In 6 aprilie, ultimul colocviu BNR a reunit la aceeasi masa atat reprezentanti ai consumatorilor (prin vocea asociatiilor de protectie a consumatorilor), cat si cei ai bancilor (prin vocea Asociatiei Romane a Bancilor si a Consiliului Patronatelor Bancare), ai autoritatilor de supraveghere in domeniul serviciilor financiare (BNR, ASF), Ministerului Justitiei si profesori univesitari. Nu a lipsit nici experienta internationala, impartasita de David Thomas, cu o vasta experienta ca Ombudsman Bancar si apoi Financiar in Anglia.

Tema dezbatuta a fost una fierbinte, responsabila de atragerea audientei "Solutionarea alternativa a diferendelor in domeniul bancar".

Statele membre ale Uniunii Europene au termen limita iulie 2015, de implementare in legislatia nationala a Directivei 2013/11/UE privind Solutionarea Alternativa a Disputelor in materie de consum.

In cazul domeniului financiar, solutionarea alternativa a disputelor (ADR) se refera la sistemele la care pot apela consumatorii si institutiile financiare pentru rezolvarea disputei lor in afara instantei, rapid si ieftin (in directiva se mentioneaza ca ADR sa fie gratis pentru consumator, sau la un pret modic). Procedura ADR presupune interventia unei terte parti, neutre, care poate fi un: mediator, conciliator, arbitru sau ombudsman.
  • Mediatorul – ajuta partile sa ajunga impreuna la o intelegere. Mediatorul nu propune o solutie partilor, dar are grija ca cele doua parti sa ajunga la un compromis, agreat de ambele parti.
  • Conciliatorul – propune o solutie, pe care partile pot sau nu sa o accepte.
  • Arbitrul – actioneaza asemanator cu un judecator (dar in afara salii de judecata).
  • Ombudsman-ul – este o autoritate independenta, o organizatie in jurul unui profesionist cu reputatie in domeniul financiar (in acest caz). In general, deciziile ombusmanului, daca sunt acceptate de consumator, sunt obligatorii pentru institutiile financiare. Aceasta este forma predominanta de sistem ADR adoptata de tarile Uniunii Europene.
La nivel national, formal, consumatorii au deja la dispozitie o solutie ADR, dar care de 10 ani s-a dovedit a fi ineficienta: mediatorul. Din pacate consumatorii ignora aceasta solutie si se duc direct in justitie. De ce? Neincrederea consumatorilor provine din lipsa de experienta a mediatorilor in domeniul serviciilor financiare (bancare si nebancare). In plus, mediatorul cere un onorariu, care nu poate fi mic (in spiritul directivei) deoarece acesta trebuie sa intretina un birou, sa faca diferite cursuri de specializare (de drept, psihologie etc).

Inca din 2009 Banca Mondiala sugera Romaniei infiintarea unui "Avocat al Poporului" specializat pe probleme financiare, care sa cladeasca increderea consumatorilor, care nu stiu unde sa se duca pentru a-si rezolva problemele.

ANPC a elaborat anul trecut un proiect de lege privind ADR (aflat in prezent pe masa Ministerului Justitie pentru avizare), care propune ca institutia care va solutiona disputele sa fie subordonata ANPC – lucru care este contestat de domeniul bancar, in special din cauza lipsei de impartialitate si experienta. Cu toate ca au confirmat prezenta la evenimentul BNR, reprezentantii ANPC nu au fost prezenti, sa-si sustina proiectul si punctul de vedere.

Toti participantii la eveniment au fost de acord ca vem nevoie de o institutie independenta, un organism in care sa aiba incredere atat consumatorii, cat si institutiile financiare, autoritatile de supraveghere si ale statului. O institutie ale carei decizii sa devina obligatorii pentru toti jucatorii din piata.

Alexandru Paunescu, Directorul Directiei Juridice a BNR, a anuntat infiintarea unui Grup de Lucru, cu toti jucatorii din piata, reprezentati in mod egal, pentru a dezbate si a alege modelul de ADR care ni se potriveste local, care ofera incredere tuturor (prin impartialitate si experienta) si care produce efecte concrete, rapide si fara costuri.