Problema privind fondurile alocate programului Prima Casa persista. Cererea este in continuare foarte mare pentru acest produs de creditare (in data de 6 iunie s-au inregistrat aproape 1000 de solicitari de garantare la FNCGIMM), iar bancile mai active din piata au epuizat fondurile in prima luna de cand le-au primit.

Doua miliarde si jumatate de lei au fost promisi Programului Prima Casa in 2017, alaturi de cei 175 milioane de lei ramasi de anul trecut, insa nu toti banii au fost repartizati catre banci in luna martie. Au ramas nerepartizati 500 milioane de lei: asa cum atrageam atentia in articolul: Creditele Prima Casa. De ce trebuie sa tinem cont?Sursa video: Digi 24


Fondul de Garantare (FNCGIMM) anunta la sfarsitul lunii mai ca se primesc in medie 600 de dosare pe zi.

"Ne luam angajamentul de a derula in continuare cu profesionalism programul Prima Casa, astfel ca principalele sale avantaje - gradul mare de accesibilitate si simplitatea procedurilor de acordare - sa ramana in continuare trasaturile definitorii, care au facut din Prima Casa un program atat de apreciat si de iubit de romani", a declarat domnul Dumitru Nancu, presedinte, director general FNGCIMM, in cadrul unui comunicat de presa.

Numarul mare de solicitari a determinat reprezentantii Fondului sa lucreze si in mini-vacanta 1-5 iunie, cu suplimentarea numarului de angajati si prelungirea programului de lucru.

"Intentia noastra este sa asiguram un flux dinamic, sa acceleram ritmul de acordare si sa mentinem comunicarea deschisa cu clientii si partenerii nostri bancari, in toate etapele procesului de acordare a garantiilor FNGCIMM", se arata in comunicat.

Intr-un comunicat de presa transmis acum doua zile de FNGCIMM, in data de 6 iunie s-au inregistrat aproape 1000 de solicitari de garantare.

"Aceste zile au reprezentat o provocare pentru noi si au aratat faptul ca echipa FNGCIMM este mai mult decat suma membrilor sai. Ii asiguram pe toti clientii si partenerii nostri bancari ca ne dorim sa imbunatatim in continuare ritmul de acordare a garantiilor si sa mentinem comunicarea transparenta cu toti cei interesati." a declarat Dumitru Nancu - Presedinte Director General al FNGCIMM.Sursa video: Antena 1

Valoare credit Prima Casa - 225.000 lei (50.000 euro) Perioada – 30 ani
Robor la 3 luni in 12 iunie 2017 (0,82%) Robor la 3 luni in 2012 (6,25%)
Dobanda = 2,82%
DAE – 3,09%
Rata lunara – 927 lei
Total de rambursat = 342.828 lei
Dobanda = 8,25%
DAE – 8,81%
Rata lunara –1.690 lei
Total de rambursat –619.613 lei
Sursa: www.finzoom.ro

In cazul in care ROBOR-ul ar creste si ar atinge valoarea inregistrata acum 5 ani (6,25%), un consumator cu credit Prima Casa va plati la rata cu 763 lei in plus.

500 milioane lei nu sunt repartizati


Bancile ar putea primi in curand garantii de inca 500 milioane de lei. Asta ar insemna ca bancile vor putea sa mai acorde credite de un milliard de lei.

La un credit mediu de 38.000 euro (171.000 lei) bancile vor mai putea finanta aproximativ 5.848 de noi dosare.

Ministrul Finantelor este de parere ca bancile mai au plafon disponibil

"Toate bancile au plafon disponibil pentru contractul Prima Casa. Daca se va consuma plafonul noi mai avem o rezerva si o sa putem suplimenta. Cred ca mai putem suplimenta pana la rectificare cu 500-600 de milioane, de la rectificare intra in discutie orice suma, numai ca din cercetarile mele, stiu ca toate bancile mai au plafon disponibil," a declarat Viorel Stefan, ministrul Finantelor.

Ce alternative avem la Prima Casa?

Consumatorii pot alege sa contracteze un credit ipotecar, cu avans pornind de la 15%. Dar ce facem daca nu dispunem de banii necesari pentru achitarea avansului? Avem la dispozitie creditul de consum (de nevoi personale).

Este important de mentionat faptul ca in cazul in care apelati si pentru un credit de nevoi personale, o familie formata din doi adulti si un copil, trebuie sa aiba un venit de aproximativ 4.500 lei, comparativ cu 3.000 lei daca se opteaza doar pentru creditul ipotecar.

Simulare de calcul pe tip de avans in: Ce alternative sunt la Prima Casa? Atentie: nu va indatorati la maxim