O saptamana plina pentru pietele financiare ale lumii, asa ca John Hardy, seful diviziei de strategie FX de la Saxo Bank, evalueaza impactul celor mai importante evenimente de azi - reuniunea FOMC din SUA si alegerile din Olanda - asupra monedei unice europene.

O saptamana grea pentru bancile centrale

Avem cateva zile de foc pentru piata FX. Primul eveniment - si cel mai important- este reuniunea de azi a FOMC (Comitetul Federal pentru Piata Deschisa), la care e de asteptat ca Rezerva Federala a SUA sa creasca din nou de referinta cu 25 de puncte de baza. Este prima data cand face acest exercitiu atat de des, din 2006 incoace. Este tot prima data cand multi profesionisti din industria finantelor traiesc asta in viata lor de business – doua cresteri in acelasi trimestru. Miscarea a fost "prinsa" in pret, dar acum ramane de vazut care va fi viziunea Rezervei Federale si cum se va adapta piata la asta.

Aceasta este "marea necunoscuta"… De asemenea, avem o saptamana interesanta si datorita faptului ca dolarul se pregateste de doborarea unor recorduri, daca mai slabeste mult. Ca si cum ne-am fi stabilit un prag superior, dar refuzam sa-l atingem pana nu ne lovim de fund. Pe de alta parte, daca primim un mesaj de consolidare de la Fed si vom vedea dobanzile la titluri de stat crescand si mai mult in America – cele pe 10 ani au ajuns la valoarea maxima pe ciclul lor de viata – s-ar putea sa vedem un dolar tot mai puternic.

Asta asteptam de la finalul saptamanii: sa avem un fel de directie in ceea ce priveste dolarul. Intre timp, mai avem si alte feluri de mancare la masa… o reuniune G20 si intalniri interesante intre Trump si conducerea chineza de stat. De asemenea, orice declaratie a sefului finantelor americane ar putea influenta major directia dolarului. Asa ca trebuie sa fim cu ochii pe reprezentantii administratiei Trump pentru a prinde orice soapta despre dolar.

Maine avem nu mai putin de patru reuniuni ale bancilor centrale, dintre care, desi toate sunt importante, m-as concentra pe cea a Bancii Japoniei care trebuie sa puna piciorul in prag pentru a mentine politica de control a dobanzilor la titluri de trezorerie. Cele din SUA si de pe alte piete care cresc au un impact negativ asupra yenului, de aceea e nevoie ca Banca Japoniei sa insiste pentru un control mai riguros asupra obligatiunilor. Importanta e si reuniunea Bancii Angliei care va trebui sa spuna ceva legat de evolutia lieri sterline, care ar putea sa se lupte curand cu valoarea de 1.20 versus dolarul american.

In ceea ce priveste evolutia euro, e important ce se intampla in America – asta pentru raportul EURUSD – dar si ce se petrece pe scena politica olandeza, unde avem azi alegeri. Totul se joaca pe cartea lui Geert Wilders – iese sau nu castigator? Va primi piata un impuls pozitiv – raportat la sentimentul pro-european, daca se va dovedi ca Wilders nu este atat de popular cum se anticipa?
Sau, daca va obtine un scor mai bun decat cel anticipat, cum va afecta acest lucru toata incertitudinea politica legata de viitorul euro? Pentru moment, sentimentul de pe piata pare unul pozitiv, asa ca va fi foarte interesant sa vedem ce se va intimpla dupa aflarea rezultatelor alegerilor de azi.

Sursa: Saxo Bank