Lavinia Gheorghe, Sef Departament Managementul Riscurilor - Depozitarul Central, a vorbit in cadrul evenimentului Forumul Investitorilor, organizat de Bursa de Valori Bucuresti, despre "Marea Privatizare si ce a mai ramas din ea".

Dupa 20 ani de la Marea privatizare, piata de din Romania are o evolutie interesanta a numarului detinatorilor de actiuni care au rezultat din programul de privatizare in masa. In perioada 1996-1997 cei care au fost eligibili sa primeasca actiuni in urma privatizarii isi puteau valorifica actiunile.

Daca initial erau 18.750.498 actionari (care au avut si au primit dreptul de a detine actiuni), numarul acestora a scazut treptat (8.992.575 in 2013 si 8.904.547 in 2014).

In anul 2017 numarul actionarilor este de 8.476.580, aproape jumatate din populatia din Romania.

Unele actiuni sunt latente pentru ca nu s-a mai interesat nimeni de ele.

Este important de stiut ca actiunile sunt sau poti fi purtatoare de dividende, dar pot oferi si alte drepturi.

Cum pot afla daca am actiuni?

Aceste informatii se pot obtine prin intermediul extrasului de cont de la Depozitarul Central. Extrasul de cont* reprezinta dovada dreptului de proprietate asupra unui numar de actiuni la o anumita data.

Pentru persoanele fizice, extrasul de cont se elibereaza la cererea titularului de cont pe baza urmatoarelor documente:
 • cerere de eliberare a extrasului de cont/sumarului de cont;
 • copia actului de identitate al titularului de cont;
 • dovada achitarii tarifului aferent operatiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice (6 lei / societate la care titularul de cont detine actiuni).
*la cererea mandatarului – procura/imputernicire autentificata la notar si actul de identitate al persoanei imputernicite

**in cazul decesului titularului de cont - copia certificatului de deces si copia actului de identitateal potentialului mostenitor.

Cum pot incasa dividendele?

Din 2015 dividendele se incaseaza in mod centralizat prin Depozitarul Central.

Plata de face in contul deschis la intermediarul respectiv pentru actionarii care sunt clienti ai unor brokeri. Pentru cei care nu detin un cont bancar, plata se face in contul bancar personal indicat, sau in numerar, la ghiseele din intreaga tara ale bancii comerciale, aleasa de fiecare emitent in parte.

Detinatorii de instrumente financiare (cu detineri in conturi individuale si care nu sunt clienti ai unui broker) care doresc incasarea sumelor de bani in contul bancar vor trimite catre Depozitarul Central urmatoarele:
 • formularul de colectare Cod IBAN
 • copie act de identitate
 • extras de cont eliberat de (tarif 5 lei)
Ce alte servicii ofera Depozitarul Central?
 • actualizarea datelor de identificare
 • emiterea istoricului de cont si a sumarului pozitiilor de cont
 • transferul direct al dreptului de proprietate asupra instrumentelor financiare
 • inregistrare, ridicare restrictie pe cont, la cererea titularului
 • inscriere, radiere ipoteca imobiliara/garantie financiara
Citeste si: