Romanii din diaspora se pot intoarce acasa sa-si inceapa o afacere in tara, prin intermediul programului Diaspora ReSTART, format din 5 organizatii cu experienta si expertiza in initierea si dezvoltarea de afaceri.

Proiectul demarat in septembrie 2017 – septembrie 2020 are ca obiectiv general incurajarea antreprenoriatului si infiintarea de intreprinderi cu profil nonagricol in zona urbana din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei de catre romanii din Diaspora.

Irina Chitu, Director FinZoom.ro: "In conditiile in care bancile nu finanteaza start-up-urile doar in baza unui plan de afaceri, acest program este ca o gura de oxigen pentru tinerii intreprinzatori. Dar, cel mai important, acestia beneficiaza pe langa bani, care nu sunt putini, de mentorat si consultanta in deschiderea si dezvoltarea unei firme in Romania
Programul ofera romanilor plecati in strainatate oportunitatea de a se intoarce acasa pentru a crea valoare adaugata la ei in tara, in domeniul in care sunt deja specializati. In plus se creeaza noi locuri de munca in regiunile mai putin dezvoltate ale tarii".Sursa video: TVR 2

In cadrul acestui program vor fi infiintate 60 de start-up-uri si va ajuta la cresterea ocuparii in regiunile mai slab dezvoltate ale Romaniei prin crearea de 120 de noi locuri de munca.
Termenul de depunere a dosarelor a luat sfarsit pe 26 august 2018, unde au fost depuse 149 planuri de afaceri, iar cele mai multe aplicatii au venit din partea romanilor plecati in Spania (58 de aplicatii), urmate de Marea Britanie (41 de aplicatii) si Italia (19 aplicatii).

Compara Credite IMM pe FinZoom.ro

Ce conditii au trebuit indeplinite?

Persoanele care puteau beneficia de aceasta finantare trebuiau sa indeplineaca anumite conditii:
  • sa aiba cetatenie romana si varsta peste 18 ani
  • sa aiba domiciliul in Romania, dar nu in regiunea Bucuresti-Ilfov
  • sa faca dovada domiciliului/rezidentei in strainatate in ultimele 12 luni pana la inscrierea in proiect
  • sa mai fi avut o firma in strainatate in domeniul de activitate vizat, sau sa lucreze sau sa fi lucrat in domeniul de activitate vizat sau sa aiba o diploma de studii superioare in domeniul de activitate vizat (de la o institutie de invatamant superior din strainatate) sau o diploma de specialitate (de scurta durata) in domeniul de activitate vizat.
In plus, solicitantii trebuiau sa indeplinea si una din conditiile de mai jos:
  • sa fie student (indiferent de ciclul de studii universitare);
  • sa aiba un loc de munca sau sa desfasoare o activitate independenta;
  • sa fie in somaj;
  • sau sa se incadreze in categoria persoanelor inactive.
Citeste si despre Start-up Nation.

In urma procesului de evaluare au fost selectate 60 de planuri de afaceri castigatoare, iar cei mai multi aplicanti sunt din Marea Britanie (33.3%) si Spania (28.3%), urmati de Italia (11.67%), Franta (6.67%), Olanda (5%), Germania dar si Australia sau SUA (1.67%).

In ceea ce priveste domeniile de activitate, cele mai multe afaceri vor fi demarate online (10%), service-uri auto, restaurant si activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea (8,33%) sau activitati de realizare a software-ului la comanda (5%).

68.33% din firme vor fi conduse de barbati si 31.67% de femei

Din cele 60 de noi firme, 26.67%, se vor infiinta in Regiunea Nord-Est si Regiunea Centru (21.67%) si alte 15% in Regiunea Nord-Vest, se arata intr-un comunicat transmis de Consiliul IMM-urilor din Romania.

Cand si cum vor primi banii?

Mecanismul de acordare a fondurilor este format din doua etape: transa initiala de maximum 75% (maximum 30.000 Euro); transa finala (restul sumei, conditionata de cifra de afaceri realizata – minimum 30% din prima transa).

Din 19 septembrie 2018 s-a demarat activitatea de mentorat la care trebuie sa participe in mod obligatoriu toate persoanele propuse pentru finantare, in cazul in care doresc sa obtina efectiv aceasta finantare nerambursabila, iar aceasta activitate dureaza 3 luni, urmand ca incepand cu data de 19 decembrie 2018 sa se demareze activitatea de infiintare a intreprinderilor si de semnare a acordurilor de finantare cu respectivele intreprinderi in proiectul Diaspora ReSTART, doar pentru acele persoane / planuri de afaceri care finalizeaza cu succes activitatea de mentorat, se precizeaza pe site-ul proiectului.