Adrian Vasilescu, consultant strategic al BNR a vorbit in cadrul conferintei "Relatia cu consumatorul de servicii financiare" din data de 10 martie, organizata de Oxygen Events, despre "Umanizarea pietei serviciilor financiare ca obiectiv Cordial al Uniunii Europene (UE)."

Acesta a precizat ca desi Directiva 17/2014 a intrat in vigoare de la jumatatea anului 2014, dezbaterile cu privire la ea au inceput la noi efectiv cu ocazia discutiilor privind Legea Darii in plata - un subiect controversat in momentul de fata.

In expunerea de motive a Legii Darii in Plata (care presupune stingerea datoriei la banca daca imprumutatul preda imobilul ipotecat) se precizeaza ca aceasta are la baza Directiva Europeana 17/2014.

Dl. Vasilescu / BNR precizeaza ca directiva europeana spune doar ca "statele membre se vor abtine de la orice fel de masuri, in conditiile in care partile din contract se vor intelege ca debitorul sa dea creditorului in loc de orice plata casa in care locuieste (casa care este ipotecata). Daca debitorul si creditorul se inteleg intre ei sa modifice datele din contract si in loc de orice plata sa puna pe masa bancii cheile casei (renunta la casa) si sa faca banca stapana casei, tu ca stat membru al UE sa nu te opui".

Legiuitorii trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa intervina in contract, fiindca statul nu poate / nu are dreptul sa intervina pentru una dintre parti. Dar acest lucru se intampla in forma actuala a proiectului legii Darii in Plata.

Restul directivei are un subiect diferit, respectiv e o chemare adresata bancilor pentru umanizarea pietei si imbunatatirea relatiei cu consumatorul de servicii financiare. Directiva se refera la casa debitorului, banca sa urmareasca debitorul dar sa nu ii ia casa sau sa gaseasca solutii pentru a fi ajutat omul care isi pierde casa, sa nu ramana in strada.

Vasilescu declara ca:"Una dintre cele mai taioase prevederi se refera la casa debitorului: in aceste conditii grele, poti sa ataci debitorul, dar pana la casa. ANPC ar fi trebuit sa se gandeasca cum poate fi ajutat omul care risca sa-si piarda casa".

Criza economica a afectat intreaga lume si a generat efecte precum: extinderea somajului, scaderea salariilor. Directiva are prevederi foarte clare, cu trimiteri exacte: spune ca in conditiile grele dupa criza o banca isi poate ataca debitorul cu restante sa isi plateasca datoriile, insa nu ii poate lua casa.

Directiva 17/2014 obliga statele UE ca pana in 21 martie sa aiba gata un pachet de legi care sa asigure umanizarea pietei serviciilor financiare – publicate in Monitorul Oficial. Dar din pacate, nu s-au facut demersuri pentru acest lucru.

Cu privire la umanizarea creditelor, Vasilescu a raspuns ca BNR nu are atributii in privinta protectiei consumatorilor, legea interzice acest lucru, cu o exceptie: atunci cand s-a incheiat un contract de
ipotecar si acesta este incalcat, BNR poate si este obligata sa intervina (uneori cu masuri radicale) si a facut-o de nenumarate ori. Protectia consumatorilor este in intregime in sarcina ANPC (care din pacate a fost marele absent de la conferinta dedicata consumatorului de produse financiare – n.r.).