Ca de obicei, la final de septembrie, Saxo Bank distribuie rezultatul muncii echipei de analisti: Analiza Trimestriala pe Q4. Aceasta incepe cu declaratia-soc a lui Steen Jakobsen, economistul sef si CIO-ul Saxo Bank, care crede ca Trump va ocupa fotoliul de la Casa Alba nu pentru ca il califica ceva, ci pentru ca Hillary Clinton reprezinta "o directie care a saracit foarte multi americani".

De asemenea, Jakobsen sustine ca trimestrul in care intram va aduce primele semne ale unei schimbari politice importante, ceea ce va marca o perioada de volatilitate pe piete. Va fi un drum cu obstacole, deci avem nevoie de casti de protectie, spune Jakobsen.

Ruperea contractului social l-ar putea ajuta pe Trump sa iasa victorios si exacerbeaza volatilitatea in piete. Insa din tulburari extreme vine schimbarea, iar nevoia de a da la o parte premisele false actuale ce sustin sistemul este masiva.

"Lumea viseaza din nou la o expansiune fiscala ce ar salva lumea"

"In timp ce in restul anului 2016 se va vorbi despre cum intr-o zi se vor primi mai multe stimulente financiare si despre cum ar trebui sa investim mai mult in infrastructura, calendarul politic va bloca actiunea"


Intram in al patrulea trimestru cu volatilitate extrem de scazuta, la fel si dobanzile, inflatia si cresterea, combinate cu o mare nervozitate si inegalitate sociala. Q4 poate fi si trebuie sa fie legat de alegerile prezidentiale din SUA care par din ce in ce mai stranse, dar e si un moment al anului care, in mod traditional, este slab pentru risk-on, cat si un moment in care guvernele devin de obicei evazive in legatura cu cat de putini bani vor cheltui din buget. Cu alte cuvinte ‘It's show time!’

Am fost convins ca lumea nu va putea supravietui cu un dolar SUA mai puternic, dar in ciuda acestui lucru, noi, la Saxo Bank, ne-am axat intens in ultimele cateva luni asupra modului in care 'costul capitalului' a crescut pentru sectorul non-guvernamental si cum finantarea dolarului s-a diminuat incetul cu incetul. Acest lucru a dus la o pozitie pozitiva pe termen mediu si scurt pentru dolar, trimitand probabil EURUSD catre un test de 1.00 si o anumita stabilizare a USDJPY in jurul valorii de 100.00, si foarte impotriva viziunii noastre de baza pe termen lung, mergem short pentru aur si argint.

Un alt motiv pentru credinta de la acest sfarsit de an intr-un dolar mai mare rezida in piata de . Spread-ul TED, care ilustreaza in mod traditional stresul de , a crescut cu 40 de puncte de baza pe parcursul anului, si la fel LIBOR-ul corelat, ceea ce se leaga de pretul banilor intre banci.

Rezerva Federala trebuie sa mai livreze inca o crestere a dobanzii in acest an, dar piata a facut nu una, ci doua cresteri pentru mica suma de bani ce se tranzactioneaza liber, fara interventia guvernului. De asemenea, este foarte posibil ca dupa alegerile din SUA, Fed-ul sa mai faca o miscare cu o crestere de 25 de puncte de baza in decembrie, cu sanse de 60%.

Fed-ul inca vrea sa creasca, in timp ce omoloagele Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si Banca Japoniei raman fara optiuni, insemnand ca sustinerea sau „Put" pentru piata scade. Recent s-a vazut ca si decidentii politici recunosc indirect nu doar ca relaxarea cantitativa si QQE nu functioneaza, ci ca ar putea si sa alimenteze bule in sectorul imobiliar si pe piete. In sfarsit s-au prins ca e nevoie de altceva.

Dar ce este acel altceva?

Ei bine, noul este vechiul – ascultati-ma bine – pe masura ce lumea viseaza din nou la o expansiune fiscala ce ar salva lumea. Acesta este chiar remediul folosit in 2009 atunci cand acest foarte neobisnuit ciclu de business a demarat, dar trebuie sa va dam un avertisment.

Deficitele fiscale stau la politicieni, iar majoritatea guvernelor sunt la dieta atunci cand vine vorba de cheltuit, mai ales economiile importante din Vest. SUA, Franta si Germania intra toate in perioada de alegeri. De obicei, nu se intampla nimic in timpul unor alegeri si in urmatoarele 100 de zile, deci, in timp ce in restul anului 2016 se va vorbi despre cum intr-o zi se vor primi mai multe stimulente financiare si despre cum ar trebui sa investim mai mult in infrastructura, calendarul politic va bloca actiunea amanand politica pana... la anul pe vremea asta!

Deja 2017 pare sa fie inca un an pierdut pentru crestere, dar am senzatia ca 2017 va crea indeajuns de multe turbulente, zgomot si schimbari marginale pentru a pune in miscare ceea ce cer de ani de zile – nevoia de o schimbare.

Candidatul republican Donald Trump poate sa castige alegerile in SUA sau nu, dar votantii sai si cei care l-au sustinut nu pot fi ignorati. Contractul social ramane rupt, iar implicatiile abunda.

Sa se stie, eu cred ca Trump va fi urmatorul presedinte al SUA nu pentru ceea ce sustine si cu siguranta nu pentru ceea ce spune, dar pentru ca este atat de anti-sistem. Daca Trump ia Casa Alba, nu va fi datorita lui, ci din cauza profundei lipse de popularitate a oponentului sau democrat, Hillary Clinton, care reprezinta 100% mai mult din acelasi lucru, o directie care a saracit multi americani.

Nu uitati ca contractul social a fost construit de-a lungul secolelor pe increderea ca atat conducatorul, cat si cei condusi vor avea beneficii, insa nu prin acest ciclu de pretinde-si-extinde. Cei condusi au pierdut locuri de munca, venituri temporare si credinta lor in viitor.

Orice persoana care candideaza la presedintie oriunde in lume cu o platforma anti-sistem va fi aleasa, o spun eu. Iar acest lucru nu e nici pe baza meritului, nici a ideilor, ci doar din cauza ca lumea asta nu mai poate sa suporte mai mult din ceea ce este. Mai mult din ceea ce este inseamna o lume in care avem cea mai mare inegalitate din toate timpurile, cea mai mica productivitate, dobanzi directionate si inflatie in combinatie cu cea mai mica volatilitate si o maxima automultumire.

Cred ca Q4 va aduce primul semn de schimbare in procesul politic si deci va aduce o mai mare volatilitate in piete. Initial, piata va fi socata sa afle ca portofoliile sunt atat de corelate incat nu va merge sa se ascuta dupa obligatiuni sau aur. Avertismentul final pe care-l avem este faptul ca azi avem corelatii trans-active in partea de sus a intervalului de 60%, insemnand ca nu exista vreo protectie de avut caci toate activele se misca in aceeasi directie. Cu alte cuvinte, am parcurs intregul cerc fara sa ne fi miscat undeva in opt ani lungi. Epuizarea legata de schimbarea directiei este la maximum si nu mai e nimeni care sa vrea sa o schimbe din nou.

Toate schimbarile macro din istorie au ca origine greseli politice. Poate ca Trump presedinte ar fi o mare greseala, dar va pune in miscare turbulentele de care are nevoie lumea.

Ne indreptam catre un drum cu obstacole, deci recomandam casti de protectie. Dar acesta e si un drum care va da la o parte multe dintre premisele false pe care a fost construita aceasta piata.

Sursa: Saxo Bank