La invitatia Monicai Apolzan, redactor si realizator la radio Vocea Evangheliei Sibiu, Irina Chitu - director Finzoom.ro a vorbit de importanta educatiei financiare in Romania si despre cum poate ajuta portalul www.FinZoom.ro consumatorii de produse financiare sa economiseasca timp, bani si sa ia decizii financiare intelepte, pentru ei si familia lor.

Reporter: Pentru cei interesati de domeniul financiar exista site-ul de educatie financiara si comparatorul de produse si servicii bancare FinZoom.ro. Ce ne puteti spune despre acest site si ce informatii oferiti consumatorilor?

Irina Chitu: Pe Finzoom.ro consumatorii de produse financiare pot gasi produsele si serviciile tuturor bancilor din Romania, comparate dupa aceleasi criterii.

Practic, un consumator nu are nevoie sa se duca la fiecare banca in parte ca sa gaseasca informatii despre costurile unui , despre ce ii aduce un sau ce comision plateste la bancomat, cand retrage bani cu .

FinZoom.ro este ca un fel de mall de credite, mall de depozite, carduri si fonduri de investitii si pensii, in care se regasesc actualizate zilnic toate produsele si serviciile bancilor, cu detalii si calcule personalizate. Consumatorul economiseste timp si bani si poate sa ia decizia dupa ce a vazut toata oferta pietei.

De asemenea, pe FinZoom.ro mai sunt si foarte multe articole si analize, pe langa aceste comparatii si topuri, in care analistii le raspund consumatorilor cu avantajele anumitelor produse bancare, dezavantajele, cum sa se fereasca de capcane, cum sa le foloseasca eficient.

De exemplu, un de , cum sa il folosesti eficient ca sa nu platesti comisioane, la ce sa fii atent in momentul in care iti deschizi un bancar. De exemplu, daca depui 1000 lei pe 1 an, care banca iti aduce cel mai mare ?

Daca intram acum pe FinZoom.ro si facem o comparatie la 1000 lei depusi intr-un la termen pe 1 an, sunt 6 banci la care castigi ceva, la restul bancilor pierzi bani. De ce? Pentru ca se plateste taxa de 10% pe castigul din , apoi comisioane bancare care sunt: comisionul de cont curent in fiecare luna, comisionul de retragere numerar la scadenta depozitului, care fac diferenta. Din acei 1000 lei depusi s-ar putea sa nu mai retragi 1000 lei la scadenta.

Reporter: S-au trezit persoane care au avut un si nu l-au folosit ca trebuie sa plateasca anumite sume?

Irina Chitu: Bineinteles, fiindca orice produs bancar este purtator de comisioane, in cazul unui si altele decat cele legate de tranzactii. Insa fiecare produs bancar are si beneficii, important este sa comparam si sa folosim produsele si serviciile bancare eficient.

Sau de exemplu un de , care mai este denumit si de “cumparaturi”. Deci este clar ca trebuie sa il folosesti la , nu sa retragi bani la bancomat cu el, pentru ca pierzi de 3 ori:
  • o data pierzi pentru ca platesti comision la bancomat (pentru ca la comerciant este 0 acel comision de plata cu , pe cand la bancomat poate sa ajunga pana la 2% + 10 lei);
  • apoi pierzi pentru ca pentru banii pe care ii retragi de la bancomat este mai mare decat pentru cumparaturile pe care le-ai face direct la comerciant
  • in plus, in al treilea rand pierzi perioada de (perioada de 45-60 zile in care nu platesti dobanda). La retragerile de bani de la bancomat nu beneficiezi de perioada de , care este cel mai mare avantaj al unui de .
Chiar si la cardurile in fara trebuie sa fii atent. Este foarte bun produsul intrucat platesti 0 daca stii sa il folosesti inteligent:
  • o data nu il folosesti la bancomat, nu retragi numerar, te duci doar acolo unde ai fara , deci la magazinele partenere sau sunt banci care au cu absolut toata lumea
  • iti platesti la scadenta cu constinciozitate rata, nu suma minima de rambursat pentru ca pe extrasul de cont iti vine suma minima de rambursat 2% din cat ai. Daca platesti acel 2%, pentru restul ti se aplica . Degeaba ai tu produsul cu 0 daca tu nu ti-ai platit rata la timp.
Permanent, pe Finzoom.ro gasesti informatii precum: analize, avantaje, dezavantaje, studii de caz, topuri ca sa stii care sunt cele mai bune produse in momentul acela cand ai nevoie de ele.

In plus, pentru cei care sunt hotarati sa apleleze la un produs bancar se poate trimite prin intermediul Finzoom.ro o aplicatie gratuita catre banca. Ulterior, suna banca inapoi si ii face apoi consumatorului o simulare de , ii da mai multe detalii.

Reporter: Aveti si o sectiune unde pot sa puna intrebari ascultatorii?

Irina Chitu: Pe FinZoom.ro avem si un forum (https://forum.finzoom.ro/) unde consumatorii pot sa puna intrebari.

La aceste intrebari raspundem atat noi, analistii FinZoom, cat si mai departe alti specialisti sau consumatori care s-au lovit de aceeasi problema indiferent ca este vorba despre o problema legata de legislatie sau o problema personala a consumatorului. Pe acest forum consumatorii primesc raspunsuri la intrebarile lor.

Reporter: Ce mai pot gasi consumatorii pe Finzoom.ro?

Irina Chitu: Tot pe FinZoom.ro consumatorii pot gasi ghiduri utile pentru fiecare produs bancar. De exemplu, totul despre rambursarea anticipata sau rambursarea in avans a unui , cu pasi, la ce trebuie sa fie atenti, ce trebuie sa ceara de la banca pentru fiecare pas pe care il fac, informatii despre Biroul de Credit, creditele Prima Casa, pensiile private, etc. Sau mai bine zis, ghiduri despre absolut tot ce au nevoie in relatia cu banii sau cu produsele financiare.

Reporter: Asadar consumatorii gasesc informatiii complete, fac economie de bani si timp, fiind tot ce au nevoie pe Finzoom.ro

Irina Chitu: In primul rand, consumatorii fac economie de bani, invatand cum sa ii castige sau cum sa nu ii piarda. Si economie de timp, pentru ca nu mai alearga din banca in banca.