Cele 10 Previziuni Scandaloase ale Saxo Bank pentru 2019:
Oare va fi acesta anul in care Germania intra in recesiune, Apple "asigura finantare" pentru Tesla, Trump ii spune lui Powell "esti concediat", iar Laburistii au o victorie rasunatoare si il numesc pe Jeremy Corbyn in functia de prim-ministru, trimitand GBPUSD spre paritate?

Saxo Bank, specialistul fintech de top cu expertiza in tranzactionare multi-active si , a publicat astazi cele 10 'Previziuni Scandaloase' pentru 2019. Previziunile se concentreaza pe o serie de evenimente improbabile, dar subapreciate, care, daca ar fi sa se intample, ar putea genera unde de soc in toate pietele financiare.

Desi aceste previziuni nu constituie estimarile de piata oficiale ale Saxo pentru 2019, ele reprezinta un avertisment pentru o posibila alocare gresita a riscului in randul investitorilor care, de obicei, considera ca exista o probabilitate de un procent ca aceste evenimente sa se materializeze.
Previziunile Scandaloase pentru 2019 sunt:

1. UE anunta un "jubileu" al datoriei
2. Apple "asigura finantare" pentru Tesla la 520$/actiune
3. Trump ii spune lui Powell "esti concediat"
4. Primul ministru Corbyn duce GBPUSD la paritate
5. Criza creditelor corporative impinge Netflix in vartejul GE
6. Banca centrala australiana lanseaza relaxarea cantitativa din cauza spargerii bulei imobiliare in tara
7. Germania intra in recesiune
8. Explozia solara din clasa X creeaza haos si genereaza pagube de 2 trilioane de dolari
9. Impozitul global pe transport (Global Transportation Tax - GTT) intra in vigoare pe masura ce panica legata de schimbarile climatice se raspandeste
10. FMI si Banca Mondiala anunta intentia de a opri masurarea PIB-ului si de a se concentra in schimb pe productivitate

Comentand previziunile scandaloase, economistul sef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, spune:
"Publicam previziunile scandaloase de peste un deceniu si cred ca lista de anul acesta este si fascinanta, si socanta, incurajand in acelasi timp investitorii sa gandeasca in afara cadrului consensual. Este important de subliniat faptul ca previziunile scandaloase nu trebuie considerate ca fiind perspectiva oficiala de piata a Saxo, acestea sunt in schimb evenimente si evolutii ale pietei considerate anomalii care au un potential enorm de a tulbura opiniile consensuale".

"Editia din acest an are o tema ce uneste toate subiectele: "ne-am saturat". O lume care merge in gol va fi nevoita sa se trezeasca si sa inceapa sa creeze reforme, nu pentru ca vrea, ci pentru ca trebuie.

Semnele sunt peste tot. Credem ca 2019 va marca o indepartare profunda de aceasta mentalitate, pe masura ce ajungem la capatul drumului, adaugand datorii peste datorii, iar anul viitor vom fi cu totii nevoiti sa suportam consecintele actiunilor noastre necugetate. Marele ciclu de creditare deja da semne de stres la final de 2018 si va face ravagii in pietele dezvoltate anul viitor, in timp ce bancile centrale vor fi nevoite sa faca cativa pasi inapoi. Pana la urma, eforturile lor de tiparire a banilor din 2008 incoace n-au facut decat sa sape o groapa si mai adanca a datoriilor, iar acum nu mai este in capacitatea lor de a gestiona acest lucru”.

"Daca vreunele dintre aceste previziuni scandaloase vor vedea lumina zilei, am putea in sfarsit sa avem parte de o schimbare sanatoasa catre o societate mai putin indatorata, care se concentreaza mai putin pe castiguri pe termen scurt si pe crestere si care isi indreapta atentia catre productivitate si noua revolutie economica inapoi catre globalizare cu un teren de joc mai corect dupa momentul imediat al crizei. Pe partea negativa, s-ar putea observa o inrautatire a independentei bancilor centrale, o criza a creditelor si pierderi mari la activul unde toata lumea are pozitii prea lungi: sectorul imobiliar."

