Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat aminteste beneficiarilor programului Start-up Nation ca pana la 29 septembrie trebuie sa depuna documentatia aferenta cererii de plata/rambursare, se arata intr-un comunicat de presa.

Doar 3 banci s-au inscris in acest program, BCR, Banca Transilvania si CEC Bank, care au acordat punte, pentru finantarea antreprenorilor selectati in programul Start-Up Nation, pe baza acordului de finantare cu statul.

Ce costuri au avut creditele la cele 3 banci?

La Banca Transilvania fixa a creditului punte era 3,90% si beneficiarul platea un comision de acordare de 0,75% si un comision de gestiune lunara de 0,08%, detalii aici.

Dobanda la BCR a fost de 3,50%, iar participantul in program trebuia sa plateasca comisioane totale de cel mult 2% din valoarea creditului, detalii aici.

La scurt timp, banca a decis scaderea cuantumului comisioanelor aplicate pana la 1%, achitabile in trei rate lunare, la care se adauga una de gratie, precum si a comisionului de garantie perceput pentru Fondul
National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), de la 3,8%, la 2,48%, detalii aici.

CEC Bank a oferit punte cu o de 3,25% si zero la comisionul de analiza, de gestiune si de rambursare anticipata, iar valoarea comisionului de acordare era de 0,75% aplicat la valoarea creditului, perceput la scadenta creditului, detalii aici.

Cifre raportate de minister in programul Start-Up Nation

Pentru cei care nu au reusit sa-si infiinteze in timp util noile firme, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a realizat si o sesiune suplimentara in 2017, detalii aici.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat precizeaza ca au fost verificate 10.000 de planuri de afaceri si semnate 8.444 de contracte, dintre care: 4.538 contracte in domeniul productiei, 595 contracte in domeniul IT, 2.522 contracte in domeniul industriilor creative si 789 contracte in domeniul serviciilor.

In cadrul Start-Up Nation 2017 au fost create peste 21.019 de noi locuri de munca in economia romaneasca, din care aproape 80% ( 16.860 locuri de munca) au fost ocupate de persoane din randul somerilor, absolventilor sau persoanelor defavorizate.