Acordarea unui presupune indeplinirea unor criterii de eligibilitate de catre solicitantul acestuia, cum ar fi: varsta, venituri nete certe cu caracter permanent, eventuale garantii etc.

Veniturile din salarii sau pensii reprezinta sursa principala luata in considerare la acordarea unui , insa intr-o anumita proportie se iau in considerare si alte tipuri de venituri cum ar fi: venituri din strainatate, venituri din dividende, bonusuri, chirii, contracte de management.

Intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta 79/2017 a afectat persoanele care voiau sa contracteze un deoarece de la 1 ianuarie, suma care putea fi imprumutata a scazut considerabil din cauza faptului ca multi salariati nu au beneficiat de majorarea salariului brut prin transferul cotributiilor sociale de la angajator la angajat.

Ca solutie temporara, unii angajatori au hotarat sa le dea diferenta de net pana la echivalentul lunii decembrie sub forma de bonusuri, dar acest lucru nu este favorabil pentru toti, deoarece sunt si banci care nu iau in considerare aceste venituri daca nu au caracter permanent.

Sursa video: Antena1

Bonusurile si ponderea luata in calcul in acordarea creditelor

Procedurile inca neclare cu privire la trecerea contributiilor de la angajator la angajat genereaza o serie de dificultati si pentru bancile care trebuie sa acorde in aceasta perioada.

Intrebate in legatura cu acest subiect, cateva banci ne-au oferit si raspunsuri, pe care le puteti vedea mai jos.

La Bancpost - bonusurile salariale se iau in considerare 100% la acordarea unui .

BCR ia in considerare bonusurile la acordarea unui , iar proportia lor este de 75% din venitul net.

In ceea ce priveste actele aditionale incheiate de la 1 ianuarie 2018, dupa intrarea in vigoare a OUG 79/2017, daca sumele acordate sunt trecute ca bonusuri in actul aditional se iau in considerare, insa cu mentiunea ca si in adeverinta sa fie incadrate tot ca bonusuri.

In cadrul procesului de analiza si acordare a creditelor destinate persoanelor fizice, CEC Bank poate lua in considerare inclusiv veniturile lunare suplimentare realizate peste salariile de baza sub forma de parte variabila, bonusuri, comisioane etc., prevazute in contractele individuale de munca. Este necesar insa ca din documentele care atesta si certifica veniturile din salarii, din fisierul cu informatii de la ANAF sau din adeverinta privind vechimea in munca sa rezulte caracterul de certitudine si permanenta al veniturilor suplimentare realizate peste salariile de baza si care au fost realizate pe tot parcursul anului anterior, precum si pe tot parcursul anului in curs pana la data solicitarii creditului.

In acordarea creditelor, Idea Bank ia in considerare venituri salariale si venituri asimilate salariilor (sporuri si bonusuri permanente, norma de hrana, tichete de masa) in proportie de 100%, dar si alte venituri asimilate salariilor (comisioane din vanzari sau alte forme asimilate, bonusuri sau alte forme asimilate, stimulente, veniturile din garzi pentru personalul angajat in sistemul de sanatate, etc) in proportie de 80%.

La Raiffeisen Bank categoriile de venituri considerate eligibile sunt tratate diferentiat in functie de gradul de certitudine si permanenta al acestora.

Ca regula generala, bonusurile nu se iau in calculul tipologiilor de venit cu caracter variabil acceptat de banca, insa daca se poate dovedi ca un venit variabil are caracter de permanenta si certitudine, fiind incasat pe o baza constanta de salariat, atunci acesta poate fi luat in calcul in considerarea venitului.