BRD a raportat un profit net preliminar aferent anului 2017 in valoare de 1.414 mld. RON, in crestere cu 85% fata de anul precedent. In 2017, datorita mediului macro-economic, procesul de creditare s-a intensificat, BRD inregistrand un avans de 6.4% al creditelor acordate persoanelor fizice, respectiv o crestere de 0.9% a creditelor corporate, la nivel general creditele nete crescand cu 5.3% la 30.3 mld. RON, in comparatie cu anul precedent. Intr-un mediu economic caracterizat de dobanzi scazute, in care BNR a facut primii pasi pentru normalizarea politicii monetare dar in care ratele de sunt inca la niveluri scazute, BRD a inregistrat o majorare de 4.8% a depozitelor atrase la 44.2 mld. RON.

Cu un model de business in expansiune, confirmat de numarul de clienti activi care a crescut cu 41.000 fata de anul trecut, BRD-Groupe Societe Generale a inregistra o crestere a veniturilor nete din dobanzi de 8.38% la 1.72 miliarde RON respectiv o scadere a veniturilor nete din comisioane de 1.2% la 763 milioane RON (scadere determinata de noile reglementari adoptate atat la nivelul UE cat si la nivel national), la nivel general banca inregistrand o crestere a veniturilor operationale excluzand elementele necurente (castiguri din active financiare disponibile pentru vanzare) de 4.1% la 2.77 mld. RON.

Din punct de vedere al cheltuielilor operationale, acestea s-au majorat cu 6.18% la 1.47 mld. RON, evolutia lor fiind determinata de cresterea cheltuielilor cu personalul cu 7.5% la 739 mil. RON, respectiv cresterea "Altor cheltuieli operationale" cu 4% la 526.2 mil. RON, cele doua elemente de cheltuieli detinand o pondere de peste 80% in cheltuieli totale.In 2017, BRD si-a imbunatatit rata creditelor neperformate cu 3.9%, creditele neperformante reprezentand 6.6% din totalul creditelor. Costul net al riscului a fost unul pozitiv, in valoare de 360 mil. RON, fiind determinat de diminuarea provizioanelor datorita recuperarilor de portofoliu, imbunatatirii portofoliului de si vanzarea unor portofolii de neperformante, avand la randul sau o influenta importanta asupra profitului net.

Grupul Banca Transilvania a raportat un profit net preliminar de 1.24 mld. RON, in scadere cu 2.74% fata de cel inregistrat in anul precedent. Pentru TLV, anul 2017 a fost caracterizat de doua achizitii importante, Bancpost prin intermediul careia compania si-a marit cota de piata si achizitia Victoria Bank din Republica Moldova prin intermediul careia TLV si-a extins activitatea dincolo de granitele Romaniei. Mediul macro economic, caracterizat printr-o politica monetara inca relaxata (desi BNR a efectuat pasi importanti pentru a normaliza politica monetara, prin majorarea ratei de politica monetara), a influentat pozitiv activitatea de creditare a TLV, in anul 2017 inregistrand o crestere de 11.07% a "Creditelor acordate clientelei" la 30.2 mld. RON. Desi climatul dobanzilor nu este unul competitiv fata de randamentul altor active financiare, compania a inregistrat o crestere a "Depozitelor atrase de la clienti" de 17.4% la 48.9 mld. RON.

In 2017, compania a raportat o crestere a veniturilor nete din dobanzi de 7.16% la 1.89 mld. RON, in timp ce veniturile din comisioane s-au majorat la randul lor cu 14.74% la 626.7 mil. RON. La nivel general TLV, a publicat venituri operationale excluzand elementele nerecurente de 2.919 mld. RON, in crestere cu 13% fata de anul precedent. In ceea ce priveste cheltuielile operationale, acestea au inregistrat un avans de 13.72% fata de 2016, insumand 1.44 mld. RON, evolutia lor fiind determinata de majorarea cu 14.6% a cheltuielilor cu personalul si de majorarea cu 33% a cheltuielilor cu amortizarea. Rezultatul operational (excluzand elementele nerecurente) al TLV a marcat o crestere cu 12%, insumand 1.47 mld. RON. In 2017, costul net al riscului s-a diminuat semnificativ, inregistrand o scadere de 95.6% fata de anul anterior, la 28.8 mil. RON, ca urmare a imbunatatirii portofoliilor de si a demersurilor efectuate pentru diminuarea riscurilor.

