Legea Fondurilor de Investitii Alternative poate da un avant semnificativ pietei de capital

Proiectul Legii fondurilor de alternative (FIA) va intra saptamana viitoare in dezbaterea Consiliului Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), urmand ca la toamna sa fie inaintata Ministerului Finantelor. Precizarea a fost facuta de Mircea Ursache, Vicepresedintele ASF in cadrul Dezbaterii "Fonduri de Investitii Alternative – oportunitati pentru dezvoltarea economica a Romaniei", organizata de Organizatia Profesionistilor din Piata de Capital (OPPC) cu sprijinul agentiei de PR Concord Communication.

"Legea FIA este necesara, dar trebuie sa mai fie insotita de cateva lucruri: infiintarea contra-partii centrale, solutionarea Sectiunii 1 din Depozitarul Central, acele cupoane istorice, o masa inactiva cu un blocaj financiar de peste 200 de milioane de euro, care nu participa la viata economica a tarii, infiintarea Fondului de compensare a investitorilor pe piata de . Legea FIA trebuie sa elimine si ultimele bariere. Daca Romania vrea sa ajunga la statutul de piata emergenta, sa nu mai fie in zona pietelor de frontiera, trebuie sa elimine orice bariera, cum ar fi: pragurile de detineri, sa rezolve o serie de legi care nu-si mai au valabilitatea, cum este, de exemplu, Legea de infiintare a fondurilor de si care incalca dreptul actionarilor, dreptul de a-si decide singuri chiar lucruri banale, cum ar fi denumirea societatilor. Scopul principal este ca ultima aceasta Lege FIA, dupa adoptare, sa anuleze Legea 297, care nu va mai avea obiect. Noi o vom promova in discutii, saptamana viitoare, in Consiliul ASF, urmand ca, din toamna, sa o inaintam Ministerului de Finante care are dreptul de initiativa legislativa in vederea promovarii la Parlament", a declarat Mircea Ursache.

"Legea fondurilor de alternative trebuie adoptata cat mai rapid. Industria fondurilor de alternative valoreaza, la ora actuala, 10 miliarde de euro. Nu vorbim despre o implementare a unei directive, nu este o necesitate in acest sens, insa este o necesitate pentru piata de din Romania. Fondurile de alternative sunt reglementate printr-un Regulament adoptat cu trei ani inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si, deci, nu este adaptata nevoilor din zilele noastre. Din punctul meu de vedere, anul acesta nu ar exista vreun motiv pentru care Parlamentul Romaniei sa nu adopte aceasta lege", a precizat Cristian Dutescu, presedintele OPPC.
Lucian Anghel, Pressedintele Bursei de valori Bucuresti a declarat in cadrul aceluiasi eveniment ca este nevoie de investitori mari si ca astfel de de sunt binevenite.

In opinia Presedintelui SIF Moldova, Costel Ceocea, legea FIA ar putea elimina barierele actuale ale SIF-urilor, cum ar fi pragul de detinere a actiunilor, posibilitatea schimbarii denumirii societatilor si multe alte constrangeri care au folosit la un moment dat, dar acum sunt depasite.

Iulian Stan, Vicepresedinte SIF Transilvania, a precizat ca adoptarea unei legi a fondurilor de alternative ar putea dinamiza piata tranzactiilor, pot avea loc noi listari si se pot dezvolta noi instrumente financiare. Piata evaluarilor, a auditorilor si piata de consultanta vor putea creste.

Dezbaterea s-a bucurat de prezenta domnilor Robert Cazanciuc (PSD), Presedinte, Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari, Senatul Romaniei, fost ministru al justitiei si Daniel Fenechiu (PNL), Vicepresedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, Senatul Romaniei. D-nul Cazanciuc a aratat ca un proiect de lege pentru a avea succes trebuie sa plece de la o nevoie reala, element ce se desprinde din pozitiile exprimate in cadrul dezbaterii si ca la nivel parlamentar va fi sustinuta orice initiativa legislativa privind fondurile de alternative menita sa contribuie la dezvoltarea pietei de , fie ca aceasta va fi transmisa prin intermediul ministerului de finante, fie ca va fi asumata de catre parlamentari. D-nul Fenechiu si-a exprimat de asemenea suportul pentru o reglementare noua, adaptata la stadiul de dezvoltare economica.

Florentina Boboc, Directorul Directiei de Reglementare din ASF a precizat ca proiectul de lege al Fondurilor de Investii Alternative va avea doua mari componente: fondurile dedicate investitorilor de retail si fondurile dedicate investitorilor profesionali care se diferentiaza in functie de politica de de si nivelul de protectie oferit investitorilor. "Proiectul a beneficiat de consultanta Bancii Mondiale care ne-a ajutat sa intelegem tendintele de la nivelul UE si sa pastram in acelasi timp specificul national", a spus Florentina Boboc.

Participantii la Dezbatere au concluzionat ca este necesara aceasta lege a FIA cat mai repede pentru a inlocui golul lasat de inchiderea altor de , pentru crearea unei industrii puternice in domeniu si pentru a crea noi tipuri de investitori.

In concluzie, este de asteptat ca noua lege sa inlature anumite bariere care impiedica functionarea optima a fondurilor de , inclusiv a unor restrictii de tipul pragul de detinere la capitalul social al SIF-urilor sau interdictia schimbarii denumirii acestor Societati de Investitii Financiare. In acelasi timp, se impune necesitatea, asa cum au subliniat participantii la dezbatere, ca Legea FIA, oferind o protectie corespunzatoare investitorilor de retail, sa asigure cadrul legal privind infiintarea si functionarea celor mai variate tipuri de de
, astfel incat acestea sa fie apte sa se implice in proiecte majore ale economiei romanesti, inclusiv cele de infrastructura, de antreprenoriat social, de finantare a IMM-urilor etc.