si a sumei existente in casa, disponibila pentru furnizarea avansului in numerar, odata cu initierea unei operatiuni de plata cu cardul la terminalele instalate in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante", se arata in hotararea de Guvern.

Comerciantii trebuie sa informeze clientul care este suma maxima care poate fi furnizata ca avans in numerar.

Citeste si: Legea Cash Back a fost adoptata

Comisionul de retragere numerar, suma ce poate fi perceputa de comercianti de la titularul cardului, nu poate depasi 1% din valoarea avansului in numerar acordat.

Citeste si: Mai putine comisioane bancare din 27 ianuarie 2018Sursa video: Antena 1

Aceasta lege obliga furnizorii de servicii cat si institutiile publice sa accepte incasari prin intermediul cardurilor de debit si de .


Compara pe FinZoom.ro costurile cardurilor de debit si a cardurilor de credit

Care sunt operatiunile care trebuie efectuate in cazul acordarii de avansuri in numerar:

a) pentru aparatele de marcat electronice fiscale:

1. avansul in numerar este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscalesub forma de articol, cu denumirea "avans in numerar";
2. se emite bonul fiscal pe care se evidentiaza, alaturi de bunurile si/sau serviciile achizitionate, avansul in numerar acordat utilizatorului de si, daca este cazul, comisionul perceput. Pentru aceasta operatiune este selectata numai modalitatea de plata "card";
3. dupa emiterea bonului fiscal prevazut la pct. 2 se elibereaza utilizatorului de suma solicitata si se emite cu aparatul de marcat electronic fiscal un document, pe care se evidentiaza avansul in numerar acordat, respectiv suma de bani extrasa din unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor;
4. documentul prevazut la pct. 3 se ataseaza chitantei emise de terminalul de plata si se pastreaza de catre persoanele juridice prevazute la art. 1 alin. (1) si (3) din ordonanta de urgenta care opteaza pentru prestarea serviciului de avans in numerar;

b) terminalul de plata consemneaza, in mod distinct, pe chitanta emisa, avansul in numerar acordat.

Ce obligatii au bancile

In maxim 30 de zile de la data solicitarii facute din partea operatorilor economici, institutiilor publice si a comerciantilor, bancile acceptante de au obligatia de a instala terminale de plata " in baza contractelor incheiate in acest scop, in toate locurile indicate de acestia".

"Cheltuielile cu achizitionarea si instalarea terminalelor de plata vor fi suportate de catre bancile acceptante”.