Desi se doreste implementarea unui mecanism, care sa conduca la diversificarea paletei de produse de auto (la costuri inferioare celor practicate la momentul actual) si incurajarea achizitiei de autovehicule situate in palierele joase de pret (sau masini putin poluante cu litraj mic si consum redus de combustibil), prin programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, romanii nu s-au prea inghesuit sa cumpere masini.

Dovada stau datele prezentate in Nota de Fundamentare a Proiectului hotarare pentru completarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi publicata pe site-ul Ministerului de Finante unde se precizeaza ca plafonul de 100.000.000 lei alocat pentru anul 2016 "a fost utilizat in procent de aproximativ 1,41%, reprezentand un numar total de 75 de garantii acordate, insumand o valoare de garantare de 1,411 milioane lei".

Programul Prima Masina va continua si in 2017

Sa ai minim 18 ani, un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie, sa nu fi detinut in proprietate un autoturism nou, sa asiguri autoturismul printr-o polita de asigurare de tip CASCO pe toata durata de valabilitate a creditului garantat si sa nu fi inregistrat restante la alte sunt principalele conditii pentru a lua un autoturism prin Programul "Prima Masina", de maxim 50.000 lei plus TVA.

De anul trecut, voucherele obtinute prin Programul "Rabla" vor putea fi utilizate drept avans pentru achizitionarea unui autoturism nou prin Programul "Prima Masina".

Mai multe detalii in articolul: Conditii mai avantajoase pentru Programul Prima Masina

Ce schimbari aduce 2017?

Daca in anul 2016 prin HG 233 s-au adus imbunatatiri conditiilor programului, in sensul posibilitatii includerii primei de casare acordate in cadrul Programului Rabla (de stimulare a innoirii Parcului auto national) pentru justificarea achitarii avansului minim obligatoriu de 5% din pretul de achizitie prevazut in legislatia Programului Prima Masina, o serie de schimbari vor avea loc si in 2017.

Plafonul pentru 2017 s-a injumatatit

Cea mai importanta modificare in ceea ce priveste acest program se refera la stabilirea plafonului pentru anul 2017 la nivelul sumei de 50 milioane lei din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2016: "Pentru a asigura continuitatea Programului in cadrul a cel putin 3 etape anuale de garantare, se propune completarea art.1 din Normele de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, prin stabilirea plafonului pentru anul 2017 la nivelul sumei de 50 milioane lei din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2016."