Tari mici. Potential mare

Cu o populatie de putin peste 5 milioane locuitori, Slovacia reuseste sa se faca remarcata in randul tarilor importante din zona Uniunii Europene.

Cu o traditie de 25 de ani de sistem Bauspar, apetitul slovacilor pentru acest produs a inceput sa creasca de-a lungul anilor, cea mai mare banca de economisire-creditare din Slovacia, Prva Stavebva Sporitelna a incheiat peste 850.000 de contracte.

Din cei peste 5 milioane de locuitori ai tarii, aproximativ 1 milion de persoane le-au devenit clienti, sistemul de economisire-creditare avand o rata de penetrare de 20%.

David Marwan, vice-presedinde al Prva Stavebva Sporitelna a explicat cum functioneaza sistemul slovac.

Nu exista diferente considerabile, principiile sunt intalnite si utilizate in toate tarile in care functioneaza acest sistem, inclusiv in tara noastra.

David Marwan a mentionat faptul ca in primii ani de activitate s-au concentrat pe colectarea de bani din depozite, iar dupa cativa ani de activitate, cand piata a aratat ca este nevoie de creditare, au inceput sa ofere clientilor.

"Trebuie sa colectezi bani inainte sa-i oferi clientilor, ai nevoie de timp sa vezi daca banii primiti sunt stabili, nu poti da cu banii pe care nu stii daca clientul ii pastreaza si pe ce perioada".

Anul trecut, volumul creditelor acordate de Prva Stavebva Sporitelna a inregistrat peste 2,1 miliarde euro.

Prima de stat de 5%

La inceputul lansarii produsului in 1992 prima de stat a fost de 40%, ceea ce insemna ca un slovac putea primi maxim 200 euro, daca economisea undeva la 500 euro.

In acest moment un slovac trebuie sa economiseasca putin peste 1.327 euro pentru a incasa prima de la stat de maxim 66,31 euro, comparativ cu Romania, unde un client trebuie sa economiseasca 1.000 de euro pentru a primi prima maxima de 250 euro.

Prima de stat nu este conditionata de varsta, orice client, fie copil sau varstnic primeste aceasta prima, daca economiseste minim 6 ani.

Slovacii prefera sa renoveze decat sa achizitioneze

La fel ca in tara noastra, unde romanii conduc clasamentul cu cel mai mare numar de proprietari de locuinte din UE de 96,1% (conform unui studiu Eurostat), slovacii sunt pe locul doi cu un procent de 90%.

70% din numarul de au ca destinatie renovarea

"Cererea pentru renovare este mai mare decat pentru achizitie sau constructie" precizeaza vice-presedintele Prva Stavebva Sporitelna.

David Marwan a mentionat faptul ca pentru intregul sistem Bauspar in 2016 statul slovac cheltuia in jur de 20-25 de milioane de euro pe an, comparativ cu 87 milioane euro, in primii ani de functionare.

Oricine poate incheia un contract de economisire-creditare

La fel ca in Cehia si in Slovacia, nu exista limitari referitoare la varsta si statutul social al clientului.

Intrebat care este varsta minima si maxima la care un client poate incheia un contract de economisire-creditare, raspunsul oferit de David Marwan a fost ca se poate incheia un contract chiar daca clientul are cateva zile, nu exista limitari.

Pentru a putea primi prima clientul trebuie sa economiseasca minim 6 ani, insa David Marwan a precizat ca poti sa scoti banii economisiti mai devreme de 6 ani daca ii utilizezi pentru locuinta. La finalul celor 6 ani nu esti obligat sa demonstrezi ce vei face cu banii.

Este nevoie de clientii sa economiseasca pentru a sustine creditarea

In momentul de fata in Slovacia este nevoie de 6 persoane sa economiseasca pentru ca 1 client sa ia .

Locuintele din Slovacia sunt renovate de catre asociatiile de proprietari cu bani de la bancile Bauspar, spre deosebire de Romania unde aceste lucrari se realizeaza din bani publici.

De ce avem nevoie de economisire-creditare in Romania?


Conform unui studiu IRSOP, prima prioritate investitionala a aproape 600.000 de familii de romani este imbunatatirea confortului locativ, avand cel mai invechit stoc de locuinte din UE.

40% din gospodariile din Romania necesita reparatii, iar 52% dintre acestea sunt urgenteConform unui studiu realizat de Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), cehii si slovacii au de 6 ori mai multe ipotecare/persoana fata de romani.
Sistemul de economisire-creditare ramane in continuare blocat. Bancile nu accepta clienti noi in sistem

Sistemul de economisire-creditare din Romania este blocat datorita investigatiilor facute de Curtea de Conturi, iar de mai bine de un an de zile bancile nu au mai inrolat noi clienti.

Inspectorii Curtii de Conturi sunt de parere ca cele doua banci din sistem acorda ilegal prima de stat pentru clienti persoane fizice, copii minori care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima dar si persoane varstnice (peste 65 de ani), care ar incheia contractele de economisire doar pentru a primi prima, iar utilizarea sumelor economisite s-ar face in alt scop decat locativ.

Prevederile legale din Romania prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de si adecvarea capitalului precizeaza urmatoarele:
"Art. 311. - (1) Fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil in Romania, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ".

"In cazul contractelor de economisire - creditare cu perioada de economisire de minim 5 ani, reziliate sau repartizate dupa 5 ani, prima de la stat a fost platita in mod nelegal clientilor, fara ca banca sa solicite si clientii sa dovedeasca ca suma economisita a fost folosita pentru activitati in scop locativ", se arata in raportul Curtii de Conturi, insa legislatia specifica faptul ca nu este "necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite".

La sfarsitul anului 2015, cele doua banci insumau aproximativ 600.000 de contracte de economisire-creditare.

Sistemul Bauspar ar putea fi deblocat in scurt timp

In momentul de fata la Camera Deputatilor este depus un proiect legislativ menit sa clarifice modul de functionare al acestui sistem.

Ce se propune? In primul rand se urmareste clarificarea faptului ca un client titular al unui contract de economisire-creditare nu are obligatia de a lua un , el avand dreptul si nu obligatia de a trece la urmatoarea etapa a creditarii.

De asemenea toti titularii unui contract de economisire-creditare vor beneficia de Prima de Stat, indiferent de varsta sau statut social.

Cuantumul Primei de Stat va fi stabilit diferentiat, pentru clientii ce aleg sa contracteze un la finalul perioadei de economisire (5 ani), prima va fi de 25% din totalul depunerilor efectuate in fiecare an acalendaristic ( maxim 250 euro/an) sau de 20% (maxim 200 euro/an) in cazul clientilor ce nu doresc sa incheie un contract de .