In mediul virtual, sunt prezente zeci de firme care iti promit stergerea datelor din Biroul de Credit, contra cost si in scurt timp.

De asemenea unele firme iti promit stergerea datelor din Biroul de Credit fara plata datoriei catre banca, iar avansul cerut pentru acest serviciu porneste de la 500 lei, bani care nu vor fi inapoiati clientului, indiferent de rezultat, la care se adauga taxa de radiere (peste 2.000 lei), reprezentand o suma consistenta (acest cost fiind zero pentru consumator, daca este solicitata stergerea prin aplicatia Biroului de Credit).


Biroul de Credit atrage atentia consumatorilor sa se gandeasca bine inainte de a apela la o astfel de firma: "Acestea va pot percepe o taxa considerabila pentru efectuarea unor demersuri fara succes garantat si fara returnarea taxei".

In ce conditii poti solicita stergerea datelor din Biroul de Credit?

Conform informatiilor furnizate de Biroul de Credit, o persoana care prezinta informatii in aceasta baza de date poate obtine de la Participant (creditorul, banca / IFN-ul in cauza) stergerea datelor, fara intarzieri nejustificate, in urmatoarele situatii:
  • datele nu mai sunt necesare scopului pentru care au fost colectate sau prelucrate;
  • persoana vizata se opune prelucrarii si nu exista motive legitime care sa prevaleze (dreptul la opozitie);
  • datele au fost prelucrate ilegal;
  • datele trebuie sterse pentru indeplinirea unei obligatii legale a bancii / IFN-ului.


Sursa video: TVR2
Stergerea datelor se poate face in mod gratuit

Iata cum poti solicita stergerea datelor in mod gratuit:

Stergerea datelor din Biroul de Credit se poate face doar de creditorul (banca / IFN) in cauza.

Persoana in cauza poate solicita stergerea infomatiilor din Biroul de Credit:

1) prin accesarea in mod securizat a site-ului Biroului de Credit (www.birouldecredit.ro – Sectiunea Inrolare) – gratuit pentru clienti

Vezi in acest articol informatii despre aplicatia online a Biroului de Credit si pasii ce trebuie urmati.

Exercitarea dreptului la stergere se poate referi la:
  • date referitoare la angajator;
  • date referitoare la relatia cu alte conturi;
  • datele de (la nivel de cont).
2) personal / pe cale electronica, la banca / IFN-ul care detine calitatea de creditor/potential creditor al persoanei vizate (comisionat in functie de fiecare banca, in medie 5 lei).


In cazul in care exista motive temeinice pentru stergerea lor aveti posibilitatea de a solicita bancii / IFN-ului care le-a inregistrat si de a obtine, stergerea datelor, in mod GRATUIT.

In urma verificarii, banca / IFN-ul va decide fie ca solicitarea este intemeiata si, astfel, va sterge datele, fie ca solicitarea nu este intemeiata si nu va sterge datele respective. Banca / IFN-ul va inregistra decizia in
Aplicatie si doar creditorul care a inregistrat datele le poate sterge.

Creditorul va comunica decizia sa persoanei vizate fie prin posta, fie prin mijloace electronice, in functie de optiunea acesteia, folosind mijloacele proprii.

3) Pentru stergerea din Biroul de Credit, consumatorii se pot adresa in mod gratuit si Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB), avand in vederea ca CSALB a pus la dispozitia clientilor o aplicatie online unde consumatorii pot transmite solicitarile de conciliere sau arbitraj, iar durata va fi redusa semnificativ, de la o zi, la aproximativ o ora.

Conform datelor precizate de Biroul de Credit, retragerea consimtamantului si stergerea datelor din Sistemul Informatic al Biroului de Credit ar determina o serie de consecinte negative pentru persoanele vizate, Participanti si Biroul de Credit, precum:
-Pentru Participanti: pierderi financiare, cu efectul reducerii resurselor de creditare, precum si cresterea riscului de (ambele conducand la cresterea costului creditului).
-Pentru persoanele vizate:
  • Supraindatorare, cu efectul pierderii unor bunuri, inclusiv locuinta, in viitor;
  • Cresterea costului creditului, ca efect al consecintelor negative suportate de Participanti;
  • Limitarea accesului la creditare, inclusiv pentru persoanele de buna-credinta.