Ieri, Ministerul Finantelor Publice, a publicat un proiect de OUG privind implementare programului "O familie, o casa", care aduce schimbari importante fata de varianta actuala a programului Prima Casa.

Iata o serie de intrebari si raspunsuri, care te vor lamuri in legatura cu acest program:

1. Ce categorii de locuinte sunt eligibile in acest program?

Locuintele eligibile pentru finantarea prin acest program sunt imobilele cu destinatia de locuinta, cu suprafata utila de minim 50 mp si maxim 100 mp.

Un consumator isi poate achizitiona fie o locuinta noua (are mai putin de un an de la data finalizarii constructiei, reprezentand data procesului verbal de receptie, cu conditia sa nu fi fost inchiriata sau vanduta unei persoane fizice), fie o locuinta utilizata (cu o vechime intre unu si cinci ani de la data data finalizarii constructiei, sau consolidata cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului).


2. Cine poate beneficia de un astfel de ?

In OUG-ul publicat de MFP se precizeaza ca beneficiarii programului sunt persoane fizice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) O persoana sau o familie, formata din cel putin doi membri adulti sau din minim un adult si un copil, nu poate detine decat un finantat prin Program sau Programul "Prima casa";

b) Veniturile nete ale persoanei sau familiei la data solicitarii creditului garantat nu pot depasi:
  • 8.000 lei pe persoana
  • 10.000 lei pentru o familie cu doi membri sau o familie formata dintr-un adult si un copil
  • 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formata dintr-un adult si doi copiii
  • 12.000 lei pe familie formata din doi adulti si minim doi copii.
Sunt luati in considerare si copii aflati in plasament definitiv in cadrul familiilor sau unui asistent maternal.

c) Varsta beneficiarilor Programului este de maxim 55 ani.

Compara Credite Prima Casa pe FinZoom.ro

3. Ce conditii trebuie sa indeplinesti?

O prima conditie este ca locuinta achizitionata sa nu fie mai veche de 5 ani (sau sa fie consolidata cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului), iar suprafata sa fie mai mare decat cea detinuta la momentul solicitarii dar nu mai mare de 100 mp utili, cu conditia renuntarii la vechea locuinta pana la data obtinerii finantarii cu garantia statului;

4. Care sunt conditiile de finantare?

Fata de programul Prima Casa, acum perioada de creditare este de maxim 20 de ani, comparativ cu 30 de ani, iar creditului este de 5,5% pe an, pe toata durata creditului garantat de stat.

In costul creditului nu se includ costul evaluarii imobilului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune datorat de MFP catre FNGCIMM, dupa caz.

In cazul locuintelor cu valoare mai mica sau egala cu 570.000 lei (~120.000 euro), avansul minim este cuprins intre 5% - 10% din valoarea creditului garantat de stat. Pentru locuintele care depasesc valoarea de 570.000 lei avansul minim este cuprins intre 28.500 lei – 57.000 lei.

Garantia statului creste la 80% din valoarea creditului/finantarii (50% in acest moment), cu exceptia dobanzilor, comisioanelor si spezelor bancare.

In cadrul programului, se pot acorda reduceri de de pana la 4,6 pp:

a) Reducerea cu 2,6 pp a ratei dobanzii pentru beneficiarii eligibili care au venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de:
  • 6.000 lei pe persoana
  • 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil
  • 8.000 lei pentru o familie cu un copil
  • 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii.
Incepand cu anul 2020 veniturile valabile pentru acordarea subventiei se actualizeaza anual cu rata medie a inflatiei pentru anul anterior si se publica pe pagina de internet a CNSP. Mecanismul de subventionare a dobanzii se va realiza prin intermediul declaratiei fiscale lunare a angajatorului beneficiarului si este valabil pe perioada in care beneficiarul se incadreaza in veniturile mentionate anterior.

b) Reducerea cu 1 pp a ratei dobanzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil, si cu 2 pp pentru cei care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii, cu varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant de lunga durata, dupa caz.

c) Reducerea cu 1 pp a ratei dobanzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt incadrati sau au in familie persoane incadrate cu un grad de handicap grav.

Reducerea cumulata pentru un contract de nu poate depasi 4,6 pp.

6.Care este valoarea primei de la stat pentru achizitia unei locuinte noi?

Pentru locuintele noi cu suprafete intre 50 mp si 100 mp, cumparate direct de la dezvoltator, statul acorda cumparatorilor o prima pe care o utilizeaza pentru plata valorii locuintei reprezentand 700 lei din valoarea unui metru patrat construit.

In situatia in care cumparatorul nu achita obligatiile catre vanzator sau renunta la locuinta inaintea termenului de expiare a contractului de pretul de revanzare a locuintei de catre vanzator va avea in vedere si subventia acordata care revine urmatorului cumparator, calculata ca prorata pentru perioada de rambursare ramasa.