Educatia financiara, este un subiect actual in zilele noastre, chiar daca conform studiilor europene romanii ocupa ultimul loc din Uniunea Europeana la acest capitol.

In acest sens, Raiffeisen Bank a lansat Money Bistro, un spatiu virtual dedicat educatiei financiare a romanilor, unde "vei invata cum sa strangi cureaua portofelului pentru a te simti bine pana la urmatorul , care e reteta de cheltuileli a unui antreprenor de succes dar si cate calorii ascunde o placere vinovata".

"Money Bistro a aparut din nevoia de a ne implica in educatia financiara a romanilor, dar si din dorinta de a face altfel decat pana acum aceste lucruri. Asadar, va invitam la Money Bistro, un spatiu virtual in care ne vom lua bugetul la bani marunti, sa discutam concepte financiare de baza si sa demontam mituri false despre bani. Scopul este ca fiecare sa aleaga, asa cum o face in orice alt aspect al vietii, conduita financiara care ii face bine lui si familiei sale", a declarat Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank Romania.


Astfel, alaturi de Andi Moisescu, gazda primului sezon din Money Bistro, platforma promite ca "vom invata sa stabilim valoarea banilor, vom afla ce este inflatia si de ce o tratam ca pe o „febra musculara” a banilor, cum facem sa strangem cureaua pentru camara de urgenta dar, mai ales, ce inseamna un stil de viata financiara echilibrata".

Educatia financiara nu este asa simpla cum crede lumea, asta ne transmite Andi Moisescu, gazda proiectului Money Bistro.

"Unul dintre primele lucruri pe care l-am invatat din clipa in care am inceput sa filmez pentru Money Bistro a fost ca, precum mancatul de dimineata, educatia financiara nu este asa simpla cum crede lumea. Al doilea lucru l-am invatat este ca defapt in fiecare ai ceva nou de invatat, inclusiv in ceea ce priveste educatia financiara, si al treilea lucru, care m-a bucurat cel mai tare, am descoperit de-a lungul filmarilor ca nu suntem putini cei care gandim la fel si care credem cu adevarat in rolul educatiei spre mai binele nostru, al tuturor. Noi vedem cu ochii liberi rezultatul lipsei educatiei, se vede la cel mai inalt nivel, si cred ca a venit momentul sa incercam si varianta alternativa, sa vedem cum o fi si daca mergem pe cheia educatiei, eu cred ca suntem pe drumul cel bun, cred cu tarie ca noi, toti romanii avem nevoie de educatie financiara. Nu este vina noastra, am trecut prin niste vremuri in care nu s-a pus niciodata accent pe asa ceva, nu se regaseste in programa scolara".

Citeste despre educatie financiara pe FinZoom.ro la Sectiunea "Banii pe intelesul copiilor"

Educatia financiara trebuie facuta de la gradinita

Cu cat incepem mai devreme, cu atat mai bine, asta trebuie sa stim despre educatia financiara si asta ne transmit si economistii.

Ionut Dumitru, economist-sef, Raiffesen Bank: "Cred ca ar trebui sa facem educatie financiara de la gradinita, si din pacate scoala noastra nu face lucrul acesta, in cel mai fericit caz invata chestiuni economice abia in liceu, iar la facultate este deja tarziu. Educatia financiara este foarte importanta, atunci cand esti educat financiar, iei decizii rationale, sau cel putin, chiar daca mai gresesti, macar nu le mai repeti."

Vezi primul episod din Money Bistro:

Sursa video: Raiffeisen Bank