Marfurile gasesc sustinere la inceput de 2019

de Ole Hansen, director strategie marfuri Saxo Bank

Prima saptamana tumultoasa de tranzactionare din 2019 a avut parte de un final mai calm. Dupa ce a atins un minim pe 33 de luni, Bloomberg Commodity Index a reusit sa creasca pentru a inregistra primul saptamanal din ultimele cinci saptamani. Scaderea inregistrata pe piata globala, cauzata de nesiguranta economica si politica, cat si de restrictionarea lichiditatii, s-a oprit vineri dupa ce Beijingul a confirmat ca o delegatie comerciala americana va face o vizita pe 7-8 ianuarie.
Sperantele pentru un progres major au crescut, pe masura ce impactul razboiului comercial dintre SUA si China incepe sa se vada in date economice mai slabe decat se estimase ale doua dintre cele mai mari economii ale lumii.

Desi actiunile din SUA au inceput luna ianuarie dupa ce, in decembrie, au avut cea mai proasta luna din anii 1930 incoace, piata valutelor a fost o mare calma, cel putin pana saptamana asta. Primul avertisment de profit in 16 ani din partea Apple, din cauza unei scaderi a cererii din China, a cutremurat pietele si a determinat declansarea unui val global de achizitii fara risc.

Aceasta, in combinatie cu o piata fara lichiditati si aflata in vacanta in Japonia, a dus la cresterea brusca a yenului japonez. Cross-ul AUDJPY, vazut deseori ca fiind reprezentativ pentru sanatatea pietei asiatice, a scazut cu 7% inainte de a-si recupera toate pierderile in momentul in care de la Tokyo s-a redeschis vineri. Acestea, precum si alte evolutii, au dus la scaderea dolarului pentru a treia saptamana, astfel oferind o sustinere suplimentara pentru marfuri.

In acest amestec de nesiguranta si volatilitate, marfurile au reusit, in general, sa inceapa anul cu castiguri in majoritatea sectoarelor. Sectorul avangardist al petrolului conduce cu o crestere globala si preocupari legate de cerere compensate de o reducere dramatica a productiei in decembrie din partea Opec, in frunte cu Arabia Saudita. Titeiul Brent care, la final de decembrie, a gasit sustinere la nivelul critic tehnic si psihologic de 50$/baril, se indrepta catre cea mai buna saptamana a sa din aprilie anul trecut incoace.

Metalele pretioase au crescut pentru a treia saptamana la rand, dar pietele calme din alte domenii si si conditiile de extrema supra-cumparare - asa cum au fost dezvaluite de Relative Strength Index - au sporit nevoia de consolidare. Aceasta faza pare acum ca a aparut odata cu obtinerea de profit observata la aur dupa ce a atins pentru scurta vreme pragul de 1,300$/uncie vineri.

Tabelul de mai jos arata modul in care evolutiile dolarului, ale actiunilor si ale obligatiunilor au sustinut o cererea reinnoita pentru activele sigure, precum aurul. Cu toate acestea, argintul a avut cea mai buna performanta dintre cele doua in contextul pretului sau scazut fata de aur. Mergand mai departe, evolutiile din aceste piete vor ajuta la determinarea puterii cererii si, prin aceasta, a directiei.

Cei care cauta un pariu pe termen lung pentru aur tind sa foloseasca fondurile tranzactionate la , iar acest sector a avut parte de cea mai mare crestere a detinerilor totale trimestrul trecut din T1 2017 incoace. Fondurile de acoperire au devenit, in sfarsit, net lungi la inceputul lunii decembrie, dupa ce au detinut o pozitie record net scurta la contractele futures pentru aur COMEX la inceputul lunii octombrie de anul trecut.

A se observa ca, din cauza inchiderii guvernului american, CFTC nu a mai publicat niciun raport Commitments of Traders din a treia saptamana a lunii decembrie. Raportul COT ofera detalii saptamanale importante cu privire la dimensiunea si directia pozitiilor detinute de fondurile de acoperire in pietele cheie pentru contracte futures, de la valute la obligatiuni si, nu in ultimul rand, marfuri.

Perspectiva pentru aur pentru 2019 arata promitator in acest moment. Credem ca va mai dura ceva pana cand actiunile se vor redresa, vestile cu privire la negocierile comerciale SUA-China si castigurile pe T4 stabilind, cel mai probabil, directia pe termen scurt. Se preconizeaza ca Rezerva Federala va reduce si mai mult intentia actuala de a impune alte doua cresteri ale dobanzii anul acesta.
Ca de obicei, dolarul detine cheia pentru aur si in acest moment observam riscul unei scaderi si mai mari a dolarului, desi acest lucru e posibil sa nu se intample pe deplin pana in a doua jumatate a anului.

Dupa ce s-a redresat cu 138$ din luna august incoace si in urma celei mai bune performante trimestriale din T1 2017 incoace, se pare ca aurul ia o scurta pauza inainte de a atinge pentru putina vreme pragul de 1,300$/uncie. Data fiind cresterea recenta si sentimentul schimbat cu privire la activele sigure, suspectam ca o eventuala corectie ar pierde din energie inainte de 1,265$/uncie; optimistii ar putea incepe sa se ingrijoreze doar la o scadere sub $1,250/uncie, caci posibilitatea unor viitoare castiguri ramane ridicata.

