Ionut Balan Ionut Balan

Dupa ce ani in sir cursurile bancilor comerciale oferite clientilor aveau nepermis de multe procente fata de referinta - ceea ce se poate vedea si acum in diferenta dintre vanzarea si cumparare la casele de schimb ale bancilor, fata de cele obisnuite, de pe Calea Mosilor din Bucuresti, sa zicem - bancile au ajuns sa se bata pe sintagma "curs de schimb BNR" la care fac platile cu sau tranzactiile in conturi.

Da, numai ca acest curs la care se face reclama ca au loc tranzactiile este chiar cel cotat de ele si "captat" la ora 13 in statisticile bancii centrale. De unde rezulta ca, de fapt, au disparut niste comisioane, deci corect ar fi fost nu ca va oferim tranzactii la cursul BNR, care nu exista, caci vorbim de cursul pietei valutare, ci ca am taiat niste comisioane constransi de lupta concurentiala.

Ca de obicei insa, observam ca marketingul, in loc sa dea informatia corecta "am eliminat comisioanele" vine cu tema puternica "va dam valuta la cursul BNR", cotatie care nu doar ca nu exista, ci vadeste ca anterior devizele convertibile au fost schimbate la un curs prost, din moment ce acesta este cel bun. Si in aceste conditii cei care au primit alt curs decat "cursul BNR" au cazut anterior victimele selectiei adverse si hazardului moral.

Reiau intreaga discutie. Zilele trecute cand "breaking news"-urile se bateau pe maxime istorice, recordul negativ de la BNR - 4,7808 lei/euro, a fost mai mic decat cel de 4,7813 de la BCE Cursul BNR se vede ca-i diferit de cursul BCE, care-i cel bun? Amandoua-s la fel de bune, difera doar datele de piata, deoarece au fost culese la ore diferite ale zilei. De fapt, nu exista nici cursul BNR, nici cel al BCE, ci doar cotatii de piata, stabilite pe baza cererii si a ofertei. Iar problema e ca intr-o economie cu preturi in euro, comerciantul trebuie sa justifice Fiscului cursul de pe factura. Si cea mai simpla varianta e sa caute cotatiile afisate pe site-ul BNR. Pentru Fisc, BNR "garanteaza" ca acel curs a existat pe piata la o anumita data.

Desi, la fel de bine, se poate utiliza cursul BCE, fiindca e un garant la fel de bun. Numai ca nimeni n-ar trebui sa fie impotriva ca o companie sa utilizeze cursurile vazute la un moment dat in piata, si care pot fi justificate cu o captura de ecran. Fiindca la baza stabilirii cursurilor BNR sau BCE stau astfel de "capturi" facute la momente diferite. De ce Fiscul n-ar recunoaste orice captura de ecran ca fiind valabila? Ii e teama statului sa nu fie furat, ca atunci cand admite o campanie de ieftiniri o singura data pe an ca sa nu i se micsoreze cuantumul taxelor? Sau incearca sa creeze spatiu sa aplice amenzi, desi lipseste baza legala?

Dar toate acestea se pot rezolva daca firmele ar plati un impozit forfetar, o taxa de functionare, pe care, dupa ce o varsa la Fisc, acesta sa nu mai fie preocupat daca se duc preturile de vanzare sub cele de achizitie si in ce ritm se realizeaza amortizarile. Dupa plata agentul face ceea ce vrea el. Creste sau reduce preturile, se targuieste "ca la piata" la el in pravalie, cum se vede la Istanbul. Pentru ca modelul german de fiscalitate nu se potriveste unor tari precum Grecia si Romania, ci mai degraba cel turcesc, care e mult mai liberal decat "liberala" UE.

De ce sa nu se extinda forfetarul in absolut toate zonele unde optimizeaza cheltuielile, atat pentru companie, cat si pentru stat? Ce nevoie are o frizerie, de pilda, dupa ce achita taxa, sa depuna bilant sau sa aiba contabil? Aceste "complicatii" au aparut cand statului ii era teama sa nu fie furat.

In prezent trebui totul flexibilizat, pentru a se vorbi, pe bune, de economie de piata functionala. Iar cei ce platesc mai rapid taxa ar trebui sa primeasca un discount, si astfel s-ar incuraja sectoarele dinamice ale economiei. Si cand Fiscul nu va mai gandi in termeni de procente impozitul pe profit, fiindca statul n-a investit cot la cot cu antreprenorul ca sa-i pretinda o cota procentuala, sau nu se va mai preocupa de cursul "prins" in contabilitate, cu siguranta ca nu se va mai vorbi de cursul BNR sau al BCE, ci doar de cursul pietei.