Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a derulat in cadrul initiativei Global Money Week (GMW) - care se incheie astazi, o serie de programe dedicate educatiei financiare, adresate atat elevilor din mediul preuniversitar, cat si studentilor.
ASF isi propune astfel sa asigure accesul tinerilor atat la notiunile de baza care explica mecanismele de functionare a pietelor financiare non-bancare, dar si sa furnizeze informatii si date cu caracter aplicat si studii de caz.

Luni, 14 martie 2016, Presedintele ASF, domnul Misu Negritoiu, a participat, alaturi de un grup de elevi de clasa a VII-a la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti. Acest demers simbolic a vizat marcarea debutului Global Money Week in Romania, dar a urmarit si familiarizarea elevilor cu mediul bursier.

Pe data de 17 martie, in cadrul "Laboratorului Academic" - programul ASF destinat dezvoltarii educatiei financiare in mediul universitar - a avut loc o sesiune de prezentari deschise dezbaterii la care au participat peste 300 de studenti ai Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir din Bucuresti. Pe parcursul a patru ore de discutii interactive, studentilor le-au fost prezentate analize comparative intre diferitele elemente practice si concepte tehnice specifice ce stau la baza pietelor financiare non-bancare (asigurari, piata de si pensii private). De altfel, ASF si Universitatea au incheiat un parteneriat al carui obiect consta in realizarea de activitati comune pentru studenti in scopul educatiei financiare si al dezvoltarii de capabilitati practice.

In decursul saptamanii GMW, ASF a continuat orele de educatie financiara in scolile si in liceele inscrise la inceputul anului scolar 2015-2016 in programul Autoritatii. De altfel, acesta a fost prezentat si altor unitati de invatamant, la solicitarea conducerii acestora, existand posibilitatea extinderii acestei initiative si la nivelul altor scoli.

Seria evenimentelor dedicate educatiei financiare, din cadrul Global Money Week, s-a incheiat pe data de 19 martie 2016, cand a avut loc editia a II-a programului "Fii destept" adresat elevilor din clasele V-VIII. Prin intermediul acestui program educational non-formal, conceput pe baza de prezentari interactive si discutii libere, copiilor le-au fost explicate notiuni referitoare la importanta planificarii financiare si a diversificarii veniturilor, la modalitati de identificare a nevoilor si a riscurilor, precum si la utilitatea incheierii unei asigurari.

Tot saptamana trecuta, ASF a lansat si site-ul www.asfromania.ro/edu dedicat exclusiv educatiei financiare. Portalul prezinta, intr-un limbaj accesibil si intr-o forma grafica prietenoasa, notiuni elementare privind instrumentele si mecanismele celor trei piete reglementate de catre ASF - asigurari, piata de si pensii private. Utilizatorii interesati au la indemana un dictionar de termeni specifici, o sectiune unde isi pot testa cunostintele financiare, cateva sfaturi utile structurate pe grupe de varsta sau trimiteri catre alte legaturi externe. De asemenea, site-ul pune la dispozitie toate materialele de curs care sunt utilizate in programele de educatie financiara dezvoltate de ASF. De la debutul acestui proiect si pana in prezent, 22 de lectori din cadrul Autoritatii au sustinut peste 330 ore de curs pentru aproape 2.500 de elevi din 17 scoli si licee atat din Bucuresti, cat si din tara.

GMW se desfasoara la nivel international in perioada 14 – 22 martie 2016, pentru a sprijini promovarea importantei educatiei si incluziunii financiare in randul tinerilor.

Sursa: Comunicat de presa ASF