Publicatia Previziunile Scandaloase 2019 este disponibila aici, iar pe lista completa a Previziunilor Scandaloase 2019 ale Saxo Bank se afla:

1. UE anunta un jubileu al datoriei

In 2019, nivelul nesustenabil al datoriei publice, o revolta populista, cresterea dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana care limiteaza/scade lichiditatile si cresterea anevoioasa redeschid dezbaterea europeana despre cum se preintampina o noua criza. Contagiunea italiana cuprinde bancile europene, iar UE aluneca in recesiune. BCE recurge la operatiunile tintite de refinantare pe termen mai lung (TLTRO) si la orientari prospective pentru a limita dezastrul, dar nu este suficient si, atunci cand ajunge in Franta, responsabilii politici vor intelege ca UE se confrunta cu abisul. Germania si restul nucleului european, care refuza sa lase Eurozona sa se destrame, nu au de ales decat sa sustina monetizarea. Uniunea Economica si Monetara extinde un mandat de monetizare a datoriei catre BCE pentru toate nivelurile datoriei de peste 50% din PIB si garanteaza restul printr-o schema cu euro-obligatiuni, modificand, in acelasi timp, standardele scandaloase de crestere si stabilitate. O noua regula fiscala ce permite ca primii 3% din PIB sa fie mutualizati in 2020 este adoptata de tarile UEM, iar tot ce este in afara va fi supus unei revizuiri periodice de catre Comisia Europeana cu privire la starea economiei UE.

2. Apple "asigura finantare" pentru Tesla la 520$/actiune

Apple isi da seama ca, daca vrea sa-si aprofundeze cota in vietile bazei sale de utilizatori, urmatoarea frontiera este automobilul, deoarece masinile devin tot mai conectate digital. Pana la urma, raposatul Steve Jobs a demonstrat ca o companie trebuie sa parieze la scara mare si cu o doza de nebunie pentru a evita multumirea de sine si lipsa de relevanta. Admitand ca Tesla are nevoie de o putere financiara mai mare, iar Apple trebuie sa-si extinda ecosistemul din masina intr-un mod mai profund decat cel reprezentat in prezent de software-ul Apple CarPlay, Apple e pe urmele Tesla. Asigura finantare pentru afacere la o prima de 40% din 520$ pe actiune - achizitionand compania la mai mult de 100$/actiune fata de mesajul ratacit al lui Elon Musk de pe Twitter „finantare asigurata”.

3. Trump ii spune lui Powell "esti concediat"

La sedinta din decembrie 2018 a Comisiei Federale pentru Piata Deschisa, presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, semneaza, alaturi de o majoritate fragila de votanti, in favoarea unei cresteri a dobanzii - ceea ce se dovedeste a fi prea mult, iar economia SUA si capitalurile proprii americane se prabusesc imediat in T1 din 2019. Pana in vara, avand in vedere scaderea profunda a capitalurilor proprii si curba randamentului american evoluand catre o inversiune directa, presedintele Trump il concediaza furios pe Powell si il numeste pe presedintele Minnesota Fed, Neel Kashkari, in locul sau. Ambitiosul Kashkari a fost cel mai consecvent promotor al dobanzilor scazute din Fed si un critic al inaspririi politicii monetare a SUA. Este mai putin rezistent la ideea unui Fed care serveste la discretia guvernului si va fi curand supranumit "Marele Facilitator", pregatind victoria presedintelui Trump pentru un al doilea mandat in 2020 promitand o linie de de 5 trilioane de dolari pentru a cumpara noile obligatiuni perpetue cu cupon zero ale secretarului Trezoreriei, Mnuchin, pentru a finanta "frumoasele" proiecte noi de infrastructura ale lui Trump si pentru a forta revenirea PIB-ului SUA inapoi pe calea de la care s-a abatut dupa Marea Criza Financiara. Inflatia ajunge la 6%, este raportata la 3%, iar politica Fed este blocata la 1%. Aceasta e reducerea gradului de indatorare in care puteti sa credeti prin intermediul crizei represiunii financiare, in marele detriment al celor care fac economii.

4. Premierul Corbyn duce GBPUSD la paritate

Laburistii au o victorie rasunatoare si il numesc pe Jeremy Corbyn in functia de prim-ministru pe baza promisiunii unei reforme progresiste cuprinzatoare si a unui al doilea referendum cu privire la un acord Brexit "ce urmeaza a fi definit". Cu un mandat popular si o puternica majoritate in Parlament, guvernul laburist al lui Corbyn incepe o campanie socialista in stilul mijlocului de secol 20, aplicand tactica pamantului parjolit, pentru a uniformiza inegalitatile brute ale Marii Britanii. Sunt valorificate noi fluxuri de venituri fiscale pe masura ce Corbyn aduce subit primul impozit progresiv pe proprietate pentru a-i stoarce de bani pe cei bogati si cere Bancii Angliei sa ajute la finantarea unei noi "relaxari cantitative pentru popor", sau venitul universal de baza. Retelele de utilitati si trenuri sunt renationalizate, iar expansiunea fiscala are parte de deficite din ce in ce mai mari, aproape de 5% din PIB. Inflatia creste brusc, investitiile in afaceri treneaza, iar rezidentii straini fara domiciliu fug sa se ascunda, luandu-si cu ei averile. Lira sterlina este zdrobita de doua ori, de deficitele gemene si de lipsa investitiilor in afaceri din cauza chestiunii Brexit inca nerezolvate. GBP/USD coboara din zona 1,30 unde a petrecut mare parte din a doua jumatate a lui 2018, la paritate, la 1,00, o evolutie de peste 20% - unde un dolar este egal cu o lira sterlina pentru prima data in istorie.

