In trimestrul II /2016 bancile au inasprit standardele de creditare atat pentru creditele ipotecare (imprumuturi destinate achizitiei de locuinte si terenuri), cat si pentru creditele de consum acordate populatiei.

Pentru creditele aferente companiilor nefinanciare, conditiile de creditare au fost pastrate la un nivel similar evolutiilor din perioadele anterioare.

In urmatoarele trei luni se prognozeaza o inasprire marginala a standardelor de creditare pentru imprumuturile ipotecare destinate populatiei si mentinerea constanta a acestora in cazul creditelor de consum. Totodata, bancile anticipeaza o mentinere neschimbata a standardelor de creditare si la nivelul companiilor nefinanciare in T3/2016.

BNR publica trimestrial un sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.

Sondajul referitor la Trimestrul II (T2)/2016 are la baza un chestionar care urmareste caracteristicile creditului catre companii nefinanciare si populatie si este alcatuit pe baza opiniilor primelor 10 banci (selectate dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei) care au raspuns la intrebari privind standardele, termenii si conditiile de creditare, cererea de creditare si riscurile asociate, dar si alte detalii specifice creditarii.

Statisticile pentru T2/2016 vs. previziunile pentru T3/2016

In trimestrul II cererea de a consemnat evolutii mixte, astfel:
 • s-a redus semnificativ in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri
 • s-a majorat in cazul imprumuturilor de consum acordate populatiei
 • a ramas constanta pentru creditele destinate companiilor nefinanciare
Pentru trimestrul III/2016 se preconizeaza o scadere a cererii atat pentru creditele ipotecare cat si pentru cele de consum destinate populatiei. In schimb, va creste cererea pentru creditele acordate companiilor.

Creditarea companiilor nefinanciare

In ceea ce priveste scadenta finantarii sau dimensiunea firmei, standardele de creditare au ramas relativ nemodificate in T2/2016. Se preconizeaza ca standardele de creditare vor ramane constante in trimestrul urmator.

Zona euro - evolutie si previziuni

In T2/2016, in zona euro, relaxarea standardelor de creditare aferente imprumuturilor acordate companiilor nefinanciare a continuat pentru al noualea trimestru consecutiv.

O relaxare mai accentuata a standardelor de creditare a fost consemnata in cazul companiilor mari fata de cea inregistrata de intreprinderile mici si mijlocii.

Concurenta dintre institutiile de a avut o influenta majora asupra acestei evolutii, in timp ce perceptia de risc a bancilor din zona euro fata de sectorul companiilor nefinanciare a avut o contributie marginala. O influenta neutra a avut costul de finantare al institutiilor de si constrangerile bilantiere ale acestora.

Institutiile de din zona euro anticipeaza mentinerea standardelor de creditare, in linii mari, la niveluri similare T2/2016.

Termenii creditarii

In T2/2016, termenii contractelor de creditare aferente companiilor nefinanciare au fost mentinuti in mare masura neschimbati

Cererea de credite

In T2/2016, la nivel agregat, cererea de din partea companiilor nefinanciare s-a mentinut relativ constanta.

O evolutie mixta s-a inregistrat in structura astfel:
 • intreprinderile mici si mijlocii si-au majorat puternic cererea de pe termen lung si marginal pe cea de cu exigibilitate mai mica de un an
 • la nivelul corporatiilor, un avans moderat a inregistrat cererea pentru imprumuturile pe termen scurt in timp ce cererea pentru imprumuturile pe termen lung s-a mentinut constanta
Previziuni cererea de in T3/2016

Pentru perioada urmatoare bancile prognozeaza o crestere moderata a cererii de din partea companiilor nefinanciare, indiferent de segment.

Riscul de asociat creditarii companiilor nefinanciare

In T2/2016 riscul asociat sectoarelor de activitate in care activeaza companiile nefinanciare s-a mentinut constant, cu exceptia companiilor din sectorul energie si cele din agricultura, pentru care bancile percep un risc de in crestere cu o intensitate moderata.

