Cu toate ca dobanzile sunt in continua scadere, romanii continua sa economiseasca regulat, iar al doilea motiv de economisire (dupa cel pentru situatii neprevazute) este viitorul copiilor.

Produse cu ajutorul carora se pot face economii dedicate copiilor sunt foarte diverse: depozite, conturi de economii/plan de economii , depozite cu bonus si asigurari, asigurari pentru studii, produse de economisire-creditare de la bancile pentru locuinte.

Comparati in functie de beneficii, dar si de costuri si restrictii!


Depozitele si conturile de economii pentru copii beneficiaza de dobanzi preferentiale (cu 0.25-0.5 puncte procentuale in plus fata de produsele standard ale bancii), bonificari de pentru cei care nu retrag banii pe termene medii si lungi, sau bonificari de la aniversari si evenimente speciale din viata copilului. Toate aceste detalii maresc castigul net obtinut printr-un astfel de plan de economisire.

In plus, conturile de economii intra in sfera produselor garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor (in limita a 100.000 euro per deponent, per banca).

Unele banci practica zero comision de deschidere cont, zero costuri de administrare sau depunere pentru produsele dedicate copiilor.

Exista insa si restrictii la unele planuri de economii: depunere initiala minima obligatorie, retrageri plafonate, depuneri regulate obligatorii.

Atentie la oferita initial si modul in care se modifica pe parcursul perioadei in care veti mentine acel cont de economii sau depozit. De asemenea, atentie la costurile aferente contului curent (fiecare cont de economii sau depozit presupune deschiderea unui cont curent) sau cardului de debit atasat si la comisioanele de depunere si retragere numerar practicate de .

Comparati pe FinZoom.ro Conturile de Economii in functie de DAE (Dobanda Anuala Efectiva)!

Asa cum comparam creditele in functie de DAE (Dobanda Anuala Efectiva = costul total al creditului, care cuprinde dobanzi si comisioane), FinZoom.ro este singurul site din Romania care calculeaza DAE si pentru Conturile de Economii, pentru a afla castigul real pe care il aduce fiecare cont de economii.

DAE in acest caz ia in calcul oferita la economii, care este diminuata cu impozitul de 16% si costurile aferente contului curent (comision de deschidere cont, administrare si retragere numerar la ghiseu).

Conturi de economii pentru copii - Depunere initiala 1000 lei - Depunere lunara 84 lei - Perioada 12 luni

Banca Produs DAE Dobanda Castig real (lei) Depunere minima initiala (lei)
BCR Plan de economii pentru copii - RON 1.56% 2% 22.74 40
Banca Transilvania KidCONT - RON 1.33% 3% 19.37 500
Veneto Banca Contul de economisire Step - RON 0.13% 2% 1.97 450
Banca Comerciala Carpatica Smart Kid - RON 0.07% 1% 0.95 0
Alpha Bank Alpha Dreams - RON -0.22% 1,60% -3.25 40
Credit Agricole Bank Cont economii pentru copii - RON -0.85% 2,75% -12.48 500
ING Cont de Economii pentru Copii -RON -3.00% 1,25% -43.98 0

Cel mai des parintii aleg sa li se vireze alocatia copiilor intr-un cont bancar. Nu toate bancile ofera aceasta posiilitate (presupune incheierea unei conventii intre si stat).

Sfat:
Comparati produsele de economisire in functie de DAE si castigul real oferit. Chiar daca depozitele si conturile de economii sunt privite mai mult ca produse unde poti pastra banii in siguranta si nu ca sursa de
, este bine ca la sfarsitul perioadei sa retragi macar sumele depuse (neafectate de comisioane bancare).