5. Criza creditelor corporative impinge Netflix in vartejul GE

2019 se dovedeste a fi anul in care dominourile de se rastoarna in piata americana a obligatiunilor corporative. Incepe cu General Electric care pierde si mai multa credibilitate in pietele de , impingand pretul riscului de peste 600 de puncte de baza in timp ce investitorii intra in panica din cauza pasivelor GE de 100 de miliarde de dolari ce trebuie refinantate in anii urmatori in acelasi moment in care compania trece printr-o deteriorare a generarii fluxului de numerar. Dezastrul se intinde chiar pana la Netflix, unde investitorii se ingrijoreaza brusc din cauza gradului de indatorare mare al companiei, cu un raport al datoriei nete fata de EBIDTA dupa CAPEX de 3,4 si peste 10 miliarde de dolari datorie in bilant. Costurile de finantare ale Netflix se dubleaza, punand o frana dezvoltarii de continut si reducand pretul pe actiune. Pentru a inrautati si mai mult lucrurile, intrarea Disney in industria de video streaming in 2019 reduce si mai mult cresterea Netflix. Reactia negativa in lant a obligatiunilor corporative genereaza o enorma nesiguranta pentru titlurile cu ridicat, ducand la o zi neagra a fondurilor tranzactionate la (ETF) ce urmaresc piata obligatiunilor cu ridicat din SUA unde creatorii de piata ETF nu pot stabili marje semnificative, fortand o retragere completa de pe piata pe parcursul unei sesiuni tumultuoase de tranzactionare. Urmarile pietei ETF devin primul semnal de alarma impotriva vehiculelor pasive de si impactul lor negativ asupra pietelor in timpul haosului.

6. Banca centrala australiana lanseaza relaxarea cantitativa din cauza spargerii bulei imobiliare in tara
In 2019, cade cortina peste excesul pietei imobiliare australiene intr-o inchidere catastrofica determinata in principal de cresterea foarte mare a creditarii. In urma Comisiei Regale, tot ceea ce ramane din banci este o activitate de inghetata si un registru al proprietatilor supra-indatorate, supra-evaluate, ipotecate, iar bancile sunt obligate sa stranga si mai mult surubul la creditare. Australia intra in recesiune pentru prima data in 27 de ani, pe masura ce prabusirea preturilor proprietatilor distruge bunastarea gospodariilor si cheltuielile de consum. Explozia contribuie si la o scadere abrupta a investitiilor rezidentiale. PIB-ul e in cadere. Lovitura creantelor nerecuperabile reduce marjele si gaureste profiturile. Expunerea bancilor este prea mare pentru o acoperire independenta si ar fi necesar un pachet de salvare din partea RBA, poate prin recapitalizarea si securizarea ipotecilor in bilantul RBA.

7. Germania intra in recesiune
Lider global timp de decenii, Germania se chinuie sa avanseze in stimularea tehnologiei moderne. Bijuteria coroanei economiei germane, reprezentand 14% din PIB, este industria sa auto. Industria auto germana ar fi trebuit sa fie o forta a cresterii, inregistrand 100 de milioane de masini vandute in 2018. In final, a reusit sa vanda doar 81 de milioane de masini, doar cu 2% mai mult decat in 2017 si cu mult mai putin fata de ratele de crestere anuale de 5-10% din anii 2000 si dupa aceea. Pana in 2040, 55% din toate vanzarile globale de masini noi si 33% din stoc vor fi autovehicule electrice. Dar Germania abia incepe transformarea catre vehiculele electrice si este cu ani in urma, iar tarifele americane mai aspre nu vor imbunatati lucrurile pentru lanturile de aprovizionare sau exporturile germane. 2019 va reprezenta varful sentimentului anti-globalizare, iar atentia se va concentra exclusiv pe costuri, piete locale si productie, pe utilizarea viitoare a volumelor mari de date si pe reducerea amprentei de poluare - exact opusul tendintelor care au adus beneficii Germaniei din anii 80 incoace. Prin urmare, credem ca recesiunea se va instala incepand chiar din T3 2019.

