Aproape jumatate din populatia oraselor locuieste in imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare in randul persoanelor cu venituri mici, se arata intr-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), in perioada 20 iulie – 1 august 2018, pe un esantion de 600 de persoane.

Citeste si: Aproape jumatate din locuintele din Romania sunt construite inainte de 1970

In zona de Vest si Bucuresti, procentul locuintelor mai vechi de 34 de ani, este mai mare, iar procentul creste in cazul persoanelor cu venituri mici.

Citeste si: Una din patru gospodarii se plange de spatiu insuficient si frig in casa

Totodata, locuintele cu vechime de peste 34 de ani au probleme cronice la toate capitolele: izolare termica, reparatii acoperis/terasa, consolidare, izolare zgomot, spatiu insuficient.

Potrivit studiului, Zona de Sud, inclusiv Bucurestiul, are cea mai mare nevoie de imbunatatire a izolarii termice, iar spatiul este una din problemele locuintelor din Bucuresti, unde 35% din cei intervievati se plang de acest lucru, comparativ cu 22% (Regiunea de Vest si Est) si 24% (Regiunea Sud).

Zona de Vest inregistreaza o necesitate mare la capitolul reparatii acoperisuri/terasa, iar Zona de Est are cea mai mare nevoie de consolidarea locuintelor.

Citeste si: Ce apreciaza romanii la produsul de economisire-creditare?

72% din romani au cel putin o urgenta locativa

Locuintele romanilor au nevoie de reparatii, iar 59% au mai mult de 2 urgente.

Una din patru gospodarii se plange de spatiu insuficient si frig in casa, iar una din cinci gospodarii are probleme de etanseitate sau necesita consolidare antiseismica.

Intre 12% si 16% din totalul gospodariilor urbane au nevoie de inlocuiri sau reparatii majore la diferitele categorii de instalatii.

Citeste si: Bancile pentru locuinte ar putea inrola clienti noi in cateva luni

Avem lege, nu avem norme

Dupa mai bine de doi ani in care sistemul Bauspar a fost blocat, ca urmare a unui control al Curtii de Conturi, legea privind Sistemul de economisire-creditare (Bauspar) a fost in cele din urma modificata si promulgata de presedintele Iohannis, insa bancile pentru locuinte (BCR Bpl si Raiffeisen Bpl), nu pot inrola clienti noi in sistem, deoarece lipsesc normele de aplicare.

Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de si adecvarea capitalului a fost publicata pe 19 iulie 2018 in Monitorul Oficial. In termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) ar fi trebuit sa modifice in mod corespunzator normele metodologice de aplicare necesare punerii in practica a noii legi.

Citeste si: Sistemul bauspar, un potential de crestere pentru tarile din UE

Noua lege vine in ajutorul persoanelor fizice care doresc sa-si imbunatateasca standardul de viata in domeniul locativ:
  • Orice cetatean roman, indiferent de varsta, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani);
  • Prima de stat ramane la acelasi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;
  • Justificarea primei de stat si a dobanzii aferente va fi obligatorie 
Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi lansate in conformitate cu noua lege dupa finalizarea normelor metodologice de aplicare.