Punctualitatea romanilor privind plata facturilor la timp a ramas neschimbata fata de anul trecut, se arata intr-un studiu realizat de catre institutul independent de cercetare a pietei Kantar TNS Infratest, pentru EOS KSI Romania, unde au fost intervievate 3.200 de companii din 17 tari europene. Studiul "Comportamente de plata europene" isi propune sa analizeze relatiile dintre comportamentele de plata, termenele de plata si influenta lichiditatii asupra economiei europene.


In Europa de Est una din patru facturi nu este platita la timp

Companiile din Europa de Est inregistreaza un trend pozitiv in ceea ce priveste facturile neincasate sau platite cu intarziere, insa in Romania, nivelul acestora a scazut usor in 2018.

Cea mai semnificativa scadere se vede in Rusia, unde acum doar 5% din facturi sunt neincasate sau platite cu intarzire (26% in 2017).

Sursa: Studiu EOS

74% din facturi sunt platite la timp

In Romania, 74% din facturi sunt platite la timp, pe cand Croatia este tara din Europa de Est cu gradul cel mai mare de facturi platite la timp (80%).

Companiile din Romania sunt nevoite sa astepte in medie 17 zile, pentru plata unei facturi scadente, valoare similara cu anul trecut.

Companiile romanesti sunt mai optimiste decat in 2017 cu privire la imbunatatirea comportamentului de plata al propriilor clienti in urmatorii 2 ani, 20,2% din companii afirmand acest lucru (16% in 2017).

Din cauza intarzierilor in procesul de plata, cele mai multe companii din Romania se plang de reducerea profitului (59%) si de lipsa de lichiditati (42%), iar 17% spun ca duc o lupta pentru supravietuire (14% - media Europei de Est).

Sursa: Studiu EOS

Ce motive de neplata invoca companiile?

Companiile din Romania considera ca principala cauza pentru comportamentul de plata defectuos al clientilor persoane juridice (B2B) sunt neincasarea platilor de la propriii clienti (74%), precum si utilizarea liniilor de credit de la furnizori (66%).

In Romania, lipsa temporara a lichiditatilor reprezinta cel mai important motiv pentru care consumatorii persoane fizice platesc facturile cu intarziere sau nu le platesc deloc. Un procent destul de mare de persoane declara ca nu-si platesc facturile intentionat.

Sursa: Studiu EOS

"Termenul de plata in Romania este la fel ca anul trecut (32 zile - persoane fizice si 39 de zile – companii), in Grecia este mai mare (39 / 53 zile), in Rusia este extem de scazut, persoanele fizice au 3 zile sa-si plateasca facturile, ca si companie ai 27 de zile. Companiile din Romania sunt generoase cu clientii cand trebuie sa-si plateasca facturile", a declarat Georg Kovacs, Managing Director EOS KSI Romania.

Folosirea in Romania a metodelor moderne de plata

In Romania, 23% dintre companii ofera clientilor sai metode de plata moderne, cea mai des utilizata fiind transferul , iar nicio companie nu a declarat ca utilizeaza criptomonede.

Sursa: Studiu EOS

Practici de plata 2018: trend pozitiv pentru Romania, in ultimii 4 ani

In ultimii 4 ani, Romania a inregistrat o imbunatatire a platilor, acum 74% din plati sunt efectuate la timp, comparativ cu 70% in 2014.

A scazut si numarul de zile in care se plateste o facture dupa expirarea termenului de plata, de la 28 de zile in 2014 la 17 zile.

Se observa si o mica scadere a numarului de neplati, de la 5% in 2014 la 4% in prezent.

Piata de colectare a creantelor din Romania

Odata cu cresterea imprumuturilor, piata de colectare a creantelor a inceput sa se dezvolte, asfel ca in 2017 aceasta era estimata la aproximativ 99 milioane euro (aprox. 460.5 milioane lei), cu 14% mai mult comparativ cu anul precedent, datorita cresterii procesarii portofoliilor de creante achizitionate.

Piata este alcatuita din aproximativ 10 jucatori mari (atat locali cat si internationali) si aproximativ 30 de jucatori de marime medie si mica. In 2017, 13% din cota de piata era detinuta de EOS KSI Romania.