De curand, American Chamber of Commerce in Romania (AmCham Romania) a propus o serie de masuri necesar a fi implementate la nivel national pentru imbunatatirea gradului de incluziune financiara a populatiei.

AmCham Romania crede ca interesul romanilor pentru produsele si serviciile financiare ar creste daca s-ar acorda stimulente fiscale pentru utilizarea produselor de economisire sau pe termen lung dar si reduceri de taxe si impozite pentru cei care achizitioneaza asigurari cu componenta de protectie si in plus "pot aduce avantaje majore populatiei care va beneficia de o mai buna informare cu privire la regulile financiare de baza, precum si de facilitarea accesului la produse si servicii care imbunatatesc situatia financiara a unei familii, cresc nivelul de trai si calitatea vietii, iar la nivel macro stimuleaza cresterea economica".

Ce propune AmCham?

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste nivelul de educatie financiara si accesul la unele categorii de servicii si produse financiare, situatie accentuata de un decalaj major intre mediul urban si rural in acest domeniu, iar in acest sens AmCham aduce in atentie o serie de propuneri.


Sursa: AmCham

O prima propunere face referire la imbunatatirea educatiei financiare prin instituirea unei Zile Nationale a Educatiei Financiare, introducerea de mesaje de interes national privind educatia financiara in mass-media, distribuirea unui Ghid de economisire si pentru familii si realizarea unui parteneriat strategic cu Ministerul Educatiei pentru a facilita si dezvolta programele de educatie financiara in scoli.


Sursa: AmCham

Cel de-al doilea set de propuneri face referire la cresterea accesului la produse si servicii financiare, in conditiile in care Romania se afla pe ultimul loc in UE privind populatia ce detine cunostinte financiare minime, 22% fata de 52% cat este media europeana. In plus, in 2017 doar 61% din populatia adulta a Romaniei avea un cont bancar (95% media europeana), iar rata de economisire este printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din decembrie 2018, romanii detin depozite pe termen scurt de 85 miliarde lei.

Se atrage atentia asupra pietei asigurarilor de viata care are un grad de penetrare de sub 0,3% din PIB, printre cele mai scazute din regiune si care conduce la un important deficit de protectie a populatiei in fata unor evenimente precum decesul, accidentele si imbolnavirea.

Prin aceste propunere se doreste sa se incurajeze utilizarea cardurilor bancare si platile electronice prin dezvoltarea infrastructurii necesare (POS-uri si platforme digitale) si acordarea bonurilor de valoare exclusiv in format electronic, precum si introducerea in etape a prestatiilor sociale pe preplatite.

Este nevoie de adoptarea Legii de plata a pensiilor private (PII si PIII)


Pentru a indeplini acest obiectiv, AmCham spune ca "este nevoie si de consolidarea Pilonului II de pensii private (considerata un caz de succes de catre institutiile internationale de renume), prin mentinerea arhitecturii initiale a sistemului de pensii private obligatorii (P II) care sa asigure un grad mai mare de inlocuire a salariului prin pensie, relevant pentru viitorii pensionar, precum si caracterul obligatoriu al economisirii partiale pentru pensie (P II) tocmai avand in vedere ratele de economisire foarte reduse la nivelul populatiei din Romania". Este nevoie si de adoptarea Legii de plata a pensiilor private (PII si PIII), care dupa mai bine de 10 ani de la implementarea sistemului de pensii private nu este inca adoptata.

"Aceasta lege trebuie adaptata conditiilor actuale si trebuie sa permita plata in anuitati viagere, plata care ar permite administratorilor sa investeasca sumele respective pana la momentul la care sunt datorate".

Sursa: AmCham

Afla cati bani s-au strans in contul tau de pensie privata

Ajutoare de stat si reduceri de taxe si impozite

Produsele de economisire si de investitie pe termen lung pot aduce beneficii cumparatorilor, iar AmCham proune ca aceste instrumente sa fie scutite de impozitul pe venit provenit din dobanzi, pentru ca astfel s-ar incuraja utilizarea produselor de economisire.

Pentru a incuraja cat mai multi oamnei sa apeleze la instrumente de protectie a familiei, AmCham propune sa se acorde deductibilitate fiscala la primele de asigurare de viata cu componenta de protectie, fara componenta investitionala si fara valoare de rascumparare.

Sumele retrase din Pilonul III sa nu mai fie impozitate

In opinia AmCham, "un aspect care franeaza dezvoltarea acestor instrumente de incluziune financiara este faptul ca sumele din Pilonul III, respectiv veniturile din pensii, sunt impozitate. Cu alte cuvinte, pentru sumele contribuite peste plafonul de 400 euro/an exista o dubla impozitare".

Propunerea AmCham este ca "la momentul obtinerii venitului din pensie, sumele retrase de participant din contributii, peste limita de deductibilitate, sa nu fie impozitate (pentru a evita dubla impozitare), ci doar suma aferenta randamentului investitional. Aceasta din urma propunem sa fie taxata la acelasi nivel cu instrumentele de pe termen lung (fonduri de , la etc)".

Citeste pe FinZoom.ro despre Pilonul III (Pensia privata facultativa)

De asemenea, pentru micii comercianti din anumite zone (in special zona rurala), statul poate sa acorde ajutor de stat de minimis pentru a sprijini dotarea cu POS-uri.