Raportat la dimensiunea companiilor nefinanciare, se apreciaza o crestere usoara a riscului de pentru categoria microintreprinderilor, intr-un ritm similar celui din trimestrul precedent, in timp ce pentru celelalte companii acesta s-a mentinut constant.

Creditarea populatiei

Adoptarea legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin a dus la inasprirea semnificativa a standardelor de creditare pentru creditele ipotecare.

Pentru acest tip de sunt anticipate inaspriri ale standardelor de creditare, dar de amplitudine marginala.

Creditele de consum - evolutie si previziuni

In T2/2016 standardele de creditare pentru creditele de consum s-au inasprit moderat.

Prognoza pentru urmatorul trimestru este mentinerea constanta a conditiilor de creditare.

Zona euro – conditii de creditare vs previziuni

Dupa ce in T1/2016 au inasprit usor standardele de creditare aferente imprumuturilor ipotecare, in T2/2016 bancile au relaxat standardele de creditare. Si pentru imprumuturile de consum acordate populatiei institutiile de din zona euro au continuat relaxarea standardelor de creditare.

Previziuni T3


Se estimeaza ca atat pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri, cat si pentru cele aferente consumului in trimestrul urmator va continua relaxarea standardelor de creditare.

Aspecte specifice creditarii ipotecare (achizitia de locuinte si terenuri)

Inasprirea standardelor de creditare pentru imprumuturile destinate achizitiilor de locuinte si terenuri din T2/2016 a fost determinata de o serie de factori si anume:
 • factori referitori la modificarile legislative (efectele adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite)
 • asteptarile privind situatia economica generala 
 • asteptarile privind piata imobiliara. 
Termenii creditarii

In ceea ce priveste termenii imprumuturilor ipotecare modificarile au facut referire la:
 • inasprirea cerintei privind ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei ipotecare (LTV)
 • diminuarea scadentei maxime a creditelor
 • relaxarea marginala a costurilor asociate creditarii, altele decat dobanzile (de exemplu, comisioanele) 
Asupra celorlalti termeni ai creditarii ipotecare nu s-au operat modificari notabile in T2/2016.

Evolutia cererii de ipotecare si a preturilor la locuinte

In T2/2016 preturile imobilelor rezidentiale au ramas relativ constante, o evolutie similara fiind preconizata si in trimestrul urmator.

S-a diminuat semnificativ cererea pentru creditele ipotecare din partea populatiei, iar prognozele trimesttrului urmator arata continuarea acestei tendinte, dar cu o intensitate mai redusa.

In T2/2016 a avut loc o majorare importanta a numarului de cereri de respinse.

Aspecte specifice creditului de consum

Principalul factor care in T2/2016 a contribuit la inasprirea standardelor de creditare la nivelul creditelor de consum si in special pe segmentul imprumuturilor de consum garantate cu ipoteca a fost cel referitor la modificarile legislative.

Termenii creditarii

Pentru imprumuturile de consum in T2/2016 au fost pastrati constanti majoritatea termenilor creditarii, modificarile constand in eliminarea anumitor produse din oferta de creditare.

Evolutia cererii de de consum

In T2/2016, pe fondul majorarii cererii de de consum fara ipoteca, dar si celei pentru de , cererea pentru creditele de consum a consemnat o dinamica ascendenta importanta.

In schimb, s-a diminuat cererea pentru creditele de consum cu ipoteca.

Comparativ cu T1/2016, in T2/2016 numarul cererilor de respinse a stagnat.

Bancile preconizeaza o scadere moderata a cererii de de consum din partea populatiei in T3/2016

Pierderea in caz de nerambursare (LGD)

Raportul BNR evidentiaza pierderea medie aferenta trimestrului II/2016 pe tipuri de in caz de nerambursare, astfel:
 • 40% pentru ipotecare 
 • 50% pentru creditele de consum garantate cu ipoteca
 • 79% pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci
 • 76% pentru cardurile de credit
La nivel agregat, LGD pentru creditele populatiei intrate in starea de nerambursare a fost de aproximativ 56%.