Guvernul anunta ca editia a doua a Programului Start-up Nation, prin care firmele noi ar putea sa primeasca ajutoare de la stat de maximum 200.000 de lei fiecare, va avea cateva schimbari fata de editia anterioara, conform unui proiect de ordonanta de urgenta emis de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

"Vom sustine antreprenorii tineri prin intermediul programului Start-up Nation - si nu numai - prin finantarea nerambursabila cu 200.000 lei pentru fiecare startup, fara a fi nevoie de cofinantare. Programul contine date exacte: 10.000 de start-up-uri finantate anual, costuri 0 pentru infiintarea acestora, dar si accesarea programului online.
Costurile anuale ale acestui program vor fi de aproximativ 2 mld. lei, dar prin efectele de multiplicare, urmare a crearii a peste 100.000 de noi locuri de munca in urmatorii 4 ani de zile, doar prin aceste startup-uri, dar si a economiei in ansamblul ei, peste 30% din cele 2 mld. lei se vor reintoarce la stat, sub forma de taxe si impozite", a declarat Stefan Radu OPREA, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Compara pe FinZoom.ro Credite IMM

Crearea de afaceri in judetele mai putin dezvoltate

In proiect se mentioneaza ca in aceasta editie vor avea intaietate firmele nou infiintate din judetele in care potentialul financiar este mai redus, un dezavantaj pentru antreprenorii din judetele mai dezvoltate, inclusiv Bucuresti.

"Tinand cont ca dezvoltarea economica nu este la acelasi nivel in toate judetele, decalajele intre judete fiind in continuare semnificative, ceea ce necesita o relocare a fondurilor publice disponibile catre judete si localitati cu potential financiar mai redus", se arata in proiect.

Fata de editia precedenta, acum la solicitarea beneficiarului, se poate acorda un avans de pana la 30% din suma totala aprobata.

Citeste mai mult despre Start-up Nation 2017

Punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte, si nu se pot obtine mai mult de 100 de puncte.


Primul venit-primul servit pentru firmele cu punctaj mai mare sau egal cu 90 de puncte

"Pentru planurile de afaceri cu punctaj mai mare sau egal cu 90 de puncte, selectarea proiectelor se va face dupa principiul primul venit – primul servit (proiectele vor fi contracate in ordinea inregistrarii in aplicatie, cu conditia sa obtina un punctaj mai mare sau egal cu 90 puncte)", se arata in proiect.

Pentru planurile de afaceri cu punctaj mai mic de 90 de puncte, selectarea proiectelor se va face in ordine descrescatoare a punctajului obtinut.

La punctaje egale va prevala:
  • numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create in cadrul programului;
  • ponderea valorii echipamentelor tehnologice din valoarea totala a proiectului;
  • numarul de locuri de munca ocupate de persoane din categoria persoane defavorizate /absolventi dupa anul 2012/someri;
  • activitatea pe care acceseaza programul;
  • data si ora inscrierii in program.