Programul Prima Casa este din nou pe buzele tuturor, dupa ce Guvernul a anuntat o serie de modificari importante.

In sedinta de Guvern de azi, 23 mai, Viorica Dancila a precizat ca vor fi discutate o serie de modificari, menite sa vina in ajutorul cetatenilor.

Guvernul vrea sa lanseze o varianta a programului Prima Casa, care se va chema "O familie, o casa" si va fi axata mai mult pe familie.

Costuri mai reduse, zero comision de gestiune (0,45%, calculat la soldul finantarii garantate de stat), cresterea nivelului garantiei guvernamentale la 80% (50% in prezent), precum si reducerea dobanzii pentru familiile cu copii si pentru persoanele cu dizabilitati, au fost modificarile aduse in discutie de premier.

"Discutam astazi, in prima lectura, proiectul "O familie, o casa", o varianta mai aproape de nevoile cetatenilor a programului Prima casa. Venim cu noi masuri de reducere a costurilor de finantare pentru romanii care doresc sa-si cumpere o locuinta. Concret, ne propunem cresterea nivelului garantiei guvernamentale de la 50%, cat este in prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de catre stat a comisionului de gestiune si reducerea substantiala a dobanzii pentru familiile cu copii si pentru persoanele cu dizabilitati".

De cateva zile se vorbeste si despre inlocuirea dobanzii variabile, formata din ROBOR 3M+2%, cu fixa, dar fara a se preciza si valoarea acesteia.Sursa video: Kanal D

Simulare de Calcul Prima Casa - 250.000 lei pe 30 ani

Caz 1 - variabila

Caz 2 - fixa 10 ani si 20 variabila

Dobanda variabila – 5,32%

Rata este 1.391 lei

Comision de gestiune - 0,45% (0,23%/an- cost la jumatate)

Dobanda fixa 4,5% 10 ani, ulterior variabila 5,32%

Comision de gestiune - 0

Rata 1.267 lei fixa pe 10 ani si 1.357 lei variabila pe restul de 20 ani

Sursa: Calculator FinZoom.ro

In cazul in care Prima Casa ar avea o fixa de 4,50%, timp de 10 ani, ulterior variabila, atunci rata va fi mai mica cu 124 lei, respectiv 34 lei.

In cazul 2, cu 0 comision de gestiune (vezi aici calculul), consumatorul va rambursa creditul cu 10.335 lei mai putin (vezi calcul cu comision de gestiune).