Titeiul incepe sa dea semne de sustinere in urma colapsului de +40% incepand din luna octombrie a anului trecut. De cand a atins nivelul critic tehnic si psihologic de 50$/b, saptamana trecuta, a reusit sa se redreseze puternic datorita unei perspective imbunatatite atat pentru oferta, cat si, posibil, pentru cerere.

Din punctul de vedere al ofertei, Dallas Fed, in Sondajul cu privire la energie pe T4, a spus ca cresterea sectorului de petrol si gaze al regiunii s-a oprit in contextul declinului mare al pretului petrolului. Comentariile (anonime) din partea executivilor de top din domeniul petrolului si gazelor ofera detalii importante legate noul stres cauzat de prabusirea dramatica a pretului. Productia americana a petrolului de sist va incetini, cel mai probabil, in urma scaderii pretului, dar daca ne luam dupa lichidarea din perioada 2014 - 2016, e posibil sa dureze pana la sase luni pana cand impactul va fi vizibil in date care, deocamdata, continua sa arate o crestere de la an la an de aproape 2 milioane de barili/zi.

Desi sunt tot mai mari indoielile cu privire la continuarea cresterii productiei americane, Opec a reactionat puternic la perspectiva deteriorata prin reducerea productiei de titei din decembrie in mare parte incepand din ianuarie 2017. Sondajele legate de productia lunara ale Bloomberg si Reuters au aratat, ambele, ca Opec redusese productia cu aproximativ 500 000 de barili, la 32,6 milioane de barili/zi. Scaderea a fost determinata de o reducere voluntara din partea Arabiei Saudite (420 000 b/zi) si de reducerile neplanificate din Iran (120 000 b/zi) si Libia (110 000 b/zi).

In timp ce reducerea aprovizionarii poate incepe sa ofere o oarecare sustinere, este nevoie ca si perspectiva cererii sa se stabilizeze. Lichidarea anterioara a avut loc intr-un moment al cresterii cererii; pe acea baza, producatorii au putut cu o relativa usurinta sa taie productia si sa schimbe directia in care mergea petrolul. De aceasta data este diferit, Opec si alti producatori trebuie sa gestioneze si o noua crestere a productiei americane care ar putea necesita luni intregi pentru a scadea.

Acestia trebuie sa se ingrijoreze si in legatura cu perspectiva globala pentru crestere si cerere, un aspect asupra caruia acestia nu au control. Faptul ca China (cel mai mare importator de petrol din lume) si SUA (cel mai mare consumator) se afla intr-un razboi comercial este o . Aceasta, insa, nu se reflecta inca in previziunile oficiale ale Opec, EIA si IEA. In ultimele sase luni, acestea doar au redus cresterea cererii globale cu o medie de 100 000 de barili/zi la 1,4 milioane.

Gasind sustinere la 50$/b, titeiul Brent pune acum la incercare rezistenta la nivelul de 57.50$/b, minimul pe noiembrie. O depasire a pragului ar putea determina o revenire la zona de consolidare anterioara, in jur de 60$/b.

Gazul natural a revenit la 3$/unitate termica in urma cresterii la aproape 5$/unitate termica datorat valului de frig de la mijlocul lunii noiembrie. Scaderea a fost generata de o revenire la temperaturi neobisnuit de blande pentru acea perioada in 48 dintre statele americane dinspre sud, ceea ce a dus la un numar de retrageri din stocuri mai mic decat media. Aceste evolutii au indepartat deja teama unei crize a aprovizionarii de final de sezon (de iarna).

Soia si cerealele, in general, s-au tranzactionat in crestere in contextul optimismului care ar putea reduce stocurile mult prea mari ramase in urma unei recolte bogate si a razboiului comercial cu China. Exportul american de soia este sustinut de revenirea cumparatorilor chinezi si de temerile legate de conditiile meteo nefavorabile in partile din Brazilia unde recoltarea este pe cale sa inceapa. Pretul graului stabilit la Chicago a scazut recent sub cel rusesc, iar acest lucru, in combinatie cu indicii ale unor exporturi scazute din regiunea Marii Negre, a adus sustinere pretului.

Cuprul de calitate superioara s-a redresat dupa un minim de 18 luni dupa ce a supravietuit unei incercari de a-l forta sub intervalul 2,55$/livra - 2,85$/livra care a fost predominant din iulie anul trecut. Initial, pretul a scazut dupa ce indicele PMI pentru productie s-a contractat, ISM american pentru productie a scazut cel mai mult in ultimii zece ani, iar analistii preconizeaza prima scadere a vanzarilor auto la nivel global din ultimii zece ani. Sustinerea a aparut doar dupa vestile legate de reluarea discutiilor comerciale de saptamana viitoare, in timp ce guvernul Chinei a promis sa intareasca politicile economice anticiclice. Primul semn in acest sens a venit din partea Bancii Populare Chineze care a anuntat vineri ca ratele rezervelor minime obligatorii ale bancilor vor fi reduse cu 1%.

Sursa: Saxo Bank