8. Explozia solara din clasa X creeaza haos si genereaza pagube de 2 trilioane de dolari
Toata viata de pe Pamant exista multumita enormei energii stabile care ne vine de la Soare, dar acesta nu este mereu o minge de hidrogen care arde senin si binefacator. Asa cum astronomii solari o stiu prea bine, soarele este si un cazan in fierbere cu o activitate capabila sa produca violente incredibile sub forma exploziilor solare, dintre care cele mai rele sunt acelea in care soarele scuipa efectiv materie si radiatii in forma Eruptiilor Coronare Masive (Coronal Mass Ejections sau CME). In 2019, pe masura ce ciclul solar 25 intra in functiune, Pamantul nu este atat de norocos si o furtuna solara loveste emisfera vestica, doborand majoritatea satelitilor de pe partea nepotrivita a pamantului din acel moment, declansand un haos de nedescris pentru logistica/mijloacele de calatorie aeriene si de suprafata care depind de GPS si pentru infrastructura de curent electric. Costul? In jur de 2 trilioane de dolari, ceea ce este, de fapt, cu 20% mai putin decat cel mai rau scenariu estimat de un studiu din 2013 sponsorizat de Lloyds asupra riscurilor financiare potentiale in urma furtunilor solare.

9. Impozitul global pe transport (Global Transportation Tax - GTT) intra in vigoare pe masura ce panica legata de schimbarile climatice se raspandeste
Lumea trece printr-un nou an cu vreme imprevizibila, Europa avand parte de o vara extrem de fierbinte, ceea ce declanseaza alarmele in capitalele din toata lumea. Dat fiind ca aviatia internationala si industria navala se bucura de privilegii fiscale substantiale, acestea devin tintele unui nou impozit global pe transport (Global Transportation Tax - GTT) care introduce o taxa globala pe bilet la aviatie si un impozit de "tonaj" pe pentru nave, pretul fiind legat de amprentele emisiilor de carbon. Noul impozit perceput este de 50$/tona de emisii CO2, dublu fata de nivelurile propuse anterior si semnificativ mai mare fata de media din 2018 de 15€/tona in temeiul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii al Uniunii Europene. Noul GTT creste preturile biletelor de avion si al transportului maritim, crescand nivelul general al pretului deoarece noul impozit este transferat consumatorilor. SUA si China au contestat anterior impozitele pe combustibil in aviatie, citand Conventia de la Chicago din 1944 pentru Aviatia Internationala Civila, dar China isi schimba pozitia ca o urmare naturala a luptei sale impotriva poluarii. Acest lucru forteaza SUA sa se alature, de nevoie, impozitului global pe transport in aviatie si industria navala. Actiunile din turism, companii aeriene si industriile de transport scad din cauza unei nesigurante tot mai mari si a cresterii scazute.

10. FMI si Banca Mondiala anunta intentia de a opri masurarea PIB-ului si de a se concentra in schimb pe productivitate
Intr-un gest surprinzator la sedinta de primavara a Fondului Monetar International si a Bancii MOndiale, economistii sefi Pinelopi Goldberg si Gita Gopinath isi anunta intentia de a opri masurarea PIB-ului. Acestia argumenteaza ca PIB-ul nu reuseste sa surprinda impactul real al serviciilor cu costuri scazute, bazate pe tehnologie, si nu a putut sa explice chestiunile de mediu, asa cum arata efectele negative ale poluarii asupra sanatatii umane si asupra mediului in India si in alte locuri din lume. Productivitatea este cu siguranta unul dintre cei mai populari, dar totusi printre cei mai putin intelesi termeni din economie. Definita simplu, se refera la rezultatul per ora de lucru. In lumea reala, insa, productivitatea este o notiune mult mai complexa. De fapt, poate fi considerata ca fiind factorul determinant cel mai important al standardului de viata in timp. Daca o tara cauta sa imbunatateasca fericirea si sanatatea poporului, trebuie sa produca mai mult per angajat decat o facea in trecut. Aceasta decizie fara precedent din partea FMI si a Bancii Mondiale simbolizeaza si tranzitia de la era dominata de bancile centrale care a fost asociata cu colapsul productivitatii globale de la criza financiara globala incoace.

Pentru a accesa intreaga publicatie Previziunile scandaloase pentru 2019, intrati pe site-ul Saxo Bank:
https://www.home.saxo/outrageous-predictions

Sursa: Saxo Bank