Conform studiului realizat de EOS KSI Romania, romanii dau dovada de un comportament de plata imbunatatit fata de anul trecut.

Gradul de siguranta a platilor in randul consumatorilor romani s-a imbunatatit considerabil. In prezent, 75% dintre facturi sunt platite la timp, ceea ce inseamna o crestere de 5 puncte procentuale fata de anul precedent.

Perioada de timp care trece de la expirarea datei scadente pana la efectuarea platii a scazut si ea. In timp ce in 2014 companiile erau nevoite sa astepte in jur de 3 saptamani pentru a fi platiti de consumatori, in 2015 consumatorii intarziati isi platesc facturile dupa aproximativ 12 zile.

Companiile din Romania, ca si cele din Europa de Est, considera ca practicile de plata vor ramane la fel in urmatorii 2 ani (45%), iar in Romania somajul a fost indicat ca si cauza principala de neplata de catre consumatori (49%).

Previziuni pentru piata de colectare creante 2015-2016

Se inregistreaza o crestere a volumului de creante in sectoarele telecom si utilitati, dar creante cu valori medii mici. De asemenea, se preconizeaza o scadere pe partea de volume de creante venite din sectorul bancar, datorita nivelului scazut al activitatii de creditare de pe piata romaneasca din ultimii ani (nivelul crescut al creditarii din ultimele luni se va vedea in cresterea de creante abia dupa doi ani).

Activitatea de colectare creante in zona corporate / IMM si a portofoliilor de garantate de persoane fizice din sectorul bancar va avea o importanta crescuta.

Va scadea volumul vanzarilor de negarantate datorita micsorarii portofoliilor bancilor si va creste importanta activitatii de executare silita, din doua motive:
  •  Invechirea portofoliilor bancare,
  •  Cresterea volumelor de garantate date spre vanzare / servicing.
Se observa deja ca pretul de vanzare al imprumuturilor negarantate a crescut semnificativ, fiindca perioada de recuperarea a cheltuielilor este de peste 5 ani, datorita
  •  conditiilor macro-economice,
  •  cresterea riscului de depreciere, la cumparare.
Se inregistreaza o crestere in vanzarea volumelor de garantate, atat in retail, cat si in zona corporate.

Cumpararea celor mai multe portofolii de garantate s-a realizat in totalitate sau partial de catre fondurile de internationale.