Ministerul Finantelor Publice a adus o serie de modificari emisiunii de titluri de stat pentru populatie lansata in cadrul Programului TEZAUR – editia CENTENAR.

Irina Chitu, directorul portalului financiar FinZoom.ro: "Prin aceste modificari legislative, au fost inlaturate doua dezavantaje ale titlurilor de stat Tezaur Centenar. Acum acestea pot fi transferate catre un alt investitor persoana fizica si este permisa rascumpararea lor de catre stat, inainte de scadenta".

Citeste si: Titlurile de stat – Avantaje si dezavantaje

Daca vorbim de avantaje "Pe langa faptul ca statul garanteaza integral contravaloarea titlurilor de stat, primita pentru acestea nu se impoziteaza cu 10% (asa cum se intampla cu castigul din depozitelor bancare). Dobanda oferita pentru titlurile de stat, de 5% pe an, la titlurile cu scadenta pe 5 ani, este net superioara oricarei dobanzi bancare si nu exista comisioane de rascumparare. In plus, titlurile emise prin programul Centenar sunt accesibile oricui, putand fi cumparate si rascumparate atat de la banci, cat si de la Trezorerie si Posta Romana."

Noi titluri de stat Tezaur – editia Centenar

Romanii se pot bucura de o noua emisiune de titluri de stat destinate populatiei din cadrul programului Tezaur- Editia Centenar, cu scadenta la 3 ani si de 4,5%.

Acestea pot fi cumparate astfel:
  • in perioada 1 – 24 august 2018 de la toate unitatile operative ale Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul fiscal;
  • in perioada 1 – 23 august 2018 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale "Posta Romana" S.A, din mediul urban, iar in perioada 1 – 22 august 2018 din mediul rural.
Ce trebuie sa stie populatia despre noile titluri de stat?
  • Pot fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii, inclusiv de cele care au participat si la emisiunea anterioara din luna iulie;
  • Cumpararea titlurilor de stat se poate realiza prin numerar dar si prin virament bancar atat prin unitatile operative ale Trezoreriei Statului cat si prin oficiile postale din reteaua Companiei Nationale "Posta Romana" S.A; 
  • Au valoare nominala de 1 leu;
  • Au scadenta la 3 ani;
  • Dobanda este anuala si are valoarea 4,5%;
  • Veniturile aferente sunt neimpozabile;
  • In cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor care prezinta documentele legale care le atesta calitatea de mostenitori;
  • Plafonul maxim nu poate depasi 100.000 lei.
Emisiunea de titluri de stat pentru populatie va continua si in perioada urmatoare, pana la consumarea plafonului de 4 miliarde lei stabilit pentru anul 2018.