Fiecare om, isi doreste si incearca sa locuiasca mai bine.

Casa, locul unde te intorci mereu are o importanta deosebita pentru romani, dar ce faci cand problemele aparute devin o povara?

In perioada 20 iulie – 1 august 2018, ABDLR impreuna cu IRSOP au demarat un studiu ce a vizat locuintele romanilor. In vizorul studiului s-a aflat populatia Romaniei din mediul urban, cu varsta intre 20 si 65 de ani care are un venit stabil, reprezentand in total 6,5 milioane de persoane, unde IRSOP a intervievat un esantion de 600 de persoane.


Semnale de imbatranire

Dintr-un esantion de 600 de persoane intervievate, 64% dintre acestia au varsta cuprinsa intre 31 – 54 ani, urmata de populatia cu varsta intre 55 – 65 ani (24 ani).

Realizatorul studiului, Petre Datculescu spune ca se observa semne de imbatranire demografica prin ponderea mai mare a segmentului 55-65 (24%) vs. 20-30 (12%), mai ales la femei, iar odata cu imbatranirea populatiei, veniturile scad dar nevoile cresc.

Cum arata o gospodarie romaneasca?

Casatoriti, cu 2-3 persoane in gospodarie si fara copii in intretinere (52%).

Dintr-un esantion de 569 de persoane, 43% au declarat ca un venit pe gospodarie intre 3.000 – 5.000 lei, iar 31% au un venit sub 3.000 lei.

Familiile sunt ceva mai instarite in Bucuresti si in Transilvania si mai putin instarite in orasele mici si in Moldova.


Citeste si: Sondaj IRSOP: Circa 3 din 4 romani au cel putin o urgenta locativa

72% din romani au cel putin o urgenta locativa

Locuintele romanilor au nevoie de reparatii, iar conform studiului 59% au mai mult de 2 urgente.

Una din patru gospodarii se plange de spatiu insuficient si frig in casa, iar una din cinci gospodarii are probleme de etanseitate sau necesita consolidare antiseismica.

Intre 12% si 16% din totalul gospodariilor urbane au nevoie de inlocuiri sau reparatii majore la diferitele categorii de instalatii.

Cat investesc romanii pentru imbunatatiri locative?

Conform studiului, in 2017 peste 70% din romani au facut in propria locuinta, cheltuind in medie anual putin peste 1.000 euro.

72% din romani intentioneaza sa demareze proiecte de imbunatatire a locuintei

Creste de la an la an proportia locuintelor care au nevoie de imbunatatiri.

Principalele cauze sunt invechirea imobilelor, rata scazuta de imbunatatiri curente si proportia mica de locuinte noi care nu reuseste sa contracareze trendul de invechire a locuintelor existente.

Romanii prefera sa nu apeleze la credite

Intentia de a recurge la a scazut, romanii prefera sa-si finanteze nevoile locative din economii sau chiar din veniturile curente.Cauzele acestor date pot fi variate, spune Petre Datculescu. Cresterea veniturilor, poate si a economiilor, gradul de indatorare actual si incertitudinea privind situatia economica (inflatie, ROBOR etc), pot fi factorii care au condus la aceste rezultate.


50% dintre oraseni nu au si nu vor credit

Dintr-un esantion de 600 de persoane, 300 au declarat ca nu au si nici nu vor pe viitor un .

Petre Datculescu precizeaza ca acest procent are la baza mai multe motive. Un motiv des invocat face referire la criteriile de eligibilitate, faptul ca multi romani nu se califica pentru un , un alt motiv este teama de , in special ca nu pot rambursa sumele datorate

"Finantarea confortului locativ este o urgenta. Urgenta deriva si din faptul ca veniturile gospodariilor sunt prea mici, economisirea pe care o fac oamenii pe cont propriu ca s-si rezolve problemele este supusa la tot felul de tentatii si exista si persista si la oameni teama fata de (...) exista in continuare o teama latenta a multor oameni fata de un mai substantial, pe termen mai lung", a declarat Petre Datculescu, cu ocazia prezentarii sondajului efectuat pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).

Ce le place clientilor cel mai mult la produsul de economisire-creditare?

Dobanda fixa este principalul motiv pentru care romanii prefera sistemul Bauspar (36%), urmata de combinatia economisire si creditare (30%), prima de stat fiind a treia alegere a 21% dintre respondenti, iar Posibilitatea de a face contracte pentru copii si varstnici (13%).

Citeste si: Bauspar, cheia succesului in Cehia