La prezentarea ultimului raport privind inflatia, guvernatorul BNR Mugur Isarescu mentiona ca se asteapta sa creasca dobanzile la depozite incepand din vara.

"Pedala pe care am apasat-o a fost cea de a transmite bancilor sa nu descurajeze economisirea prin dobanzi scazute, ci sa o incurajeze prin dobanzi mai mari. (…) Ca nu ne-au ascultat inca, le mai spunem o data. Trebuie sa constate ca vor gasi din ce in ce mai greu bani ieftini pe piata monetara. Ne mai gandim si la alte masuri".

Cu alte cuvinte, printr-un control strict al lichiditatii, BNR vrea sa convinga bancile sa creasca dobanzile la depozite, pentru a atrage bani de la populatie si firme. Si astfel, cresterile salariale sa se duca in economisire, nu in consumul care alimenteaza cresterea inflatiei.


Sursa video: TVR1

Dobanzile la depozite se pastreaza mici, chiar daca au inceput incet sa creasca

Conform BNR, in luna martie 2019 bancile aveau atrase in sold depozite in lei de la populatie cu o rata medie de in valoare de 1.47% (in crestere lunara, de la 0.9% in decembrie 2017).

Pe FinZoom.ro, in sectiunea Depozite la termen, consumatorii pot compara non-stop dobanzile oferite de fiecare , la depozitele in lei si valuta.

Astfel, in acest moment bancile ofera dobanzi (la termen de un an) de:
  • 4% – 0.2% la depozitele in lei
  • 1.05% - 0% la depozitele in euro
  • 1.85% - 0% la depozitele in dolari
Iar pe 3 ani maxim este 4.5% la depozitele in lei.

Compara depozitele in functie de DAE = Dobanda minus taxe si comisioane

NU doar la trebuie sa se uite consumatorii, atunci cand cauta cel mai bun depozit bancar

Comisioanele lunare de cont curent (necesar functionarii oricarui depozit) si comisionul de retragere numerar la scadenta depozitului, pot transforma orice la un depozit, in pierdere.

Aceste comisioane se scad din castigul obtinut din , dupa ce vireaza catre stat impozitul de 10% datorat de fiecare consumator pentru venitul din .

De aceea, pentru a veni in ajutorul consumatorilor, FinZoom.ro calculeaza DAE (Dobanda anuala efectiva) la depozite si Castigul Real obtinut la fiecare depozit bancar (in functie de suma depusa, perioada, , dar si taxe si comisioane bancare, care afecteaza castigul final).
https://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/

La 1.000 lei depozit pe un an, poti castiga maxim 36 lei sau poti pierde pana la 88 lei

"De exemplu, daca depunem acum 1.000 lei la orice din Romania, pe o perioada de un an de zile, putem sa castigam maxim 36 lei sau putem sa pierdem 88 lei, in acest ultim caz pentru ca am ales un depozit care are si o mica, dar si comisioane mari" – Irina Chitu - FinZoom.ro, pentru "Telejurnal" TVR1.

Similar, la 1.000 euro depusi pe un an, castigul maxim este de 9.45 euro (DAE 0.95%), iar pierderea poate fi de pana la 33 euro (DAE - 3.3%). La depozitele in dolari, la 1.000 dolari se poate castiga intr-un an maxim 14 usd sau pierde 23 usd.

Exemplu de calcul:
Daca este 4%, pentru 1.000 lei castigul din este 40 lei. Din care statul ia 10% impozit, adica 4 lei si mai raman 36 lei. Daca are un comision de administrare cont curent de 5 lei lunar, rezulta 5x12 luni = 60 lei, care se scad din cei 36 lei.
Deja sunt pe minus cu 24 lei (40 lei din , minus 4 lei impozit la stat, minus 60 lei comisioane).
Daca aleg sa retrag numerar depozitul la scadenta si are comision de retragere numerar la scadenta de 0.5% din suma retrasa (976 lei) atunci mai las la Inca aproape 5 lei si plec acasa dupa un an cu 971 lei din cei 1.000 depusi.

Atentie: sumele depuse la orice din Romania, sunt garantate in limita a 100.000 euro per deponent (la fiecare banca). Astfel, chiar daca in unele cazuri se pot retrage mai putini bani decat s-au depus, banii nu se pierd in totalitate. Ceea ce se poate intampla insa, daca sunt tinuti acasa, "la saltea" sau "la ciorap".

Citeste si: Recomandari FinZoom.ro pentru depozite la termen