Aurul a tras o tranta joi pe masura ce piata, pentru a mia oara, a reactionat la un anunt „iminent” al acordului comercial.

Cu toate acestea, in general as spune ca aurul da dovada de rezistenta in continuare. Nu in termeni absoluti, desigur, data fiind recenta scadere a pretului, dar relativ, atunci cand ne uitam la ce-au facut alte piete.

Inca se tranzactioneaza peste minimul din 1 octombrie in ciuda faptului ca stocurile SUA se tranzactioneaza la niveluri record si data fiind recentul salt al randamentelor obligatiunilor din toata lumea. Marea scadere a randamentelor din SUA si a altor piete majore de obligatiuni a fost cea care a ajutat la declansarea cresterii bruste a aurului din iunie.

Raman sceptic cu privire la fondul acordului SUA - China si cred ca reactia pietei ar putea fi, pana la urma, nejustificata.

Din perspectiva pe termen mai lung, argumentele pentru cresterea aurului se mentin la peste 1380$ si, dupa ce a fost limitat la un interval timp de mai multe luni, a avut nevoie de o provocare mai mare decat cea observata pana acum. De ce 1380$?

A fost retrasarea fibo de 38,2% din timpul lichidarii 2011-15 si, in consecinta, partea superioara a intervalului in perioada 2016 si luna iunie a acestui an.

Este, de asemenea, 61,8% din redresarea din iunie-iulie si o depasire ce ar putea semnala inversarea redresarii mentionate. Inainte de acest nivel avem atat 38,2, cat si 50 pe care sa ne sprijinim.

Reducerea recenta a pozitiilor long speculative detinute de fondurile de acoperire a eliminat unul dintre principalele obstacole pentru un nou impuls de crestere. Acum nu ma astept ca acest lucru sa se intample inainte de final de an. Intram in perioada anuala de „impodobire a vitrinei” cand castigurile sunt aparate, iar deciziile legate de noi pozitii sunt amanate. Cu exceptia cazului in care apare, la fel ca in decembrie trecut, un semnal puternic, piata lichideaza.

Sursa: Saxo Bank