Sondajul BNR referitor la Trimestrul II (T2)/2017 privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei ce are la baza un chestionar care urmareste caracteristicile creditului catre companii nefinanciare si populatie si este alcatuit pe baza opiniilor primelor 10 banci (selectate dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei) releva urmatoarele aspecte:

Creditarea populatiei

Standardele de creditare s-au inasprit semnificativ in T2/2017 atat in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri, cat si in cel al creditelor de consum, avand la baza deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR, asteptarile privind situatia economica generala, cerintele cu privire la gradul de indatorare, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si riscul asociat bonitatii clientilor.

Pentru urmatorul trimestru, institutiile de preconizeaza o inasprire marginala a standardelor pentru creditele ipotecare si una de amplitudine moderata pentru creditele de consum.

In zona euro, in T2/2017, bancile au relaxat standardele de creditare pentru creditele ipotecare. In cazul creditelor de consum acestea au fost mentinute neschimbate.

Previziunile pentru trimestrul urmator arata relaxarea standardelor atat pentru creditele ipotecare cat si pentru cele de consum.

Evolutia cererii de ipotecare, a preturilor locuintelor si a creditelor de consum

Cererea pentru creditele ipotecare s-a majorat marginal in al doilea trimestru, iar previziunile arata pentru perioada urmatoare o mentinere constanta.

Al doilea trimestru al anului a adus majorari ale preturilor locuintelor, iar evolutia ascendenta se va mentine si in urmatorul trimestru, insa cu o intensitate mai redusa.

La creditele de consum in T2/2017, cererea s-a redus marginal datorita diminuarii semnificative a cererii pentru creditele de consum cu ipoteca, care nu a putut fi contrabalansata de majorarea importanta a cererii pe palierul creditelor de consum fara garantie ipotecara.

In ceea ce priveste cererea pentru trimestrul urmator, se asteapta un avans marginal al acesteia.

Pierderea in caz de nerambursare (LGD)

In T2/2017 pierderea medie in caz de nerambursare (LGD) a fost:
  • 35% pentru imprumuturile acordate pentru achizitia de locuinte si terenuri si cea aferenta creditelor de consum garantate cu ipoteci 
  • 67% pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci; 
  • 57% pentru cardurile de credit 
La nivel agregat, LGD pentru creditele populatiei intrate in stare de nerambursare s-a mentinut relativ constant in T2/2017, la aproximativ 43%.

Creditarea companiilor nefinanciare

La nivel agregat, in T2/2017, standardele de creditare aferente companiilor nefinanciare s-au mentinut constante, iar in structura a avut loc o relaxare a standardelor de creditare pentru creditele pe termen lung acordate companiilor mari.

In urmatorul trimestru standardele de creditare vor ramane la nivelul actual.

In ceea ce priveste standardele de creditare pentru companii, in zona euro, au continuat sa se relaxeze marginal, factorul principal care a influentat aceasta evolutie fiind presiunea concurentiala resimtita de catre institutiile de .
  
Si in urmatorul trimestru, standardele de creditare vor ramane constante.

Comparativ cu trimestrul anterior standardele de creditare aferente imprumuturilor garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale, s-au relaxat moderat in T2/2017 si se vor mentine la nivelul actual si in urmatoarele 3 luni (T3/2017).

Cererea de

La nivelul companiilor nefinanciare, cererea de s-a majorat semnificativ in T2/2017. Evolutii ascendente au fost inregistrate indiferent de dimensiunea companiilor sau maturitatea finantarii solicitate.

Evolutii ale riscului de asociat creditarii companiillor nefinanciare

In T2/2017, din punct de vedere al sectoarelor de activitate riscul de s-a mentinut la nivelul inregistrat in trimestrul anterior. Modificari au fost consemnate la nivelul sectorului energie (crestere semnificativa), respectiv in cazul sectoarelor agricultura si constructii (majorare de o amplitudine moderata).