In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 15 septembrie 2017, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din argint si o moneda din alama, pentru colectionare, cu tema 100 de ani de cand Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie ofiter combatant din Armata Romana.

Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt urmatoarele:

Caracteristici tehnice

Moneda din argint

Moneda pentru colectionare

Metal

argint

alama Cu80Zn15Ni5

Valoare nominala

10 lei

50 bani

Titlu

999‰

-

Forma

rotunda

rotunda

Diametru

37 mm

23,75 mm

Greutate

31,103 g

6,1 g

Grosime la chenar

-

1,9 mm

Calitate

proof

proof

Cant

zimtat

inscriptionat cu ,"ROMANIA" de doua ori, cu steluta intre cele doua cuvinte


Aversul monedei din argint reda un detaliu al medaliei „Virtutea Militara” de razboi, decoratie care i-a fost acordata eroinei Ecaterina Teodoroiu, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, valoarea nominala "10 Lei" si anul de emisiune "2017".

Aversul monedei din alama, pentru colectionare reda un detaliu al medaliei "Virtutea Militara" de razboi, decoratie care i-a fost acordata eroinei Ecaterina Teodoroiu, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, valoarea nominala "50 BANI" si anul de emisiune "2017".

Reversul comun al monedelor (din argint si din alama) prezinta portretul Ecaterinei Teodoroiu si inscriptia in arc de cerc "ECATERINA TEODOROIU".

Monedele vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent. Monedele din argint vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.
Tirajul este de:
  • 200 monede din argint;
  • 5.000 monede din alama, de 50 bani, pentru colectionare.
Preturile de vanzare sunt:
  • 355,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare;
  • 9,50 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alama, de 50 bani, pentru colectionare.
Monedele din argint si monedele din alama, de 50 bani, pentru colectionare, cu tema 100 de ani de cand Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie ofiter combatant din Armata Romana au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a monedelor din argint si a monedelor din alama, pentru colectionare, cu tema 100 de ani de cand Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie ofiter combatant din Armata Romana se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Sursa: BNR