In aceasta dimineata Erste Group Bank a raportat un profit net preliminar de 1.66 mld. EUR, in crestere cu 8.5% fata de rezultatul aferent anului 2016. Grupul Erste isi desfasoara activitatea in sapte tari din Europa Centrala si de Est ( Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Austria) in care mediul macroeconomic in 2017 a fost unul solid, ceea ce a permis bancii sa inregistreze costuri reduse ale riscului si a indus politici monetare ce au inceput sa intre in etapa de normalizare, toti acesti factori influentand evolutia grupului Erste in anul 2017.

Desi activitatea de creditare s-a intensificat, veniturile nete din dobanzi au prezentat o usoara diminuare de 0.5% la 4.35 mld. EUR, din pricina dobanzilor mici de pe piata instrumentelor financiare cu venit fix si din pricina dobanzilor scazute aferente creditelor acordate clientelei. In timp ce veniturile din dobanzi s-au diminuat, veniturile din comisioane au crescut cu 3.8% fata de 2016, la 1.85 mld. EUR, ca urmare a intensificarii activitatilor pe segmentele de brokeraj si asset management. Per total, EBS a inregistrat venituri operationale in valoare de 6.67 mld. EUR, in usoara scadere fata de anul precedent cu 0.3%. Cheltuielile operationale s-au majorat cu 3.2% la 4.16 mld. EUR, fiind influentate de cresterea cheltuielilor cu personalul cu 2.1% si a "Altor Cheltuieli Administrative" cu 6% la 1.3 mld. EUR, categorie ce inglobeaza "Cheltuielile IT" care s-au majorat cu 25% la 425.9 milioane EUR.

Ca atare, deoarece veniturile operationale nu au marcat o evolutie coroborata cu majorarea costurilor operationale Erste a inregistrat unui profit operational de 2.5 mld. EUR, in scadere cu 5.7%. Astfel, impactul hotarator asupra cresterii de profit net se datoreaza reducerii costului net al riscului cu aproximativ 32.5% la 132 mil. EUR.

Patria Bank a raportat o pierdere neta preliminara de 42.17 mil. RON, in crestere cu 10% fata de pierderea inregistrata in anul 2016. De mentionat faptul ca Patria Bank, in actuala sa forma, s-a constituit in 2017 prin fuziunea dintre Banca Comerciala Carpatica si fosta Patria Bank, motiv pentru care in exercitiul financiar incheiat cele doua banci si-au desfasurat activitatea separat timp de 4 luni si apoi 8 luni impreuna ca institutie fuzionata. Ca atare, rezultatul global aferent lui 2017 este format din consolidarea rezultatelor globale 12 luni PBK + 12 luni BCC, urmand ca el sa fie raportat la cel din 2016 sub aceeasi metodologie.

In 2017, PBK a inregistrat venituri nete din dobanzi de 104.5 mil. RON,mai mici cu 29.8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutia negativa fiind determinata de scaderea "Veniturilor din reluarea ajustarilor de valoare justa" cu 67.5% cauzata de inregistrarea in anul anterior a ajustarilor aferente portofoliului BCC sub forma de venituri, desi veniturile din dobanzile la s-au majorat cu 3.7% la 86.9 mil. RON. Din punct de vedere al veniturilor din comisioane, Patria Bank a inregistrat o scadere a acestora de 3.3% de unitati teritoriale pe parcursul anului 2017, la nivel general banca inregistrand venituri operationale de 142.5 mil. RON, cu aproximativ 37.5% mai mici.

In ceea ce priveste cheltuielile operationale, acestea au insumat 164.7 mil. RON, in scadere cu 21.7% fata de 2016, evolutia lor fiind influentata de reducerea cu 21% a cheltuielilor cu personalul si de reducerea cu 25% a "Altor cheltuieli operationale si administrative", ca urmare a procesului de reorganizare a bancii pe toate segmentele. Rezultatul operational al PBK a fost unul negativ in valoare de - 22.17 mil. RON, cu 18% mai mic fata de rezultatul inregistrat in anul anterior.

Sursa: Tradeville