Britanicii resping prin vot "noul" acord al lui May

John Hardy
Director Strategie FX, Saxo Bank

Rezumat: Opozitia laburista si partidul din care face parte Theresa May zadarnicesc cea mai recenta incercare a acesteia de a reintroduce acordul pentru o a patra sesiune de vot, trimitand lira sterlina inapoi catre nivelurile relativ obisnuite dupa o scurta incercare de redresare.
Primul ministru al Marii Britanii, Theresa May, va incerca sa-si reintroduca acordul pentru o a patra sesiune de vot, acordul incluzand de aceasta data mai multe promisiuni legate de o intelegere vamala temporara cu uniunea si alte detalii si chiar ofera un al doilea referendum legat de acord, daca acesta trece. Piata a incercat sa amplifice o reactie la cuvantul "referendum", iar lira sterlina a incercat sa se redreseze pe baza acestei stiri.

Comentatorii sunt impartiti in ceea ce priveste rationamentul din spatele votului, dar poate ca miscarea are ca scop aducerea a unui numar suficient de laburisti care doresc ramanerea in UE care se tem ca, daca Marea Britanie nu intelege acordul destul de bland pentru Brexit al lui May, procesul risca sa creasca dramatic sansele pentru un Brexit fara acord. Dar reactia dispretuitoare din aproape toate partile in urma prezentarii de catre May a noului acord sugereaza ca, asa cum o spune John Authers, acordul este "deja un fost acord" si ca este "la fel de mort precum papagalul lui John Cleese".

Se pare ca cel mai probabil curs din acest punct incolo este eventuala organizare a unor alegeri dupa ce May se va retrage umilita in urma unui foarte probabil esec al votului legat de acord de la inceputul lunii iunie. Temerea primordiala este ca acest lucru va duce fie catre un Brexit dur sau catre un guvern Corbyn – niciuna dintre aceste optiuni neparand prietenoasa pentru lira sterlina. Poate o atmosfera negativa asupra Europei si a euro in timpul alegerilor pentru Parlamentul European ar putea mentine EURGBP sub 0,8800, poate ca nu, dar presiunea asupra GBPUSD s-ar putea rematerializa pentru a ajunge la sustinerea de la nivelul 1.2500 si inca pe atat.

In alte stiri, piata continua sa-si mentina cumva o mina pozitiva avand in vedere riscurile generale generate de turul de forta comercial SUA-China pe masura ce capitalurile proprii americane au reusit sa inchida cu un frumusel zilele trecute, dupa ce SUA a oferit scutiri pe 90 de zile de la implementarea interdictiei Huawei, ceea ce ar putea fi vazut ca o incercare de a salva procesul.

Intre timp, retorica de partea chineza a luat o turnura si mai dramatica, iar ultima teorie este aceea ca China ar putea incerca sa-si limiteze exporturile de resurse din pamanturi rare, atat de importante in multe aplicatii tehnice si militare. Piata pare uluitor de nepreocupata - eu inca ma chinui sa inteleg piata de capitaluri proprii americane si marjele de risc satisfacatoare din alte locuri (cum ar fi randamentul corporativ mare si pietele emergente) care au luat o amploare modesta, dar nu ajung deloc in teritoriu negativ. Cu toate acestea, daca aruncam o privire asupra capitalurilor proprii din pietele emergente, se poate observa de unde vine temerea, deci exista divergente.

Piata este asa de concentrata pe riscurile generate de titlurile legate de raporturile comerciale SUA-China ca este dificil sa vada ce vesti ar putea aduce ultimului raport al sedintei FOMC. Fiecare incercare de a amplifica o reactie la trecerea in neutralitate a Fed de la momentul de cotitura al lui Powell din ianuarie nu a reusit sa sustina o scadere a USD pentru niciun interval semnificativ de timp.

Interesul de tranzactionare

AUDUSD si EURUSD scurte, dar pot fi abandonate daca nu se inregistreaza niciun progres inaintea sfarsitului de saptamana.
AUDNZD lung pentru o tranzactie strategica cu stopuri sub 1.0400 pentru o evolutie inapoi catre 1.1200

EURUSD s-a tranzactionat in intervalul 30-40 pips din recentul minim al ciclului sau inainte de alegerile pentru Parlamentul European care incep azi si publicarea PMI pentru mai se va face tot azi. Unele dintre datele UE recente pentru sugereaza o scadere accentuata semnificativa care se adauga mixului, iar BCE se tine de un fir de par si nu are niciun motiv sa-si extinda sustinerea pentru economie. Intrebarea este daca traderii au un interes specific in a trimite un euro deja slab peste nivelul de siguranta, data fiind atentia acordata planurilor Chinei pentru propria moneda.

Suntem sceptici ca elanul evolutiei negative va impresiona cu exceptia cazului in care se va observa o escaladare dramatica a largirii marjei periferice pe baza rezultatelor alegerilor UE (putin probabil - acestea arata, cel mai probabil, un disconfort general euro-sceptic de ambele parti si evacuarea centrului politic) sau o miscare din partea Chinei care sa permita CNY sa scada. Fara oricare dintre acestea, EURUSD ar putea sa poata sa treaca la 1.1000 sau pe aproape la un nivel mai scazut.

Sursa: Saxo Bank