Rezumat: USD (si JPY, mai putin observat) creste, EURUSD depasind in final bariera de 1.1000. Cele patru depasiri anterioare la minime ale ciclului de vara trecuta pana acum si-au pierdut elanul destul de repede - pentru a opri cresterea USD, de aceasta fata Fed va trebui sa-si ia avant.

Interes de tranzactionare
  • Mentinerea pozitiilor scurte EURJPY cu stopuri care au scazut din nou la 118.00. Se vizeaza 112.00
  • Pozitie lunga USDCAD cu stopuri sub 1.3230, pentru 1.3500+
Ultima runda a tarifelor SUA a intrat in vigoare in weekend cu putin tam-tam, iar pietele de au pornit cu o diferenta mai scazuta in tranzactionarea din aceasta saptamana inainte de a reveni aproape la acelasi nivel si chiar mai bine in aceasta dimineata in cazul Europei, pe masura ce euro scazut a dat un impuls sentimentului la bursele europene. Aproape ca nu a mai existat niciun alt comentariu din partea presedintelui Trump al SUA cu privire la problemele comerciale in acest weekend caci administratia sa este complet distrasa de amenintarea uraganului major Dorian care se apropie de coasta Floridei si care pare ca va zdrobi o mare parte a litoralului estic.

China a stabilit yuanul la doar un punct de baza mai putin pentru a deschide saptamana, iar o zona de rezistenta locala in jur de 7.17 s-a dezvoltat in ultimele patru zile de tranzactionare. Putem doar presupune din actiunile pietei ca piata are in continuare sperante la o detensionare sau chiar mai bine, iar orice titlu din presa ce descurajeaza aceasta notiune se va dovedi, cel mai probabil, foarte negativ pentru sentimentul de risc.

O serie de articole cu privire la "Revolutia lui Corbyn", din weekend, descrie planurile lui Corbyn pentru o transformare a politicii Marii Britanii pentru a stimula reducerea inegalitatii si o inversare mai mult sau mai putin cuprinzatoare a reformelor lui Thatcher. E interesant de observat ca primul lui impuls nu este de a urmari o "relaxare cantitativa a poporului" si retragerea Teoriei Monetare Moderne, ci chiar cauta sa-si finanteze platforma prin noi impozite. Acest lucru deschide o traiectorie de evolutie negativa pentru lira sterlina chiar si de la aceste niveluri daca tactica lui Boris Johnson de a indeplini Brexit-ul si de a castiga alegerile viitoare va esua.

EURUSD s-a revarsat din nou catre noile minime - este a cincea oara cand avem parte de un nou minim al ciclului din august anul trecut incoace. A se nota ca in cele patru ocazii anterioare, pretul actiunii a revenit rapid, intr-o zi pana la trei zile, chiar daca tendinta generala a ramas in scadere. Daca vom vedea sau nu si de aceasta data o reiterare a acestui tipar stabilit, va depinde, cel mai probabil, de semnalele transmise de Fed-ul lui Powell. Pana atunci, calea catre 1.0800 pana la 1.0750 este acum deschisa, iar urmatorul test imediat pentru sentimentul euro este sedinta BCE din 12 septembrie. Un risc psihologic aici este ca depasirea pragului de 1.100 sa ii faca pe speculatori si pe traderii care au activat pe tusa sa intervina fortat de teama ca rateaza miscarea, caci e posibil ca ei sa fi fost multumiti la gandul ca pretul actiunii de anul trecut si altele vor continua.

Sursa: Saxo Bank