In vederea finantarii deficitului bugetar si a refinantarii datoriei publice, Ministerul Finantelor Publice a emis Ordinul nr. 613 prin care se fac noi emisiuni de titluri de stat in cadrul programului Tezaur. Este vorba despre titluri de stat destinate exclusiv populatiei, cu scadente la 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%.

Ce trebuie sa stiti despre aceste titluri de stat?
  • pot fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii;
  • sunt nominative, denominate in lei si emise sub forma dematerializata prin inscriere in cont;
  • au valoare nominala de 1 leu;
  • au scadenta la 2, 3 si 5 ani;
  • dobanda este anuala si are valoarea de 4%, 4,5%, respectiv 5%;
  • veniturile aferente nu sunt impozabile;
  • in cazul decesului titularului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale prin care se atesta calitatea acestora de mostenitori;
  • a fost eliminata plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice in cadrul acestor emisiuni ( in emisiunile anterioare de titluri de stat valoarea maxima a subscrierii pe fiecare investitor era de 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului si 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitatile postale din reteaua C.N. "Posta Romana" S.A.)
Cand si de unde se pot cumpara noile emisiuni de tituluri de stat?

Titlurile de stat pot fi cumparate astfel:
  • intre 4 si 22 februarie 2019 de la unitatile Trezoreriei Statului
  • intre 4 si 21 februarie 2019 prin reteaua de oficii postale ale Postei Romane, din mediul urban, si pana in 20 februarie 2019 la cele din mediul rural.
Atentie! Emiterea titlurilor de stat pentru populatie va continua pe parcursul anului 2019, in fiecare luna perioada de subscriere urmand sa fie de trei saptamani iar maturitatile vor fi stabilite in functie de interesul manifestat de investitori.

Compara pe finzoom.ro Depozitele la termen

Ce avantaje si dezavantaje au titlurile de stat din cadrul Programului Tezaur?

Irina Chitu, director FinZoom.ro: "Titlurile de stat au 5 avantaje si tot atatea dezavantaje. Ca avantaje: sunt garantate de stat, este neimpozabila si mai mare decat orice bancara din acest moment; titlurile de stat nu au comisioane de subscriere si rascumparare si sunt accesibile atat din punct de vedere al valorii minime (1 leu), cat si al locurilor de unde pot fi achizitionate (posta, trezorerie)".

"Ca dezavantaje, as mentiona faptul ca nu pot fi rascumparate inainte de scadenta (practic banii sunt blocati 2, 3 sau 5 ani, spre deosebire de depozite unde ii poti retrage oricand, dar se pierde dobanda). De asemenea, titlurile sunt netransferabile unei alte persoane si nu se tranzactioneaza. Iar in 2-5 ani, s-ar putea sa fie mai mica decat cea oferita de depozitele bancare si mai mica decat rata inflatiei. In plus, nu se capitalizeaza ca in cazul depozitelor bancare – practic nu se calculeaza la ."

Detalii despre emisiunile anterioare de tiluri de stat puteti gasi in articolele: