Studiul efectuat de OTP Bank Romania, prin Fundatia Dreptul la Educatie si portalul financiar FinZoom.ro, privind comportamentul financiar, reflecta necesitatea unei informari permanente in ceea ce priveste educatia financiara. 91% dintre cei intervievati sustin ca este foarte important sa-si actualizeze constant cunostintele financiare pentru o buna gestionare a bugetului personal.

Potrivit studiului, investitiile pe termen lung sunt puse pe primul loc in ceea ce priveste importanta acestora, desi numai 10-12% dintre cei chestionati aleg sa economiseasca pentru studiile copiilor sau pentru anii de pensie, chiar daca recunosc ca ceea ce ii preocupa cel mai mult legat de finantele personale sunt nivelul de trai la pensie, economiile si investiile (51%).

Iata care sunt principalele concluzii ale studiului:

1. 91% dintre cei intervievati sustin ca este foarte important sa-si actualizeze constant cunostintele financiare pentru o buna gestionare a bugetului personal;
2. Cand vine vorba de investitii pe termen lung, doar 10-12% sunt preocupati sa economiseasca pentru studiile copiilor sau pentru anii de pensie;
3. Anii de batranete, motiv de neliniste pentru tineri. 74% dintre persoanele intervievate cu varsta cuprinsa sub 35 de ani declara ca sunt ingijorati de anii de pensie;
4. In timp ce 23% recunosc ca nu au deloc economii, 77% se gandesc la viitorul lor si al familiei lor si aleg sa economiseasca in special pentru "zile negre" sau pentru viitoare cheltuieli viitoare semnificative/neprevazute;
5. 75% dintre cei chestionati au reusit sa economiseasca mai putin de 15% din venituri in ultimele 6 luni;
6. Cu toate asta, cand au fost intrebati ce anume ii preocupa cel mai mult legat de finantele personale, cei mai multi (51 %) au raspuns: nivelul de trai la pensie, economiile si investiile pe termen lung;
7. 46% dintre respondenti spun ca nu s-au interesat de pensie de ultimii 2 ani, desi una dintre cea mai apasatoare preocupare din declaratiile lor, este cea a nivelului de trai la pensie;
8. Nevoia sta la baza deciziei de cumparare. 2 din 3 persoane chestionate spun ca aleg sa achizitioneze produse, in special, cand au nevoie.
9. 84% dintre respondenti sunt ingrijorati cand se gandesc la cheltuieli importante;
10. Familia si prietenii influenteaza deciziile financiare. Cand vine vorba de o decizie financiara, una din trei persoane se consulta cu familia si prietenii sau chiar aleg sa ia decizii pe cont propriu (29%). Alte surse de informare provin din mediul (20%), dar si de la un consilier bancar (14%).
11. In ceea ce priveste asigurarile, reiese ca respondentii nu investesc in asigurari si nu sunt informati despre cat si ce anume acopera asigurarile lor. 46% nu au asigurari de bunuri, 64% nu au asigurare de viata, 63% nu au o asigurare de boala/accidente.

Din concluziile studiului, reiese necesitatea informarii permanente pentru o mai buna gestionare a finantelor personale, printre preocuparile principale numarandu-se nivelul de trai la pensie, economiile si investiile, desi, 23% dintre acestia recunosc ca nu au deloc economii, iar 46% spun ca nu s-au preocupat, inca, de planificarea anilor de pensie.

Studiul a fost realizat de OTP Bank Romania, prin Fundatia Dreptul la Educatie si site-ul de comparatii financiare FinZoom.ro, in perioada 24 august - 22 septembrie 2018, prin chestionarea a 1.000 de persoane, cu varste peste 18 ani. Aproximativ jumatate din randul celor care au raspuns (48%) au studii superioare, iar 16% studii superioare economice.
OTP Bank Romania si Fundatia Dreptul la Educatie au inaugurat in urma cu un 1 an, OK Center, primul centru de educatie financiara nonformala din Romania.

OK Center are rolul de a sustine si promova un comportament responsabil in planul finantelor personale. Programele educationale OK Center sunt dezvoltate de specialistii Fundatiei OTP Fáy András din Ungaria si adaptate local de Fundatia Dreptul la Educatie – un proiect OTP Bank Romania.