Printr-un proiect de act normativ, Ministerul Finantelor Publice propune modificarea Programului "Prima Casa" pentru ca acesta sa fie mai bine orientat spre caracterul social.
"Am finalizat Programul O familie, o casa, in urma consultarilor intense si constructive cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei. Initiativa guvernului are in primul rand un caracter social, deoarece ne dorim sa venim in sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodata, ne-am gandit sa ajutam familiile tinere sa isi cumpere o locuinta decenta. In egala masura, sustinem sectorul constructiilor si nu numai in conditiile in care programul va avea efecte benefice in toata economia, va asigura mentinerea sau infiintarea de noi locuri de munca si va ajuta la dezvoltarea afacerilor", declara Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor Publice.

Ce modificari sunt aduse programului?
Ordonanta de urgenta ce modifica si completeaza OUG60/2009 prevede:
 • redenumirea Programului din "Prima Casa" in "O familie, o casa";
 • revizuirea conditiilor de accesare:
  • introducerea unui prag de venit pentru beneficiari:
   • la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 lei
   • pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei;
 • o noua cerinta: pe durata contractului de obtinut in cadrul Programului, beneficiarul sa nu dobandeasca individual sau impreuna cu familia o cota de peste ½ inclusiv dintr-o alta locuinta situata in mediul urban, cu exceptia celor dobandite prin mostenire. In cazul in care survine o modificare in acest sens dupa acordarea creditului in cadrul Programului, in termen de 12 luni de la aparitia acestei situatii trebuie sa decida asupra detinerii locuintei din Program sau altei locuinte si sa notifice aceasta decizie Finantatorului si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii sau Fondului Roman de Contragarantare, cu prezentarea documentelor care atesta instrainarea.
 • mandatarea Fondului Roman de Contragarantare in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor care acorda persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul Programului. Pana acum doar Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) emitea garantii.
 • acordarea de subventii de dobanda. Acest lucru inseamna ca atat familiile cu un singur copil cat si familiile cu doi sau mai multi copii beneficiaza de reducerea ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului. MFP propune ca rata dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului sa se reduca cu:
  • 0.5 pp pentru familiile cu un singur copil;
  • 1 pp pentru familiile cu doi sau mai multi copii;
Simulare de calcul FinZoom.ro: 250.000 lei / 20 de ani

Prima Casa – prezent

Prima Casa – reducere 0,5 pp

Prima Casa – reducere 1pp

Dobanda – 4,63%

Rata – 1.600 lei

Dobanda – 4,13%

Rata – 1.532 lei

Dobanda - 3,63%

Rata - 1.467 lei

Sursa: FinZoom.ro

In conditiile programului "O familie, o casa", o familie cu doi sau mai multi copii, va plati o rata mai mica cu 133 lei, iar cei cu un singur copil cu 68 lei mai putin, fata de actualul program Prima Casa.


Sursa video: Pro TV


Sursa video: Observator
Atentie!

 1. Acordarea subventiilor se verifica anual si este conditionata de incadrarea in veniturile nete lunare mentionate mai sus.
 2. Subventia acordata in cadrul Programului nu se poate cumula cu alte facilitati acordate din de la bugetul de stat pentru spatiul de locuit, respectiv inchirieri sau cumpararea de locuinte.
 3. Acordarea subventiilor este conditionata de faptul ca beneficiarul Programului nu inregistraza restante la plata creditului la data de 31 decembrie a anului pentru care se solicita subventia, in caz contrar aceste restante se achita pana la data depunerii cererii.
 4. Mecanismul de subventionare a dobanzii se va realiza pe baza unei cereri pe care beneficiarul Programului urmeaza sa o depuna la fondul de garantare de la care a obtinut garantia statului pentru creditul contractat prin Program.
 5. Procedura prin care se acorda subventia, inclusiv termenele si conditiile de acordare vor fi detaliate si aprobate prin Ordin al ministrului finantelor publice.
 6. Plata subventiei de se realizeaza din sumele alocate cu aceasta destinatie in bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale.
 • Beneficiarul are posibilitatea de refinantare a creditelor obtinute in cadrul Programului, prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor acordate in cadrul Programului. Ordonanta prevede ca beneficiarul poate accesa un nou in afara programului "Prima Casa", de la orice institutie de pentru refinantarea celui contractat in cadrul Programului. In acest caz finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, poate aproba refinantarea creditului garantat de stat, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare asupra locuintei achizitionate sau construite in cadrul Programului, in vederea inscrierii unei noi ipoteci in favoarea institAtentieutiei de care acorda refinantarea, cu conditia achitarii integrale a creditului garantat in cadrul Programului.
Pentru clarificarea unor aspecte privind legislatia aplicabila solicitarilor de acordare a unei finantari garantate in cadrul programului "Prima Casa" aflate in curs de analiza la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, se propune ca acestea sa fie solutionate potrivit dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii lor.
De asemenea, in ceea ce priveste prevederile privind refinantarea creditelor, se propune ca acestea sa se aplice in cazul tuturor creditelor garantate acordate in cadrul Programului.

Ce conditii au fost mentinute?
In cadrul programului sunt mentinute:
 • avansul minim de 5% din pretul de achizitie al locuintei;
 • pretul de achizitie a locuintei (de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare), cu precizarea ca acum acest pret maxim se aplica tuturor locuintelor (si locuintelor mai vechi de 5 ani, care pana acum erau restrictionate la maximum 60.000 euro);
 • valoarea finantarii garantate (de maximum 66.500 EUR echivalent lei).
Alte aspecte relevante
Solicitarilor de acordare a unei finantari garantate in cadrul programului "Prima Casa", aflate in curs de analiza la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, li se aplica dispozitiile legale in vigoare la data depunerii lor.
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, Guvernul va aproba modificarile si completarea normelor de implementare a Programului.